Rødt-bloggen

Regjeringa er fullstendig i lomma på kraftbransjen

Jeg anbefaler Tina Bru (H) å ta en titt på Rødt sin kraftplan. Kanskje hun får litt inspirasjon til hvordan en industrivennlig kraftpolitikk kan se ut.

OLJE- OG ENERGIMINISTER: Tina Bru. Foto: Norsk olje og gass/CC.

Energimeldinga regjeringa la fram i dag, slår beina under den kraftforedlende industrien.

«Energi til arbeid», heter meldinga. Men når regjeringa påstår at arbeidsplasser er viktige, gjelder det tydeligvis ikke dem i den kraftforedlende industrien på fastlandet.

Regjeringa viser med denne meldinga at de er fullstendig i lomma på kraftbransjen, som vil sende krafta ut av landet og importere europeiske strømpriser.

Oppskrifta på å rasere norsk industri

Regjeringa vil fortsette den storstilte elektrifiseringa av sokkelen, og lister opp en rekke felt som skal få strøm fra land. Samtidig ser regjeringa «verdien av gode forbindelser til våre naboland for å kjøpe og selge strøm», som olje- og energiministeren sa på pressekonferansen der meldinga blei lagt fram.

Elektrifisering av sokkelen og mer eksport av kraft er oppskrifta på å rasere norsk industri. Vi trenger en kraftpolitikk som sikrer industrien og forbrukerne trygg og stabil tilgang på den rimelige norske vannkrafta - ikke sender den ut av landet.

Meldinga bør trekkes tilbake

Noe av det første en ny regjering må gjøre er å trekke denne meldinga tilbake og lage en ny, som ikke sløser krafta bort på å grønnvaske utslippene fra sokkelen, samtidig som nye oljefelt åpnes.

Vi trenger en melding som tydelig prioriterer den kraftforedlende industrien, sikrer større energieffektivisering og tar vare på naturmangfoldet ved å ikke bygge ut nye vindkraftanlegg til lands og til havs.

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Ihne Pedersen.

Rasering av natur

Regjeringa åpner også for ny konsesjonsbehandling av vindkraft på land. Eksisterende utbygginger er ikke ferdige, og det ligger flere klager hos NVE på pågående utbygginger. Dette blir det konflikt av.

Vi trenger ikke mer rasering av natur, vi trenger tydelige grep for å få til energieffektivisering, og her leverer ikke regjeringa i det hele tatt.

Forskning fra NTNU viser et enormt potensiale for energisparing i boligsektoren. Det er det regjeringa må legge til rette for, istedenfor å legge til rette for at utenlandske vindkraftinvestorer får tjene enorme beløp på å ødelegge norsk natur.

Fire nye Acer-forordninger

Samtidig som denne meldinga ble lagt fram, gikk Stortinget inn for å innlemme fire nye Acer-forordninger i norsk rett. Det skjedde på rekordrask tid, og ingen har oversikt over konsekvensene av dette. Det vi vet, er at de fire Acer-forordningene blir en forskrift som har forrang hvis det blir motstrid mellom den og eksisterende norske lover og forskrifter.

Rødts forslag om å vente med disse forordningene blei ikke vedtatt. Fra før av vet vi at Olje- og energidepartementet har søknaden fra North Connect om å bygge en ny kraftkabel til Skottland liggende klar, og i prinsippet kan innvilge den når de vil.

Dette viser at regjeringa ikke prioriterer den norske kraftforedlende industrien, som sikrer arbeidsplasser i distriktene og gir oss eksportprodukter med lavt klimautslipp.

Rødt la i går fram en kraftplan som viser at vi kan ha nok kraft i framtida uten ny vindkraft, og der vi prioriterer den kraftforedlende industrien på land - ikke å grønnvaske utslippene fra olja.

Jeg anbefaler Tina Bru å ta en titt på den. Kanskje hun får litt inspirasjon til hvordan en industrivennlig kraftpolitikk kan se ut.

Publisert hos Nettavisen fredag 11. juni 2021