NHOs fikenblad
«En meningsmåling i Klassekampen 4. januar viser et klart flertall i befolkningen vil forby bemanningsbyråer i byggebransjen. Bemanningsbransjen er under press og NHO er på defensiven,» skriver Bjørnar Moxnes i sitt svar til NHOs fagsjef for bemanningsbransjen, Even Hagelien i Klassekampen.
UNDER PRESS: Et klart flertall i befolkningen vil forby bemanningsbyråer i byggebransjen. Foto: Mjelstad & Sønn.
En meningsmåling i Klassekampen 4. januar viser et klart flertall i befolkningen vil forby bemanningsbyråer i byggebransjen. Bemanningsbransjen er under press og NHO er på defensiven. Det irriterer NHOs fagsjef for bemanningsbransjen, Even Hagelien.
I Klassekampen (6. januar) hevder han at bemanningsselskapene verken drar ned lønna eller skaper usikre ansettelser. Det er kanskje på tide at Hagelien tar en tur på byggeplassene og snakker med de innleide arbeiderne. Da vil han møte en virkelighet fjernt fra NHOs skrivebordsteorier om bemanningsbransjens fortreffelighet.
Innleide arbeidere venter spent hver helg på om de har arbeid neste uke. De får ofte bare minstelønna i bransjen, mens de fast ansatte får tillegg for blant annet akkord og overtid. Tillitsvalgte opplever at svært få i bemanningsbyråene tør å organisere seg. Bekymrede foreldre tør ikke lenger anbefale barna å utdanne seg til å bli malere eller tømrere.
RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: André Løyning.
Hageliens svar på de økende problemene med innleie av arbeidskraft er å gjemme seg bak prinsippet om likebehandling, som ble vedtatt for å sikre den innleide like lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte. Han henviser til en Fafo-rapport om likebehandling, og hevder rapporten viser at likebehandling etterleves i bransjen. Den som leser Fafo-rapporten vil imidlertid se at dette ikke stemmer for byggebransjen.
Les mer hos Fri Fagbevegelse: Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
Fafo-rapporten peker på at det er store forskjeller på lønnsnivået mellom innleide og fast ansatte i to bransjer: Byggebransjen og skips- og verftsindustrien. Problemet med likebehandlingsprinsippet er at det er den utleide selv som må stikke hodet fram og kreve likebehandling med de fast ansatte. Hvis du kun har såkalte «oppdrag» på to-tre dager av gangen som jobben sin, så tør du ikke å be om å få samme lønn som de fast ansatte i bedriften du leies inn til. Dette er grunnen til at det knapt fins noen rettssaker der innleide krever likebehandling.
Derfor overbeviser det ikke når Hagelien peker på «likebehandlingsprinsippet». NHO vet like godt som oss at dette prinsippet er lite verdt så lenge den innleide arbeidstakeren jobber på sjefens nåde.
Rødt vil stoppe bemanningsbransjens bruk og kast av arbeidere. Vi vil ha tilbake de faste stillingene, vi vil ha lærlinger på byggeplassene og vi vil ha arbeidstider som lar seg forene med et vanlig familieliv. Derfor har vi fremmet forslag på Stortinget om å forby bemanningsselskapene i byggebransjen rundt Oslofjorden. Vi ser på dette som et første, avgjørende steg på veien mot et generelt forbud mot bemanningsbyråene.
Publisert i Klassekampen 10.01.18.