– Politikernes lønnsfest burde vært avsluttet for lengst
– Det er usunt for demokratiet med en politikerklasse på millionlønn. Rødt ønsker å sikre mindre forskjeller mellom politikergodtgjørelsene og det generelle lønnsnivået i Norge, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Foto: Stortinget.
Torsdag 10. februar behandlet Stortinget godtgjørelsene for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer, etter innstilling fra godtgjøringsutvalget og representantforslag fra Rødts stortingsgruppe. Et flertall bestående av Høyre, Senterpartiet, FrP, med støtte fra Venstre og KrF vendte tommelen ned for fortsatt lønnsfrys eller kutt i nivået på stortingslønna, og vil be godtgjøringsutvalget legge frem en ny innstilling som kan gi økt stortingslønn «snarest mulig etter lønnsoppgjøret».
– Det mangler totalt takt og tone når stortingsflertallet ikke bare vil øke sin egen lønn, men går inn for at dette skal skje snarest mulig! sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
– Det siste året har vært preget av avslørende saker om toppolitikernes frynsegoder og misbruk av representantordningene. Nå må Stortinget ta ansvar for å gjenreise den nødvendige tilliten til våre demokratiske institusjoner, og det viktigste vi kan gjøre da er å sikre at vi som folkevalgte ikke rykker fra de folkene som har valgt oss. Lønnsfesten burde vært avsluttet og stengt for lengst.
RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Ihne Pedersen.
Les også: Få politikerlønningene ned!
Anbefalingen fra det såkalte godtgjørelsesutvalget var dobbel lønnsøkning til stortingsrepresentantene i år, etter at godtgjørelsene ble fryst i 2021. Dette blir heldigvis parkert, etter at det fikk kraftig kritikk, blant annet fra Rødt.
– Det er bra at Arbeiderpartiet vil forlenge frysen av stortingslønna, men hvis de virkelig ville få ned forskjellene i samfunnet burde de støttet Rødts forslag om å kutte i godtgjørelsene. Det er usunt for demokratiet med en politikerklasse på millionlønn. Vårt forslag er derfor å kutte stortingslønna til maksimalt ca. 820.000, og deretter følge kronebeløpet for medianlønn – som betyr den årlige utviklinga de som tjener akkurat midt på treet får.
– Rødt har også stilt et intensjonsforslag om å sikre mindre forskjeller mellom politikergodtgjørelsene og det generelle lønnsnivået i Norge. Det er skuffende at flertallet går mot dette. Det at høyresida ikke vil få ned forskjellene mellom eliten og folk flest er som forventet, men det hadde kledd regjeringspartiene, som har gått til valg på mindre forskjeller og at det nå skal være vanlige folk sin tur, hvis man var villig til å gå foran med sin egen inntekt.
– Etter det forrige idiotforslaget fra godtgjøringsutvalget om dobbel lønnsøkning skjønner jeg heller ikke at stortingsflertallet velger å spille ballen tilbake til utvalget igjen. Det er bare tull at Stortinget holder seg med et godtgjøringsutvalg, som består av en pensjonert sorenskriver, en tidligere børsdirekt��r og en professor, som flere ganger har ment det er «faglig grunnlag» for å øke godtgjørelsene for toppolitikerne litt ekstra. Rødt vil legge ned godtgjøringsutvalget, slik at Stortinget må stå til ansvar for sine egne beslutninger, framfor å skyve dette utvalget foran seg, sier Moxnes.
Rødt vil kutte politikerlønningene
Rødt går inn for en ny modell som kutter nivået på godtgjørelsen og knytter det til medianlønn, altså hva som er vanlig inntekt – de som tjener akkurat «midt på treet»: «Stortinget ber presidentskapet fremme forslag hvor godtgjørelsene for stortingsrepresentanter reduseres til maksimalt medianinntekt ganger 1,5 og deretter justeres årlig med et kronebeløp tilsvarende utviklingen i medianinntekt foregående år. Godtgjørelsen for statsråder og statsminister fastsettes til 1,25 og 1,75 ganger godtgjørelsen for stortingsrepresentanter.»
Rødts stortingsgruppe betaler allerede mye av sin egen stortingslønn videre til partiet, for å unngå at representantene rykker fra det som er virkeligheten for vanlige folk: Stortingslønna og partiskatt.