– På høy tid med likelønn

Når Stortinget starter opp igjen etter sommeren legger Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes fram et nytt forslag om likelønn. Rødt går også i spissen for et forslag om en maktutredning om norsk arbeidsliv som også SV, Ap og Sp stiller seg bak.

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Stortinget/CC.

– Dessverre var ikke mennene på Eidsvoll særlig klarsynte når det gjaldt fordeling av makt og rikdom mellom kjønnene. Derfor ble det aldri skrevet inn noe forbud i Grunnloven mot å gi kvinner lavere lønn enn menn, selv for arbeid av lik verdi, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Onsdag 3. oktober lanserer han et forslag om å heve lønnsnivået i de kvinnedominerte yrkene i offentlig sektor, og vurdere en likelønnspott for disse, som kommer i tillegg til ordinære tariffoppgjør og fordeles etter forhandlinger mellom partene.

– I år er det ti år siden Likelønnskommisjonen la fram sine forslag. Men fortsatt tjener kvinner bare 87 kroner for hver hundrelapp menn tjener. Det foregår en systematisk nedvurdering av den jobben som gjøres i kvinnedominerte yrker. En verdsettingsdiskriminering som gjør at mange kvinner blir ufrie, avhengige av mannens inntekt og velvilje. Denne urettferdigheten må ta slutt. Det er tid for likelønn. Vi er allerede på overtid, sier Moxnes.

– Dette handler om å jevne ut lønnsforskjeller mellom offentlig og privat sektor, men også mellom jobber innad i det offentlige. Det må bli slutt på at ingeniører verdsettes høyere enn sykepleiere med samme utdanning, og at SFO-ledere tjener langt dårligere enn ledere innen teknisk drift, slik vi har sett eksempler på. Ikke et vondt ord om hekkesakser og børstebiler, men kvinner med ansvar for skolebarn skal ikke ha lavere lønn enn menn med ansvar for en maskiner og verktøy.

Vil ha maktutredning om arbeidslivet

Rødt-lederen fremmer onsdag også et forslag på vegne av Rødt, SV, Senterpartiet og Ap om en maktutredning i arbeidslivet. Partiene vil undersøke hvordan de endringene han beskriver har påvirket maktbalansen, og hvilken rolle EU og EØS-avtalen har spilt inn.

– I Norge har arbeidsfolk tradisjonelt hatt mer makt enn i mange andre land, men nå er ting i endring. Vi ser «Kjosifisering» med bruk av kreative selskapsstrukturer for å slippe unna arbeidsgiveransvaret, sier Moxnes.

– Stadig flere jobber i franchise-selskaper som Rema 1000, med fagbevegelsen på gangen. Bruk av konsulenter, outsourcing og innleie har endret mange arbeidsplasser på kort tid. Organisasjonsgraden er på vei ned.

Les mer i VG: Vil kartlegge hvem som har makt i arbeidslivet

Les mer om hva Rødt mener