Rødts reaksjon på toppmøtet mellom USA og Nord-Korea

– Det er uten tvil et historisk møte som har funnet sted, og vi ser positivt på ethvert initiativ som kan bidra til global nedrustning. Signeringa av avtalen er et viktig skritt for fredsprosessen i regionen, sier Marianne Gulli om møtet mellom USA og Nord-Korea.

Marianne Gulli, internasjonalt ansvarlig i Rødt.



– Samtidig er det mange forbehold og usikkerhetsmomenter knyttet til implementeringen av avtalen. At Nord-Korea i tirsdagens avtale fikk gjennom at hele den koreanske halvøya skal bli atomvåpenfritt er viktig. Det innebærer at også amerikanske atomvåpen må vekk, sier Marianne Gulli, internasjonalt ansvarlig i Rødt.

Hun mener likevel at det virkelig store steget i denne prosessen var møtet mellom de to koreanske statslederne i april i år, der de forpliktet seg til å jobbe for en fredsavtale for å erstatte våpenhvileavtalen fra 19 53, samt full atomnedrustning på Korea-halvøya.

Kan ikke la Trump overskygge
Sør-Koreas president, Moon Jae-in, ble hjulpet til makta av Sør-Koreas fredsbevegelse, som er en av de sterkeste i verden. Et av hans valgkampløfter var nettopp dialog med Nord-Korea. Kim åpnet i hans nyttårstale i år for å møte Mon Jae-in.

– Det er de to koreanske landene som er de viktigste aktørene i denne prosessen. Vi kan ikke la Trump og dagens møte overskygge dette, mener Gulli.

Uforpliktende for USA
Avtalen som ble signert er fortsatt ganske uforpliktende for USA sin del. Utover å gi sikkerhetsgarantier til Nord-Korea, forplikter de seg til lite annet enn å utveksle krigsfanger. Korea på sin side må jobbe for total nedrustning.

Trump understreket videre i pressekonferansen at sanksjonene ville vedvare, og det enda ikke var snakk om å trekke amerikanske soldater i Sør-Korea tilbake.

– Sanksjonene bør heves
– På tross av det historiske møtet er det er ingenting i Trumps fremferd de senere dager som tyder på endrede diplomatiske takter. Det eneste som kan gi noen garantier for at denne prosessen skal lykkes er konkret handling fra USA sin side.

– Det innebærer å henter hjem sine 35.000 soldater, stenge militærbasene og trekke ut rakettsystemet fra landet. De årlige militærøvelsene må avsluttes og sanksjonene bør heves. Ikke minst må USA også forplikte seg til nedrustning av sine kjernefysiske våpen, sier hun.

Fredspris?
Gulli mener Trump ikke har gjort seg fortjent til fredspris.
– Det summes mye om en fredspris i lys av den senere tids utvikling. Om det skulle bli tilfelle så er det ingen tvil om at det er de to koreanske presidentene som fortjener den, ikke Trump.

Les mer om hva Rødt mener