Pride 2022

Her finner du informasjon om Rødts skeive politikk og nyttige ressurser for deg som vil markere Pride.

Foto: Human-etisk forbund

Stå sammen mot hatkriminalitet

Skytingen i Oslo sentrum natt til 25. juni var et grusomt angrep på uskyldige mennesker. Gjerningsmannen er nå siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger, og dette ser ut som et hatefullt angrep på skeive. Vi må slå ring om alles rett til å elske den man vil, og stå sammen i kampen mot hat og hatkriminalitet. Våre tanker går til alle som har blitt rammet.

50 år siden homofili ble avkriminalisert

I år er det 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge. Fjerninga av straffelovens §213 var et resultat av modig kamp, og er en av de aller største seirene for den norske homobevegelsen. Jubileet vil markeres og feires under pridemarkeringene rundt omkring i landet.

Avkriminaliseringen i 1972 er også bakgrunnen for at 2022 markeres og feires som Skeivt kulturår.

VIDEO: I anledning 50 års-jubileet for avkriminaliseingen av homofili tok partisekretær Benedikte Pryneid Hansen en prat med Rødt-nestor og veteran fra den norske homokampen, Torstein Dahle, under forrige Rødt Hjemmefra.

Rødt marker også Skeivt kulturår under vår festival Popvenstre, som går av stabelen i Kubaparken i Oslo i august. Årets headliner er den skeive rapperen Silvana Imam. Les mer om Popvenstre på popvenstre.no.

Les mer om Rødts skeive politikk i Kap. 28 i Arbeidsprogrammet:

Kap. 28 i Arbeidsprogrammet: Skeiv politikk

Vedtatt på Rødts landsmøte 4. – 7. mars 2021.

Hvorfor markere Pride?

Foto: Rosmin Mathew.

Pride er ikke bare en fest, det er også en protest.

Samfunnets normer og forventninger til kjønn og seksualitet påvirker oss alle. Rødt jobber for et samfunn hvor alle mennesker er fri til å leve ut sin seksualitet og til å selv å få uttrykke og gjøre kjønn på den måten de ønsker. Mulighetene for å leve et godt og fritt liv avhenger blant annet av mulighetene for å kunne ta utdanning, forsørge seg selv, ha god helse og bli anerkjent for den man er i alle sammenhenger. Statistikkene viser dessverre at skeive som gruppe fremdeles har dårligere levekår enn resten av befolkningen. For Rødt er derfor det å stille politiske krav som hever levekårene for denne gruppa en del av kampen mot Forskjells-Norge.

Vi har kommet langt med tanke på rettigheter, men mye gjenstår, ikke minst når det kommer til holdninger. Likestilling har aldri kommet av seg selv, og som parti har vi en stolt tradisjon for å kjempe for nettopp denne.

Fri Oslo og Viken har laget en fullstendig oversikt over alle årets Pride-markeringer landet rundt.

Hvordan markere Pride på nett?

Her finner du et knippe saker du kan dele på Facebook og i andre sosiale medier:

Du kan også:

Kjøp Pride-materiell

Bestill Pride-tskjorte og buttons med Rødts logo fra Rød butikk

Hvis du skal kjøpe Pride-flagg anbefaler vi å bruke butikker som gir noe tilbake til miljøet og organisasjonene som driver rettighetsarbeidet, og ikke bare casher inn på regnbuen. For eksempel i disse nettbutikkene:

Pride der du bor

Oppfordre din kommune til å flagge med regnbueflagget

Det kan man gjøre når det er pride-markering der dere bor, eller siste uka i juni, som er Pride-uka over alle uker. Sier kommunen nei? Si i fra, lag en markering, skriv i avisa!

Har din kommune en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold/LHBT?

Hvis ja, sjekk om den følges opp med handling og penger. Hvis det ikke finnes en handlingsplan kan du/dere jobbe for å få en. Ta kontakt med Skeivt utvalg om du lurer på hva man kan gjøre.

Anne-Marith Rasmussen

Anne-Marith Rasmussen

Leder i Skeivt utvalg

41683764

anne-marith.rasmussen@uit.no