Rapport fra Bergen bystyre 30. oktober 2024

Bystyremøtet onsdag åpnet med at byrådet la frem sitt forslag til budsjett. Dette inneholder store kutt som vil ramme bergenserne, og særlig de mest utsatte blant oss.

Vi skal komme grundig tilbake til budsjettet, men denne rapporten vil hovedsakelig handle om resten av bystyremøtet.

På sakskartet var det godt over 50 saker å komme seg gjennom, om en regner med politikernes interpellasjoner og representantforslag. Det var ingen overraskelse at bystyret måtte utsette rundt 20 saker, dette har blitt en vanlig praksis. Det koster rundt en halv million kroner å avholde et bystyremøte, mye grunnet de høye godtgjørelsene som politikerne får. Derfor vil byrådspartiene helst unngå dette.

Men forsøk på å presse sakene som ligger i kø inn på de ordinære bystyremøtene, fører nå til at de blir utsatt møte etter møte.

Rødt-gjennomslag: Bergen ber om møte med kommunalministeren

Rødts representanter rakk likevel å ta opp en rekke ting på møtet.

Et stort gjennomslag denne gang var at et enstemmig bystyre stemte for et forslag fra Torstein Dahle og Rødt som tar for seg økonomien i kommunene, der han tok til orde for et møte med kommunalministeren. Bergen vil nå måtte sende ministeren en anmodning om et slikt møte. Et av temaene der skal være hvordan kommunene rammes av et bokføringstriks som Erna Solberg påla kommunene i 2003. Trikset sminker kommuneregnskapene, men fører også til reduserte overføringer til kommunene, og at kommunene får renteutgifter som staten egentlig burde hatt ansvaret for.

Rødts bystyrerepresentanter ved Gamle Rådhus 30. oktober 2024.

Krav om boikott av Hewlett Packard

Når statene svikter, må byene gå foran. Gaza og Palestina er ofte tema på bystyremøtene, og Rødt har fortløpende fremmet forslag og solidaritetsinitiativer fra bystyrets talerstol.

Denne gang behandlet møtet en interpellasjon fra Rødts Marte Teigen om kommunal boikott av Hewlett Packard (HP). Kommunen har de siste årene handlet for 90 millioner i datautstyr fra dette firmaet. Dette selv om HP leverer løsninger som Israel svært direkte bruker til å opprettholde sitt apartheidsystem. Firmaet har derfor blitt sammenliknet med Polaroid, som i sin tid leverte teknologi til Sør-Afrika som ble brukt til å opprettholde apartheid der.

Uten støtte fra byrådspartiene og støttepartiene deres, var det imidlertid ikke mulig å få til noe vedtak. Det selv om en boikott, om en fikk det til, kunne hatt reelle ringvirkninger. Det kunne ha inspirert andre kommuner til å fatte liknende vedtak, og lagt press på private selskaper så de ikke handler med stater som driver folkemord.

Delvis gjennomslag: Samarbeidsavtale med Hebron

Det ble derimot fattet vedtak om en samarbeidsavtale med den palestinske byen Hebron. Vedtaket har røtter i et representantforslag fra Rødts Magne Hagesæter i 2022 om å arbeide for en vennskapsby i Palestina, senere fulgte Mailiss Solheim-Åkerblom og Eira Garrido (SV) opp med et mer spesifikt forslag om vennskapsavtale med Hebron, som ble vedtatt.

Vi har blandede følelser i forhold til vedtaket på dette siste møtet. Det bystyret tidligere hadde vedtatt var nemlig å undersøke mulighetene for en vennskapsavtale, mens dette på bystyremøtet 30. oktober ble nedskalert til en tematisk samarbeidsavtale. Bergen vil likevel gjennom denne avtalen kunne lære mer om Hebron og Israels okkupasjon, noe som kan være et utgangspunkt for en full vennskapsavtale på sikt.

Bystyret behandlet også et innbyggerforslag om å fordømme Israels handlinger i Palestina og Gaza. Ap lanserte flere forslag for å følge opp innbyggernes krav med handling, som bystyret så voterte over. Ap, SV, MDG, Venstre og Rødt støttet dette. Det er nedslående at byrådspartiene betegner det som skjer med eufemismen «konflikt», og viser til at bystyret ikke skal drive utenrikspolitikk. Da Russland invaderte Ukraina, var det på ingen måte holdningen deres.

Friheten til å bevege seg, er grunnleggende

To av Rødts initiativer på møtet handlet om lik rett til mobilitet.

Det ene var et muntlig spørsmål om vintervedlikehold. Rødts gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom hadde på et utvalgsmøte et spørsmål der hun uttrykte bekymring for vintervedlikeholdet. Hun fikk da til svar at det kan bli enda dårligere, grunnet kommunens økonomi.

Nå tok hun fra bystyrets talerstol opp hvordan byrådet legger opp til dårligere vedlikehold. Dette uten så mye som å først gå i dialog med representantene for personer med funksjonsnedsettelse. «Veiene blir glattere, risikoen for fall større, og muligheten for alle de av byens innbyggere som er avhengig av rullestol for å komme seg rundt, blir rett og slett nedprioritert og låst til sin egen leilighet», sa Mailiss Solheim-Åkerblom i sitt spørsmål denne gangen.

