Fem tall fra årets skattelister
Fredag 27. oktober kom årets skattelister. – Dette er dyster lesning for alle som ønsker et Norge med mindre forskjeller, sier Rødt-nestleder Marie Sneve.
SE VIDEO: Marie Sneve presenterer fem tall fra skattelistene.
– 2016 var det første gang siden 70-tallet at reallønna i Norge gikk ned. Det betyr at folk flest reelt ble fattigere i løpet av 2016. Derfor har jeg vært spent på å se hva årets skattelister kan fortelle oss om norsk økonomi.
Fem tall fra skattelistene
Sneve, som selv er økonom, har plukket ut fem tall som alle er indikasjoner på at forskjellene øker og at systemet er rigget for å bevare den økonomiske ulikheten.
– De tre første tallene som er verdt å merke seg er 21, 22 og 24. Det er alderen på tre av de rikeste menneskene i Norge. Og hvordan kan man ha blitt så rik når man er så ung? Det er åpenbart fordi man har arva formuen sin.
– Gustav Witzøe (24) er arving av lakesoppdrettsselskapet Salmar, og er Norges rikeste med 11,1 milliard i formue. Søstrene Katarina Andresen (22) og Alexandra Andresen (21) ligger på fjerde og femte plass på formuetoppen og har arvet formuen som stammer fra Tiedemanns tobakk. Til sammen har disse tre mer enn 25 milliarder i formue. Det viser at det lønner seg mye mer å arve enn å jobbe i dagens økonomi.
�� Neste tall er 833 millioner. Dette er inntekten til kraftspekulanten Einar Aas, og den høyeste årsinntekten i Norge i 2016. Årsinntekten tilsvarer rundt to millioner om dagen, 1793 ganger som mye som en sykepleier tjener.
– Det siste, og kanskje mest interessante tallet, er null. Null er tallet for eksempel Kjell Inge Røkke og Petter Stordalen oppgir i inntekt. Ingen inntekt medfører selvfølgelig også ingen inntektsskatt. Dette viser veldig godt hvor utrolig viktig formueskatten er, og at vi uten denne skatten hadde hatt mange nullskatteytere blant Norges rikeste.
– Den gode nyheten i skattelistene er at det skapes store verdier i Norge. Den dårlige er at disse verdiene fordeles veldig skjevt og at vi atpåtil har en regjering som forsterker disse forskjellene, sier Sneve.
LES MER: