Vil bruke mer på å bekjempe arbeidslivskrim
– Vi er vitne til en dramatisk økning i arbeidslivskriminalitet som vi er nødt til å bruke mer penger og ressurser på å bekjempe. Derfor foreslår Rødt en egen Akrim-pakke i forbindelse med statsbudsjettet, sier nestleder Silje Josten Kjosbakken.
NESTLEDER: Silje Josten Kjosbakken. Foto: Lina Merit Jacobsen.
– Arbeidslivskriminalitet er et alvorlig samfunnsproblem og viser seg i form av brudd på arbeidsmiljølov, skatte- og avgiftsunndragelser og trygdesvindel. Målet om profitt basert på sosial dumping, menneskehandel og utspekulert utnyttelse av smutthull i lover, har ført til en konkurranse mellom aktørene som går på bekostning av arbeidstakerne. Det skapes A-, B-, og C-lag i arbeidslivet. Resultatet blir at de aktører som ønsker å opptre lovlydig blir utkonkurrert av de som bryter loven, sier Kjosbakken.
– Arbeidslivskriminalitet og sosial dumping er et større problem enn vi faktisk ser. Skadede arbeidsfolk blir sendt hjem uten hjelp fra norske myndigheter. De blir «brukt opp» og kastet ut. I tillegg blir verdiskaping holdt skjult fra myndighetene, slik at man går glipp av inntekter fra skatter og avgifter.
SOSIAL DUMPING: Et større problem enn vi ser. Foto: Mjelstad & Sønn.
– Parallelt med en styrking av innsatsen mot arbeidslivskriminalitet ønsker Rødt å øke fagforeningsfradraget. På sikt er målet at hele fagforeningsfradraget skal være fradragsberettiget. Arbeidsgiverne kan trekke av hele sin kontingent på skatten, da må arbeidstakere ha samme mulighet. Dette kan bli et viktig tiltak for flere organiserte i en tid hvor organisasjonsgraden i Norge har falt under 50 prosent. Fortsetter andelen å falle er faren stor for at det blir stadig mer arbeidslivskriminalitet, sier Kjosbakken.
I Statsbudsjettet for 2018 foreslår Rødt blant annet følgende:
- Fagforeningsfradraget økes til 7 000 kroner, fordi en sterk fagbevegelse er den beste sikringen mot arbeidslivskriminalitet. Kostnaden ved å gjøre dette vil i 2018 utgjøre 580 millioner kroner.
- Å styrke Arbeidstilsynet med 60 millioner kroner.
- Å øke bevilgningene til Skatteetaten, NAV og politiet med 20 millioner hver, slik at disse institusjonene kan prioritere opp arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Til sammen utgjør dette 60 millioner kroner. Et målsetting med styrkingen er å få opprettet flere tverrfaglige sentre for arbeidslivskriminalitet.
Les mer om Rødts budsjettforslag: 100 steder å starte