Vil dele på tannlegeregninga
– Skal vi få ned forskjellene og få råd til en tannhelsereform som merkes, kommer vi ikke unna økte skatter for de rikeste.
NESTLEDER OG 1. KANDIDAT I AKERSHUS: Marie Sneve Martinussen. Foto: Ihne Pedersen.
– Det er fullt mulig å bygge ut gratis tannhelse og få ned forskjellene, uten at folk som tjener under 600 000 kr får økt skatt.
– Tannhelse blir ikke dyrere av at det blir gratis. Det viktige er hvem som tar regninga. Vi vil dele kostnadene mer rettferdig – i fellesskap over skatteseddelen. I dag betaler du for tannhelse av egen lomme, enten du er trygda eller milliardær. Rødt vil flytte denne regninga fra den enkelte over til fellesskapet på lik linje med andre helsetjenester.
– Nå har regjeringa brukt hver eneste anledning i åtte år til å gi skattegaver til de rikeste. Det gjør at vi har 34 milliarder mindre i felleskassa enn vi kunne hatt uten høyresidas skattekutt. Flere av Norges milliardærer har doblet formuene sine under Solbergs tid som statsminister. Vi vil ta igjen dette gapet ved å øke skattene for de rikeste. Særlig store formuer, luksusarv, selskapsoverskudd og aksjeutbytte.
– Den norske velferdsmodellen er bygget på å ta de store, viktige regningene i fellesskap gjennom et skattesystem som sørger for at de som har mest bidrar mer enn de som har lite. Rødt mener at velferden bør utvides med reformer som gratis tannhelse, gratis barnehage og et sterkere sikkerhetsnett for de sjuke og arbeidsledige. Da trenger vi høyere skatteinntekter til å betale for det.
Den norske modellen er bygget på å ta de store, viktige regningene i fellesskap.
Marie Sneve Martinussen under Rødts sommerpressekonferanse på Jæger i Oslo. Foto: Ihne Pedersen.
Hvem vil betale mer skatt med Rødts opplegg?
– Mesteparten av Rødts skattepolitikk handler om andre typer skattekategorier enn de folk flest betaler. Det handler om å skattlegge store formuer, aksjeutbytte, selskapsoverskudd og arv av store formuer. For inntektsskatten sier Rødt tydelig at ingen som tjener under 600 000 skal få økt inntektsskatt. For de som tjener opp mot en million er det snakk om et par tusenlapper i året, og den virkelig store økninga kommer for de 1 % rikeste – de som har inntekt på over to millioner kroner.
– Vår skattemodell skjermer folk flest og legger trykket hos de som har mest. Det handler ikke om å tyne derikeste, men om at pengene trengs for å betale for velferd.
Men betaler ikke de rike allerede masse skatt?
– Nei, nyere forskning viser at de rikeste 1 % faktisk betaler mindre skatt per krone de tjener enn alle oss andre. Det skyldes både et urettferdig skattesystem og at de utnytter smutthull i skattesystemet for å betale minst mulig skatt.
Vår skattemodell skjermer folk flest og legger trykket hos de som har mest.
Foto: Ihne Pedersen.
Hvorfor vil dere ha skatt på arv?
– Det handler om å motvirke at store formuer, og dermed store forskjeller, går i arv. Med Rødts forslag fra sist statsbudsjett, der bunnfradraget er på fem millioner, ville det i 2019 vært kun 630 personer som skulle betalt arveskatt. Det er de personene som arver de største formuene, og som har råd til å bidra mer til fellesskapet.
Jonas Gahr Støre mener det holder å få flere i arbeid, så har vi spart inn nok milliarder til å finansiere velferd. Er ikke det en bedre idé?
– Å få folk i jobb er åpenbart veldig viktig, både for samfunnet og den enkelte, men flere i arbeid skaper ikke nok inntekter hvis de store overskuddene ender i private lommer. Det kan være regnestykket går opp med Arbeiderpartiets puslete visjoner, men hvis vi ønsker et skikkelig løft for velferden – for eksempel gratis tannhelse – kommer vi ikke unna å øke skattene for de rikeste.
Her henter vi pengene
- Mer progressiv formuesskatt (flere trinn): + 14,2 mrd kr
- Økt skatt på høye inntekter (ingen økning for inntekt under 600 000 kr): + 11,3 mrd kr
- Økt skatt på aksjeutbytte: + 6,1 mrd kr
- Økt skatt på selskapsoverskudd: + 2,8 mrd kr