Bystyret behandlet også et representantforslag fra Mailiss Solheim-Åkerblom om forsøk med gratis kollektivtransport. For Rødts del tenker vi først og fremst på dette som et tiltak for å sikre lik rett til mobilitet for alle. Ingen partier utenom Rødt fant dessverre å kunne støtte dette forslaget. Vi fremmet i samme slengen et forslag om å gjenopprette gratisbussen i Bergen, med samme avstemningsresultat.

Det var demonstranter på de fleste kanter av Gamle rådhus. De demonstrerte mot byrådets usosiale budsjett.

Hvordan skal kommunen utvikle seg?

Det er mulig at en del vil trekke en lang gjesp når de ser tittelen på denne saken: Planstrategi for Bergen kommune 2023-2027 med planprogram for kommunens samfunnsdel. Denne saken er likevel veldig viktig! Den handler om hva for overordnede planer kommunen har og hva de skal inneholde.

Det er ikke overraskende ulike syn blant partiene på dette. Byrådet vil overlate flere oppgaver til private, og at kommunen skal ta mindre ansvar for innbyggerne. Da er det logisk at de typisk ønsker mindre ambisiøse planer, og å fjerne planer som vi mener er viktige.

Vi fremmet en rekke egne forslag i denne saken, som vi synes er ganske fine, og som kan gi et inntrykk av hvordan et Rødt-styrt Bergen ville kunne se ut. Du kan lese disse her.

Nei til private barnehager

Bergen har fortsatt en høy andel private barnehager, mange av dem kommersielle. Rødt er som kjent svært kritisk til kommersielle barnehager.

Under en sak om kommunalt tilskudd til private barnehager fremmet vi derfor et forslag om at Eventus Nøstebukten ikke skal gis kommunalt tilskudd, men at det i stedet skal etableres en kommunal barnehage på tomten.

Vår vararepresentant Sunniva Andresdottir Vik tok ordet i saken og tok opp hvordan en høy andel private barnehager gjør velferdstilbudet sårbart. Hun viste blant annet til saken der et barn på to år ble kastet ut av en privat barnehage i Horten kommune, og understreket at de neppe gjør profitt på å passe barna mer effektivt enn de kommunale barnehagene. «Jeg kan forsikre dere om at det ikke er gjennom ‘effektiv trøsting’ eller ved å synge Hjulene på bussen dobbelt så fort», sa vår representant. «De kommersielle tjener penger på å tilby dårligere tjenester, uansvarlige arbeidsforhold og juks med blant annet utleie av eiendom», sa hun fra talerstolen.

For et inkluderende og grønt Mindemyren

På Mindemyren skal det komme nærmest en ny bydel, og da er det viktig at vi ikke lar utbyggingen skje på utbyggernes premisser, som f.eks. på Dokken. Da får Bergen nok et nabolag som ekskluderer alle de som ikke har råd til å bla opp mange millioner for en bolig.

Under sluttbehandling av reguleringsplanen for Mindemyren Nord, fremmet derfor Rødt blant annet forslag om at minst 15 % av boligene skal etableres som kommunale boliger, og at 20 % av øvrige boliger skal selges til selvkostpris. Vi fremmet også forslag om minimumsstørrelse (45 m2), felleshager, ivaretakelse av natur rundt Solheimsvannet og at barnehagen i området skal være kommunal.

I en merknad etterlyste vi en helhetlig plan for boligpolitikken. Der står det blant annet: «En markedsstyrt boligsektor vil alltid jakte mest mulig profitt. Derfor trengs det politisk vilje til å ta tilbake kontrollen over en boligsektor som har løpt løpsk.»

Andre saker

Bystyremøtet behandlet et forslag fra Mikkel Grüner (SV) og Katrine Nødtvedt (MDG) om en storsatsning på fritidsklubber. Her er selvsagt Rødt helt på linje med representantene. Flere fritidsklubber er bra sosialt, forebyggende, og det er mye bedre enn at unge henger på kjøpesentrene – som representerer kommersiell ensretting og kjøpepress.

Som Rødts Sunniva Andresdottir Vik sa fra talerstolen: «Ikke alle ungdommer som er så heldige at de har en kjellerstue hjemme der de kan samles om kvelden. Derfor må kommunen stille opp med reelle alternativer til for eksempel kjøpesentrene, som for mange unge i dag fungerer som verdens dårligste hjemme-alene fest. Fritidsklubbene er et sånt alternativ.»

Hun bemerket at noen av fritidsklubbene i dag bare er åpen én kveld i uken og stengt i skoleferier og helger. «Vi vet at en satsning på fritidsklubbene ikke er gratis, men det er en investering i fremtiden og det er mye billigere å gi unge et sted å henge nå - enn å betale for oppryddingen etter verdens dårligste hjemme-alene fest. Nå er det på tide at de voksne kommer hjem», sa Sunniva.

Se videoopptak av bystyremøtet

Du kan se hele bystyremøtet på Bergen bystyre tv. Her kan du også søke opp spesifikke debatter og søke på enkeltrepresentanters innlegg. Det kan f.eks. være svært interessant å se hvordan de ulike partiene og representantene mener at kommunen skal forholde seg (eller ikke forholde seg) til folkemordet på palestinerne.