– Valget i Tyrkia preges av uregelmessigheter, krig og konflikt

Arnljot Ask fra Rødts internasjonale utvalg fulgte valget i Tyrkia sammen med fire observatører fra Solidaritet med Kurdistan. Han forteller at valget var preget av uregelmessigheter og fravær av grunnleggende demokratiske prinsipper.

VALGVINNER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Wikimedia commons.

Nok en gang har Tyrkia gjennomført valg under unntakstilstand. Valget preges ifølge observatører av mangel på grunnleggende demokratiske prinsipper og et bakteppe av krig og konflikt. Den politiske undertrykkinga, avdemokratiseringa, angrep på og fengsling av opposisjonelle rammer stadig flere.

– Den viktigste endringen under avstemningen er at statlige myndigheter har tatt kontroll over de lokale valgstyrene. Det største bruddet på valgloven var at tungt bevæpnet politi og soldater omkranset valglokalene. Ett sted hadde den militære lederen tatt helt over styringen og prøvde å hindre HDP sin advokat fra å komme inn. Internasjonale, uavhengige observatører fikk ikke adgang til valglokalene, og måtte observere utenfra, forteller Ask som befinner seg i den kurdiske provinsen Siirt.

I TYRKIA: Arnljot Ask. Foto: Jørgen Nordby.

– Erdogans seier i presidentvalget gir han mulighet til å videreføre sitt korstog mot demokratiet i Tyrkia. Vi har sett hvordan utviklingen har gått fra vondt til verre de siste årene: Regjeringskritiske medier er stengt, journalister er fengslet, grunnleggende rettsprinsipper undergraves og ytringsfriheten er fraværende.

Les hos NRK: Erdogan erklærer seier – opposisjonen antyder valgfusk

Valgkampen har synliggjort økende motsetninger og en stadig sterkere opposisjon. Selv om Erdogan vant presidentvalget, fikk partiet AKP kun 40 % oppslutning i parlamentsvalget og er avhengig av det høyreekstreme MHP for å få flertall.

Presidentkandidat i fengsel

Det pro-kurdiske partiet Halkların Demokratik Partisi (HDP) fryktet på forhånd at de ville miste stemmer i de kurdiske områdene på grunn av unntakstilstanden og de nye valglovene. En skyhøy sperregrense på 10% er bare ett av mange grep for å hindre en reell opposisjon. De kurdiske områdene er blant de som har merket Erdogans harde hånd aller mest. Folkevalgte ordførere har blitt erstattet av personer utpekt av AKP. Flere lokale folkevalgte og parlamentarikere fra HDP er fengslet, inkludert deres presidentkandidat, Selahattin Demirtaş.

FENGSLET: HDPs presidentkandidat Selahattin Demirtaş. Foto: HDP (VOA).

Les hos NRK: Driver valgkamp fra celle i fengselet

– Rødt gratulerer HDP med en viktig seier. Med over 11 % av stemmene kom de over sperregrensa og ble landets tredje største parti. Med sine 67 representanter vil de bli sentrale i å bremse Erdogans ville ferd mot å etablere et eneveldig styre. Vi vil uttrykke vår støtte til HDPs kamp for demokrati og rettferdighet, og mot et stadig mer autoritært Tyrkia.

– Utviklingen i Tyrkia angår oss alle. Landet er den nest største militærmakten i NATO-alliansen og de markerer seg som en stadig mer aggressiv aktør i Midt-Østen. Gjennom medlemskapet i krigsalliansen slipper Tyrkia svært billig unna med sin undertrykkende politikk.

– Norge bør være en tydelig stemme mot denne utviklingen. Vi må fordømme Erdogans autoritære regime, voldsbruk og knebling av meningsmotstandere. Vi må fortsette å jobbe for å få slutt på eksport av våpen og forsvarsmateriell til Tyrkia, sier Ask.

Les også: Ber om stans i norsk våpeneksport til Tyrkia

Les mer om hva Rødt mener