Bystyregruppen: Året som gikk 2022
I 2022 skulle bli et år med en viss normalitet, etter to år med pandemitiltak. Men året vil huskes for krig i Europa, og for styrket priskrise og økt fattigdom. Mange flyktninger fra Ukraina kom til Bergen, med håp om en trygg havn.
Noe er forandret. Norge har den siste tiden hatt en skyhøy prisvekst og en dobling i andelen fattige. Alt blir dyrere veldig fort, og det har flere årsaker, som Putins krig i Ukraina og høye energipriser, men også liberaliseringen av kraftmarkedet, nye strømkabler, og selskaper som utnytter situasjonen til å øke inntjeningen ytterligere.
Alt blir dyrere veldig fort
I Bergen er det stort sett fredelig, selv om bergenspolitikken alltid byr på en viss turbulens. 2022 begynte med et byråd bestående av AP, V, MDG og Krf. Byrådet styrte innenfor en budsjettavtale med Rødt, SV og to fra SP. I august forlot Krf byrådet. I oktober gikk byrådet Valhammer av, etter alvorlige hendelser i barnevernet. I november ble MDG utelatt fra byrådet.
I desember gikk det AP-dominerte byrådet til Høyre, SP og Krf, for å vedta et såkalt ansvarlig budsjett. Her vil en ikke bruke pengene som trengs på å skjerme folk mot den økende fattigdommen. Dette trass i tidligere løfter om at reservene en bygget seg opp, skulle brukes i vanskeligere tider.
Rødts bystyrearbeid gjennom året
Rødts bystyregruppe bestod ved inngangen til 2022 av Mailiss Solheim-Åkerblom (gruppeleder), Odd Arild Viste, og Chiku Ali. Chiku måtte søke permisjon i mars, og dermed rykket daværende vara Magne Hagesæter opp til fast plass.
Tatt i betraktning at vi er bare tre i bystyret, har Rødt vært godt synlige i bystyret. Selv om det ikke er vi som styrer de store linjene, har vi fått noen viktige Rødt-gjennomslag i perioden. Mange av disse kom i forbindelse med forhandlinger om budsjettavtalen for 2022; se gjennomslag her. Vi fikk også noen gjennomslag i både 1. og 2. tertial.
Videre har vi gjennom året fått en rekke små, og noen større, gjennomslag som følge av innsatsen i bystyret. Et eksempel kan være at Rødt reddet et innbyggerinitiativ for vern av Kanadaskogen, som bystyret først lå an til å stemme ned. Et annet eksempel er at bystyret vedtok vårt forslag om nei til retusjert reklame på kommunale flater.
Vi vil understreke at det er en laginnsats som ligger bak det Rødt gjør i bystyret. Våre varaer til bystyret og utvalgsmedlemmer har bidratt aktivt (se liste nederst). Politikken er også utformet i dialog med partimedlemmene, og organisasjoner og innbyggere i Bergen.
Bystyrearbeidet måned for måned
Januar
Vi etterlyste på dette møtet rettferdig bruk av den kommunale kompensasjonsordningen etter koronapandemien. Her ba vi om at ikke pengene går til bedrifter som tar ut utbytte eller betaler ut bonuser. Vi ba også om at virksomheter som har tariffavtaler og tar i mot lærlinger, gis en ekstra prioritet. Begge forslagene falt, mot Rødt og SVs stemmer.
Et annet tema på møtet var voldelig ekstremisme og rasisme i byrommet. Rødt la frem forslag om at byrådet utforske handlingsrommet for å begrense hatytringer fra organisasjoner som f.eks. SIAN. Forslaget falt dessverre, mot bare Rødts stemmer.
Februar
En viktig debatt på møtet var bosetting av flyktninger i 2022. Magne Hagesæter og Odd Arild Viste tok til orde for en rausere flyktningepolitikk. Dette i lys av stadig økende antall flyktninger internasjonalt. Å ta imot flere flyktninger vil også være med å sikre at kommunen kan opprettholde et stabilt mottaksapparat, av høy kvalitet, over tid.
Rødt har lenge hatt fokus på situasjonen i barnevernet. Under to ulike saker som berørte dette, tok Rødts representant Magne Hagesæter opp problemer med barn som blir oversett. Han problematiserte nedgangen i saker som blir utredet og at et trekk ved den statlige politikken (økte egenandeler for kommunene) kan ha bidratt til dette. Et skriftlig forslag om å gi beskjed om dette til staten, fikk bare Rødts stemmer. Magne Hagesæter fremmet også en skriftlig merknad om at barn kan ha blitt oversett under pandemien, og etterlyste en gjennomgang av undersøkelsessaker som ble avsluttet uten tiltak under pandemien. Her fikk vi bare støtte fra Folkets parti, og uavhengige Rolf Scott og Per Jørgensen.
Under behandling av «Handlingsplan for gange 2022-2025» tok vara for Rødt, Tora Finne, opp en rekke utfordringer. Blant annet at sykler og elsparkesykler ikke må sperre veien, gode gangareal i bydelene, behovet for å prioritere Indre Arna, universell utfordring av gangareal, og mer universelt utformet gangvei mellom Oasen senter og Spelhaugen.
Magne Hagesæter etterlyste at kommunen tar opp problemstillingene knyttet til Saltimporttomten, der det ventes å ta ut masser i forbindelse med bygging av bybanen. Han tok også opp behovet for økt bemanning i de spesialpedagogiske tjenestene, hvor det er etterslep i saksbehandlingen.
Mars
Møtet ble holdt måneden etter Russlands innmarsj i Ukraina. Etter møtets åpning stilte Mailiss Solheim-Åkerblom spørsmål om russiske oligarker som legger til havn i Bergen. Rødt ba om kommunal støtte til folk som privat velger å ta imot ukrainske flyktninger. Vi etterlyste også en løpende oppdatering på flyktningesituasjonen for alle bystyrepartier.
Bystyremøtet behandlet et representantforslag fra Rødts representant Odd Arild Viste om ansatte i barnehagene. I tråd med et av våre budsjettgjennomslag, ble det vedtatt en søkbar ordning der barnehager får støtte til å ansette to ekstra fulltidsansatte til det direkte arbeidet med barn, i tillegg til det som er lovpålagt. Barnehagene må i ettertid levere en evaluering på hvordan tiltaket har påvirket sykefravær og kvaliteten i tilbudet.
Odd Arild Viste tok opp arbeids- og lønnsvilkår i selskapene som driver med el-løperhjul, og krevde at kommunen skulle stille krav om tariffer. Vi fikk flertall i Utvalg for miljø- og byutvikling, men byrådet snudde dessverre til bystyremøtet.
Det var på dette møtet også debatt om nytt flaggreglement for Bergen kommune. Kort tid før møtet hadde byrådet, på bakgrunn av et muntlig spørsmål fra Rødts gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom, imidlertid vedtatt å flagge på kvenfolkets dag i 2022. Dette er ellers en sak 1. vara til bystyret, Henrik Madsen, har engasjert seg særlig i. Magne Hagesæter fremmet forslag om å få inn at Den internasjonale romdagen og kvenfolkets dag skal markeres med flaggheising hvert år. Forslagene ble nedstemt.
Bystyret vedtok også, med Rødts støtte, å gå i dialog med fylkeskommunen for å få ned kollektivprisene.
April
I spørsmålsrunden fulgte Odd Arild Viste opp saken med økning i nettleie hos BKK, og rettet spørsmål til byråden om kommunen ville utøve aktivt eierskap, sondere mulighetsrommet for å instruere strømselskapet om å lavere nettleie, eller om det fantes noen andre virkemidler som kunne avhjelpe prissituasjonen. Svaret var at kommunen ikke har noen juridisk mulighet til å instruere kraftselskapet. Sånn sett avklarer svaret nødvendigheten i Rødts posisjon om at kraftindustrien må omreguleres.
Møtet behandlet Magne Hagesæter sin interpellasjon om samvittighetsfangen Julian Assange. Interpellasjonen legger opp til at bystyret skal be regjeringen legge press på den britiske myndigheter for å få Assange løslatt. Forslaget fikk støtte fra SV, MDG, Folkets Parti, og tre av de uavhengige representantene.
Rødt fikk flere gjennomslag i kommunens høringsuttalelse til Regional transportplan. Flertallet i bystyret stemte sammen med oss for å erstatte gateparkering i Klostergaten med mer areal til myke trafikanter, og øke tilgjengeligheten for fotgjengere i Åsane. Etter innspill fra styret i Rødt Bergen fremmet også merknad om behovet for å styrke stamrutene på nord/sør-aksen i byen og fikk med oss flertallet i bystyret på dette.
En av bystyremøtets vanskeligste saker var avgjørelsen av plasseringen og dimensjoneringen av rusboligene i Sandalsringen Øst. Innbyggere i området har levert et forslag mot selve boliganlegget, og det er faglig uenighet om antallet boenheter. Etter et kompromiss med byrådspartiene og SV, landet bystyret på tolv enheter i rusboligene, og at anlegget blir bygget. Selv om vi deler bekymringene til dem som nå vil bli stående uten bolig, er vi likevel glad for at det er nådd et forlik i saken. De bostedsløse og rusavhengige trenger disse boligene nå, og det er en stor plan bystyret har forpliktet seg til når at vi nå skal skaffe 250 nye boliger for vanskeligstilte. Det er også et mål at slike boliger for rusavhengige ikke sentraliseres og samles opp i bysentrum, eller i levekårsutsatte soner.
Magne Hagesæter fremmet også merknader som etterlyste rett til helsehjelp for papirløse (mangel på dette har alt ført til dødsfall i Bergen), aborttilbud for ukrainske kvinner som har flyktet til Bergen, og at kommunene må ta asylmottakene tilbake fra velferdsprofittørene. Bare SV stemte med oss for disse merknadene. Også et forslag fra Mailiss Solheim-Åkerblom om å øke midler til krisesenteret og å prioritere helsesjekk når kvinner ankommer som flyktninger, ble nedstemt av et flertall av bystyret.
Når reguleringsplaner er oppe til behandling, pleier Rødt å fremme forslag om parsellhager. Under aprilmøtets behandling av reguleringsplan for Midtunhaugen, hadde vi foreslått dette inn og fikk flertall for det. at kommunen skal hjelpe skoler å gjennomføre besøk på kulturinstitusjoner, og at kommunen skal være med å sikre drift av Beffen i Vågen.
Mai
På bystyremøtet 24. mai stilte våre faste representanter, Mailiss Solheim-Åkerblom og Odd Arild Viste, og to av våre varaer steppet inn underveis i møtet: Henrik Madsen og Jenny Rømo.
Bystyret vedtok deler av Mailiss Solheim-Åkerbloms interpellasjon om vern av matjord. Vi fikk gjennomslag for at bystyret i fremtiden skal prioritere vern av matjord og arbeide mot nedbygging av matjord i kommunen. Våre andre forslag i interpellasjonen fikk begrenset støtte, og ble ikke vedtatt. Dette gjelder blant annet å legge frem en plan om vern av matjord og at bystyret ikke aksepterer noen av de foreslåtte traséene for Ringvei Øst.
Odd Arild Viste hadde også måneder før møtet levert en interpellasjon, der det kreves at Bergen bystyret ber regjeringen om å si Nei til baseavtale med USA. Når den endelig skulle opp til diskusjon, motsatte dessverre 58 representanter seg realitetsbehandling av forslaget, noe vi synes er uheldig, fordi en slik avtale bidrar til rustningskappløpet og spenningsnivået, og sjansen for at Norge og dermed Bergen blir mål i en eventuell storkrig.
Luftkvaliteten i Bergen er et gjennomgående diskusjonstema, og debatten har fulgt byen i flere år – særlig vinterstid. Vår vara til bystyret Henrik Madsen fremmet da han stilte på dette møtet, en rekke merknader under en sak om temaet. Her fikk vi gjennom at luftforurensning og de helsemessige konsekvensene, samt sykkelandel, skal tas med i neste folkehelseundersøkelse i Bergen.
Bystyret vedtok også en kulturstrategi for ungdom. Rødt fremmet flere forslag for å gjøre strategien enda bedre. Ikke alle fikk flertall, men vi fikk sikret at byrådet legger til rette for at unge asylsøkere og flyktninger får delta i kulturtilbud for ungdom. Vi fremmet også en merknad om at flere av tilbudene skal legges til bydelene og konsentreres i sentrum.
Cruisetrafikken var også oppe til behandling. Rødt stilte krav om et makstak på 1000 cruisepassasjerer, og ett cruiseanløp per døgn. I tillegg foreslo vi en minstetid på liggetid ved kai på tre døgn. Ingen av våre forslag fikk flertall. Det fikk heller ikke forslaget vi støttet sekundært, om et makstak på 5 000 passasjerer per dag. Bystyret vedtok i stedet å tillate ett ekstra cruiseanløp per dag.
Rødt mener det er viktig å desentralisere makten og støtter derfor arbeidet for bydelsutvalg i alle byens bydeler. Et flertall i bystyret vedtok på mai-møtet at vi ønsker å jobbe videre for å sikre at bydelsutvalgene kommer på plass i neste bystyreperiode. Dessverre fikk vi ikke flertall for at utvalgene skal ha direktevalg i 2023, dvs. at innbyggerne velger de som sitter der.
Sommerstengningen av Bryggen ble heftig debattert, og Rødt er skuffet over at flertallet i bystyret nå sier nei til bilfri sommer på Bryggen i år – noe som opprinnelig ble vedtatt etter initiativ fra Rødt. Beslutningen ble fattet trass i begrenset grunnlag for å konkludere om reelle positive effekter av nedstengningen, i kjølvannet av to år med pandemirestriksjoner. Rødt fremmet forslag om at stengeordningen for Bryggen skal bli permanent fra 2023. Selv om byrådet selv skriver i sakspapirene om at de har et ønske eller mål om varig stengning fra sommeren 2023, fant de ikke å kunne støtte Rødt sitt forslag.
Juni
Odd Arild Viste stilte spørsmål ved at kommunen ikke har fulgt opp etiske og grønne retningslinjer i aksjeselskap der kommunen er medeier.
Mailiss Solheim-Åkerblom fremmet forslag om å søke statlige myndigheter om fritak for bompenger for innbyggere på Trengereid. Dessverre var det ikke vårt syn som ble hørt.
Bystyret behandlet etablering av Dokken utvikling AS og vi fremmet et alternativt forslag om å heller opprette et kommunalt foretak, noe som bare fikk våre og SVs stemmer.
Magne Hagesæter argumenterte fra talerstolen for å redusere aksjeandelen i Bergen kommunale pensjonskasse (BKP) og å nedjustere styrehonorarene. Førstnevnte fikk bare Rødts stemme, sistnevnte fikk bare stemmen til Rødt og en uavhengig representant.
En gledelig nyhet er at det ble flertall for en merknad fra Mailiss Solheim-Åkerblom om at Slettebakken trenger to isflater. Siden kvinneishockeyen alltid taper når istid skal deles ut, er det viktig med tilstrekkelig istid, slik at også denne sikres en arena.
Under behandling av et innbyggerinitiativ om bystrand i Laksevåg, sluttet et flertall i bystyret seg til Mailiss Solheim-Åkerbloms forslag om at legges til rette for universell utforming ved stranden.
Mailiss Solheim-Åkerblom tok opp universell utforming i forbindelse med oppgradering av Torgallmenningen, også her fikk vårt forslag flertall.
Bystyremøtet behandlet spørsmål om trasévalg for Ringvei Øst. Rødt støttet aksjonsgruppen mot veiprosjektet og fremmet et alternativt forslag som skånet matjorden og ville skrinlegge hele den sørlige traséen. Dessverre fikk byrådet og Høyre flertall for å utsette den sørlige traseen, noe som vil holde innbyggerne på pinebenken i årevis fremover.
Under sak om Handlingsplan mot støy fremmet Magne Hagesæter merknader om å stoppe Hordfast, rullebane 2 på Flesland og motorveien Arna-Vågsbotn. Han etterlyste bilfrie soner og lokk over sterkt trafikkerte områder.
Rødt er kritiske til åpent kontorlandskap som konsept, og at dette har blitt valgt for Rådhuset. Samtidig har våre politikere gått hardt ut mot at politikere forsøker å tildele seg privilegier sammenlignet med kommunens ansatte. Vi fremmet forslag for å hindre dette på bystyremøtet. Utfallet ble et kompromiss hvor politikere som ønsker det, får skjermede kontorer.
En stor sak på møtet handlet om ny distribusjonssentral for Posten, på Kokstad. Dette er et prosjekt som vil ødelegge mye natur. Rødts stortingsrepresentant Sofie Marhaug har tatt til orde for at staten hjelper til med å finne en mer tilfredsstillende løsning. Dessverre vant ikke vårt syn, og det ble gitt grønt lys for prosjektet.
Møtet tok opp til behandling tre tidligere innsendte forslag fra Rødt-representanter.
- Forslag fra Mailiss Solheim-Åkerblom om full utredning av naturmangfoldet på Kalgane, ved Lagunen Senter. Byrådet svarte på det konkrete forslaget at det alt finnes en kartlegging av naturmangfoldet i forbindelse med en reguleringsplan, men vi har ikke sett denne eller fått vite hvem som har gjennomført den.
- Forslag fra Mailiss Solheim-Åkerblom om grafittivegger i alle bydeler. Vi fikk delvis støtte til forslaget, etter en debatt som var positiv. Byrådet sa at de gjerne vil ha slike vegger, men kom liten grad med konkrete løfter.
- Forslag fra Magne Hagesæter og Mailiss Solheim-Åkerblom om énveiskjøring i Ibsens gate. Dette fremmet Rødt opprinnelig i forbindelse med vår krisepakke for Danmarksplass i 2020. Vi trakk da forslaget fordi byrådet sa at de allerede jobbet med saken inn mot Miljøløftet. Miljøløftet bestilte en mulighetsstudie om å opprette sykkelvei det ene bilfeltet, som ser på konsekvenser for trafikkbildet og syklister. Men denne studien diskuterer ikke andre problemer som plager innbyggerne – som støy, forurensning og sikkerhet – og konklusjonene blir dermed preget av det.
Forslagene fikk bare Rødts tre stemmer.
September
Ved starten av bystyremøtet la byrådet frem sitt forslag til budsjett for Bergen i 2023. Vår respons kan du lese om i Bergensavisens intervju med vår gruppeleder, der hun blant annet tar opp behovet for en mer omfordelende eiendomsskatt og en turistskatt på sikt.
Etter dette behandlet bystyret blant annet et innbyggerinitiativ for vern av Kanadaskogen. Byrådspartiene avviste det først, mens Rødt presset på for å redde initiativet. Byrådspartiene lyttet til argumentene og aksepterte Rødt sitt forslag, som vår gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom fremmet i bystyret. Byrådspartiene sikret flertall for dette, sammen med Rødt, SV, SP, KrF og uavhengig representant Sveen.
Rødt fikk også flertall for at det skal være strengere føringer for ledsagerbilletter på arrangementer i kommunens regi. Noen arrangører krever nemlig full pris for billettene, og andre gir dem bare bort dersom det er ledige billetter igjen til slutt.
Bystyret behandlet også et representantforslag fra Magne Hagesæter om en handlingsplan mot hyblifisering.
På møtet tok Rødts representanter også opp følgende:
- At kommunen arbeider for politisk kontroll med strømprisene
- At byrådet anmoder Kommunenes sentralforbund om å komme de streikende lærerne i møte.
- Vi ga full støtte til innbyggerinitiativ for pumptrack sykkelbane i Arna
- At det bør settes i gang et prøveprosjekt med å stenge Danmarks plass for biler på noen enkeltdager med spesielt lav trafikk (byrådet har lovet å behandle forslaget til våren).
- At det gis tydeligere føringer fra kommunen overfor BIR AS, for å sikre at karbonfangst ved forbrenningsanlegget i Rådalen kan komme i gang så snart som mulig. Dette er Bergens største punktutslipp, og en stor grunn til at ikke Bergen når sine utslippsmål.
- At Bergen kommune gir klar støtte til et forbud mot konverteringsterapi.
Oktober
Bystyremøtet var preget av at byrådsleder Roger Valhammer tok avskjed, etter mistilliten fra et flertall av bystyret, på bakgrunn av de svært alvorlige barnevernsakene. Se Rødts pressemelding om saken her.
Et flertall stemte for en del av Rødts gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerbloms representantforslag, om å innføre et forbud som skal gjelde «all retusjert reklame på kommunale bygg og rom i Bergen kommune». Et generelt forbud mot kommersiell reklame i alle offentlige rom som kommunen har råderett over, ble derimot for radikalt for et flertall av bystyret.
Bystyret behandlet vår gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom sitt forslag om flere tilgjengelige båtplasser for allmennheten. Hun ba i sitt forslag om at byrådet legger frem en sak om hvordan en kan få til flere båtplasser for allmennheten, og tok til orde for å legge til rette for båtdeling, etter modell fra bildeling. Bystyret vedtok et noe mer utvannet (!) forslag fra byrådet. De fremhever de fellesnaust og muligheter for delebåt som mulige tiltak.
Møtet behandlet også, etter innspill fra lokallaget Rødt Bergen Sør, et representantforslag fra Odd Arild Viste om å hedre fagforeningspioneren Anna Berentine Anthoni i bybildet. Bystyret vedtok litt mindre forpliktende at Anna Anthoni skal «legges til listen over kvinnenavn som skal vurderes når det oppstår ledige gater og steder som skal navnsettes».
Rødt fremmet forslag om kommunal boikott av fotball-VM i Qatar. Dette fordi 6.500 arbeidere har dødd under forberedelsene, og landet bryter menneskerettighetene over en lav sko. Det er beklagelig at ingen av partiene, bortsett fra SV, fant å kunne støtte et eneste av våre fire punkter. Heller ingen av de forslagene som henholdsvis AP og Folkets parti lanserte, fikk flertall. Disse innebar fordømmelse og anmodninger, ikke boikott.
Konsulentfirmaet Deloitte har laget en temmelig kritisk gjennomgang av kommunens klima- og miljøpolitikk, som avdekker dårlig organisering av mye av dette arbeidet. Siden rapporten lå an til å bli forbigått mer eller mindre i stillhet, fremmet Rødt en rekke merknader for å tvinge bystyret til å ta stilling, og tok ordet under debatten. Dessverre støttet bare SV og (i de fleste tilfeller) Høyre disse merknadene.
November
På november-møtet utfordret Rødt byrådet og kommunen på underforbruk av sosialhjelp, en sak som leder for Rødt Bergen, Hege Mikkelsen, tidligere har tatt opp i BA. Det har seg nemlig slik at 4 600 bergensere kan ha rett til sosialhjelp som ikke mottar dette. Dermed sparer kommunen store beløper på dette. Mailiss Solheim-Åkerbloms spørsmål til sosialbyråd Line Berggreen Jacobsen lød slik: «Hvilke tiltak vil kommunen iverksette for å gjøre økonomisk sosialhjelp kjent og tilgjengelig for innbyggerne som har behov for dem, og slik forebygge alvorlig og vedvarende fattigdom?»
Bystyret ble, i forbindelse med en høring, bedt om å uttale seg om videre utbygging av strømnettet i Norge. Rødt la frem forslag om at Bergen kommune skulle be om et forbud mot utvinning av kryptovaluta, som er ekstremt energikrevende. Dessverre ble det ikke flertall for dette i bystyret, og bare MDG, SV, FrP og en uavhengig representant støttet det.Vi fikk heller ikke flertall for forslag om vegansk mat i alle kommunale kantiner og arrangementer, eller rimeligere kollektivtransport.
Det var også en sak på sakskartet om å bytte styringsform fra parlamentarismemodellen til formannskapsmodellen. Dette er et krav Rødt lenge har gått i bresjen for. ⅓ av bystyrets representanter kan kreve at en sak som ellers ikke er planlagt til behandling, blir satt på sakskartet. I forkant av møtet samarbeidet Rødt med flere partier og uavhengige og sendte inn et krav om at saken ble satt på sakskartet til møtet. Det som er spesielt med behandling av styreform, er at saken må behandles to perioder på rad for å kunne endres. Selv om vi bare fikk 32 av 67 stemmer denne gangen, betyr det at vi kan behandle saken neste periode og et eventuelt flertall for å endre styreform da vil bli gyldig vedtak. Uten behandling denne perioden, ville ikke et vedtak kunne fattes før tidligst om to perioder.
Desember
Den største saken på dette møtet, var bybudsjettet for 2023. Vi viser her til Rødt Bergens alternative budsjett, og til fellesforslaget vi la frem sammen med SV og MDG. Dessverre valgte det AP-ledede byrådet å gå til Høyre, SP og KrF for å lande budsjett.
Under budsjettbehandlingen fremmet vi flere enkeltstående forslag til budsjettet, og vi rettet kritikk mot byrådet for treig/manglende oppfølging av et av Rødts budsjettgjennomslag i fjor. Det handler blant annet om en mulighetsstudie for bibliotek i Indre Arna. (Se sak i Bygdanytt). Tidsfristene er også brutt på flere andre av Rødts gjennomslag, som tiltak mot havnespy, kultur på tegnspråk og lokk over Danmarksplass.
Bystyret behandlet etter budsjettet en høringsuttalelse der tema var: Åpen og opplyst offentlig samtale. Under behandlingen fikk Rødt, flertall for at kommunen skal be om en offentlig utredning av lovhjemler som kan brukes til å hindre hatefulle og rasistiske ytringer i offentlige rom. Forslaget ble lagt frem av vår representant Odd Arild Viste.
Bystyret behandlet et representantforslag fra Mailiss Solheim-Åkerblom om tiltak for vern av bier og pollinerende insekter. Dette ble vedtatt med overveldende flertall!
Også et et annet representantforslag fra vår gruppeleder var oppe til behandling, denne gangen om offentlige griller i alle bydeler. Dette er mer miljøvennlig og rimeligere for folk enn engangsgriller. Igjen vedtok bystyret forslaget.
Bystyret behandlet også Magne Hagesæters representantforslag om prøveprosjekt med 20 km/t i gater med dårlig sikt. Rødt, SV og MDG stemte for dette forslaget, mens det dessverre ble avvist av et flertall i bystyret.
I tillegg behandlet bystyret et forslag fra Mailiss Solheim-Åkerblom og Magne Hagesæter om å utvide kommunens digitale feilmeldingssentral slik at folk også kan komme med innspill til kommunen. F.eks. om farts- eller støyreduserende tiltak, utplassering av søppelbøtter, utplassering av benker eller treplanting. Dette ble også vedtatt.
Rødt ba videre om en evaluering av nye bomstasjoner i Bergen kommune.
Vi jobber videre!
Noen av eksemplene viser at det er mulig å få til ting i bystyret, også for et parti med bare tre representanter. Også i resten av perioden vil representantene arbeide hardt for å løfte folks interesser inn i bystyret, og vi lytter som alltid gjerne til tips og innspill. Så tar den lange valgkampen tar til snart, og målet vårt er en større bystyregruppe, som kan sette enda mer dagsorden, og få til et vendepunkt i kampen mot forskjells-Bergen.
Våre folk i bystyret og bystyreutvalgene i 2022:
Bergen bystyre
Faste representanter: Odd Arild Viste, Mailiss Solheim-Åkerblom, Magne Hagesæter.
Varaer til bystyret: Henrik Madsen, Åsne Hagen, Tora Kristiane Madsen Finne, Jenny Rømo, Mohamad Medhi, Marte Stadheim Teigen
Utvalg for miljø og byutvikling
Fast: Mailiss Solheim-Åkerblom
Varaer: Jonas Svendsen, Marte Stadheim Teigen, Åsne Hagen
Utvalg for barnehage, skole og idrett
Fast: Odd Arild Viste
Varaer: Anastasia Valerievna Garbar, Åshild Austegard, Linn-Serenne Svantesvold Nitter
Utvalg for helse og sosial
Fast: Magne Hagesæter
Varaer: Henrik Madsen, Tora Kristiane Madsen Finne og Mohamad Mehdi