– Viser hvorfor det trengs en franchiselov

Franchisekjeden Søstrene Grene sa opp kontrakten med Heidi Leite, uten grunn og uten kompensasjon. Nå sitter hun igjen med milliongjeld og går til sak mot eierne. – Denne saken viser hvorfor det haster å rydde opp i reglene for franchise, sier Bjørnar Moxnes.

– Jeg har vært sykemeldt og ligget i fosterstilling, sier franchisetaker Heidi Leite om situasjonen hun har endt opp i. Det er avisa Klassekampen som i dag omtaler saken.

Leite har drevet Søstrene Grene-butikker i Stavanger-området siden 2006, men fikk nylig beskjed om at kontrakten hennes var sagt opp.

Middelaldersk
– Franchiseopplegget er middelaldersk og udemokratisk. Kjedeeier har ingen forpliktelser og sitter bare og håver inn, sier Leite til Klassekampen.

Hun drev lenge butikken på en kontrakt som sa at avtalen kunne sies opp ved mislighold. Men da hun skulle utvide til en ny butikk, var kontrakten endret til at den kunne sies opp uten grunn. Leite hadde allerede mye gjeld knyttet til sin første butikk, og hadde ikke annet valg enn å signere.

Milliongjeld
Nå som Søstrene Grene har sagt opp kontraktene, sitter hun med en gjeld på rundt fem millioner kroner og varer til en verdi av 3,5. Årets varer kan hun selge tilbake til franchise-kjeden til 70 prosent, mens eldre varer blir hun sittende igjen med. De varene får hun ikke lov til å selge.

Nå går hun til sak mot eierne, med krav om erstatning og å erklære oppsigelsen ugyldig. Saken er avvist i første omgang, men Leite vil anke.

Moxnes: Uhørt
– Saken viser nettopp hvorfor det trengs en opprydning i reglene for franchise. Det er en ordning hvor de å toppen har altfor mye makt, og kan kjøre over de lengre nede i systemet, både ansatte og driverne av enkeltbutikkene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Stortinget.


– Leites historie viser at du kan jobbe livet av deg, lykkes med å drive butikken din med overskudd, men likevel risikere at franchisegiveren bare kan ta fra deg butikken igjen. Og du står tilbake med gjeld og et blodslit for ingenting. Det er uhørt og på høy tid å gjøre noe med, sier Moxnes.

Forslag fra Rødt
Rødt stilte i våres forslag om en rekke endringer i regelverket for franchise, blant annet for å sørge for at ansatte og franchisetakere har bedre rettigheter. Forslagene fikk støtte fra Arbeiderpartiet, Sv og Senterpartiet. Kun KrFs stemmer manglet for å få flertall. De foreslo i stedet en utredning:

«Stortinget ber regjeringa greie ut omfang og særtrekk ved organiseringar som franchise, konsern og liknande, med vekt på arbeidsgivaransvar og arbeidstakar sine rettar samt franchisetakar sin posisjon overfor franchisegivar.»

REMA 1000 er blant landets mest kjente franchise-kjeder.

Det vil få flertall når saken behandles tirsdag.

– Skuffet over KrF
Moxnes er skuffet over KrF i saken.

– Jeg er glad for at problemet har blitt satt på dagsorden og at regjeringen går inn for en utredning. Samtidig er jeg skuffa over at KrF ikke går lenger. Det er ikke lenge siden Hareide snakket om sitt engasjement for den norske modellen og behovet for å øke organisasjonsgraden. Nå gir de regjeringspartiene rom til å gjøre minst mulig i en sak som er viktig for arbeidshverdagen til over hundre tusen lønnstakere. De foreslår ikke en gang å utrede en egen franchiselov, noe sentrale KrFere tidligere har gått inn for.

Knut-Arild Hareide og KrF endte til slutt med å ikke støtte Rødts forslag om franchiselov. Foto:Stortinget

Moxnes viser til at en offentlig utredning fra 2011 om mat, makt og avmakt, som ble ledet av Einar Steensnæs, tidligere parlamentarisk leder i KrF, anbefalte blant annet å «Vurdere nærmere behovet for en norsk franchiselov.» Videre het det at «Verken kjøpmannen eller de ansatte i handelsnæringen utøver i dag noen synlig makt i matkjeden. Utvalgets flertall mener at en norsk franchiselov kan bidra vesentlig til å rette opp denne skjevheten i maktforholdene i matkjeden.»