– Rødt er klare for rekordvalg

PRESSEKONFERANSE: – Kort oppsummert er våre hovedmotstandere i valget milliardærene, velferdsprofitørene og Karius&Baktus, sa Bjørnar Moxnes på Rødts sommerpressekonferanse. Der presenterte han og nestleder Marie Sneve Martinussen planene for valgkampen.

PRESSEKONFERANSE: Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen møtte pressen på Jæger i Oslo. Foto: Ihne Pedersen.

Rødt går inn i sommeren med flere gode målinger. I juni måned har Rødt fått fra 4,2 – i NRKs supermåling – til 6,5 prosent på målingene som vil gi mellom 8 og 11 mandater. Juni-snittet er på 5,2 prosent.

– Etter at sperregrensa ble innført før stortingsvalget i 1989 har det ikke skjedd én eneste gang at et parti har kommet over den, som ikke tidligere har brutt den. Dette sier noe om hva vi er i ferd med å få til, men også om hvor vanskelig det vi prøver på er, fortalte Bjørnar Moxnes.

Han fortalte om Rødts planer for å sette i gang valgkampen tidlig:

– Vi er et mye større og sterkere parti: Siden sist stortingsvalg har Rødt gått fra 3000 til over 10.000 medlemmer. Under pandemien har Rødt vokst mest av alle partiene, både i antall og andel. Rundt i landet har vi allerede delt ut over 100.000 løpesedler.

– Allerede 10. august åpner valglokalene for forhåndsstemming. Vi veit at stadig flere forhåndsstemmer, og ingen tror det blir færre av pandemien.

NESTLEDER OG 1. KANDIDAT FOR RØDT AKERSHUS: Marie Sneve Martinussen. Foto: Ihne Pedersen

– Kampen mot Forskjells-Norge har vært Rødts viktigste sak lenge. Det ser det ut som om stadig flere er enige med oss om.

Vi har vært gjennom en lang, utmattende og urettferdig nedstengning. Regjeringa anerkjenner at krisa har rammet skjevt, men ikke at deres egen krisepolitikk har økt forskjellene ytterligere, slo nestleder Marie Sneve Martinussen fast:

– Mens Petter Stordalen gjør nye milliardinvesteringer i kjøpesenterbransjen, og Stortinget har tatt lang sommerferie, er det mange som nå går en ekstra tung sommer i møte.

– Rekordmange har søkt om å få delta på Blå Kors sine ferietilbud for familier med dårlig råd. Men selv om regjeringa har lagt noen ekstra millioner på bordet er det ikke nok. Rundt 3 av 4 søkere har fått avslag - og barna deres får ingen ferie. Blå Kors sier de kan gjøre mer om de får mer tilskudd, både i sommer-, høst- og juleferien, og de kan bidra med å distribuere gavekort på opplevelser, slik de har gjort i Danmark. Det forslaget tok Rødt med seg til Stortinget, men ikke fått med oss flertallet på, fortalte Sneve Martinussen.

Rødt kjemper også for å gjøre krisetilleggene i dagpengeordningene permanent. Selv om mange kommer tilbake i jobb når samfunnet gjenåpner, vil langtidsledigheten bite seg fast. Likevel avvikle regjeringa og Frp krisetiltakene for alle på dagpenger og arbeidsavklaringspenger allerede 1. oktober.

– Vi må bekjempe arbeidsledigheten, ikke de arbeidsledige. Vi må få hjula i gang, få folk i jobb og få forskjellene ned.

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Ihne Pedersen

– Rødt skal gjøre stortingsvalget til et skjebnevalg for Stendi-mafiaen, PBL og de andre velferdsprofitørene.

Rødt vil gjøre alt i vår makt for å kaste de kommersielle konsernene ut av barnehagene, ut av barnevernet og andre viktige velferdstjenester i løpet av fire år.

– Ta bare Stendi. Et stort kommersielt konsern innen barnevern, helse og omsorg. Tidligere het de Aleris, og er i retten for å ha misbrukt medarbeidere gjennom å hyre de inn som konsulenter, framfor å gi dem fast ansettelse, fortalte Bjørnar Moxnes.

– Nå har Økokrim tatt ut tiltale mot tre av Stendis tidligere direktører. De skal ha mottatt oppussing til en verdi av én million kroner. De har kjøpt eiendom til overpris. Og de har fått disponere flere BMW- og Range Rovers-biler – og en 28-fots speedbåt. Stendi er det selskapet staten og regjeringa kjøper flest barnevernstjenester av. Statsadvokaten har påpekt at denne saken er spesielt alvorlig, fordi Stendi utfører tjenester på vegne av det offentlige.

Barnehage har blitt big business:

  • Forrige uke skrev VG om barnehagekonsernet som i 2019 ga eieren Tormod Meyer en lønn på 1 million kroner, et utbytte på 3,2 millioner og på toppen av det gevinst og utbytte fra eiendomsdrift – noe av det også fra barnehagene.
  • Hans Jacob Sundby, som leder den kommersielle barnehagegiganten Læringsverkstedet/Dibber, har en lønn på 1,8 millioner, pluss to millioner fra holdingselskapet sitt som driver med barnehagedrift og eiendom.
  • I 2020 fikk Læringselskapet 2,75 milliarder i offentlig støtte.

Bjørnar Moxnes kom med en utfordring til Støre og Vedum:

– Vil dere skjerme viktige velferdstjenester mot kommersielle velferdsprofitører eller ikke? Dette burde vært en no-brainer.

– Et nytt flertall kan ikke frede de kommersielle velferdsprofitørenes sugerør i statskassa, sånn som skiftende regjeringer har gjort. Dette er prøvesteinen på om et nytt flertall vil gi ny politikk.

Flere hovedsaker i valgkampen

Rødt-ledelsen la også frem flere andre saker som blir viktige for Rødt i valgkampen. Økt skatt for de rikeste, rettferdig miljøpolitikk og en reform for gratis tannhelse blir viktige krav for Rødt.

– Vi krever en miljøpolitikk som er både kraftfull og rettferdig. Vi skal øke klimamålene, og sørge for å målene – på en måte som er økonomisk og geografisk rettferdig. Vi må slutte å lete etter olje til nye, bygge bærekraftige næringer, og vi må sende regninga til de som forurenser mest, ikke arbeidsfolk, sa nestleder Marie Sneve Martinussen.

– Vi har en gjennomarbeidet og tydelig rettferdig miljøpolitikk, fordi det å få med seg folk faktisk er det viktigste for miljøkampen.

Rødt krever også et mer selvstendig Norge, som står opp mot EU. Et nytt flertall må følge opp LO-kongressens krav om at tariffavtaler og norsk lov i arbeidslivet skal ha forrang over EU. Det gjelder i jernbanen, luftfarten og på veiene, i industrien, og på norske byggeplasser. Og vi trenger et oppgjør med bemanningsbransjen.

Se pressekonferansen i opptak: