Rødts sommerpressekonferanse: – Målet er rekordvalg i 2021
– Jonas Gahr Støre bør forberede seg på dette med en gang: han kommer ikke utenom Rødt hvis han vil ha et handlekraftig flertall på Stortinget, sa Bjørnar Moxnes under Rødts oppsummerende sommerpressekonferanse på Stortinget.
– Rødts aller viktigste politiske prosjekt er å skape et vendepunkt mot Forskjells-Norge. Det gjelder også under koronapandemien. Men det er ikke koronaviruset som gjør forskjell på fattig og rik, det gjør regjeringa. Hele tida, også midt i en pandemi, sier Marie Sneve Martinussen.
– Om noen trodde at under koronakrisen sitter vi alle i samme båt, så bør de lese nyheten om at økt etterspørsel fører til prisvekst på hytter i Norges mest eksklusive hytteområder ved sjøen. Når overklassen ikke får dratt til Saint-Tropéz, så kjøper man seg en luksushytte i Sandefjord eller Ferder, der medianprisen på hytter nå er oppe i 5 og 6 millioner. Og i hagen skal man ha et nytt ferdigstøpt svømmebasseng, det har blitt så populært at forhandlerne har venteliste.
– De rike sitter kanskje i samme yacht, men for de flere hundretusener som nå står helt eller delvis uten arbeid handler det om å holde hodet over vannet. For dem er det ikke snakk om å erstatte turen til den franske rivieraen med nytt basseng i hagen, men å klare å beholde huset sitt, når man mister 20-30 prosent av inntekta over natta.
– Ingenting av dette er naturgitt, det handler om interessekamp og det er tydelig hvilken side regjeringa står på. Mens Solberg var raskere enn sin egen skygge med å gi støtte til bedriftseiere, så tok det nesten tre måneder før ledige arbeidsfolk fikk lønnskompensasjon. Og det er mange som fortsatt venter på pengene de har rett på.
– Denne typen forskjellsbehandling er ikke noe nytt fra høyreregjeringa. Det rammer bare enda mer brutalt når det er krise.
En rettferdig vei ut av krisa
Rødt-leder Bjørnar Moxnes peker på at Rødt har vært med å sikre flere viktige tiltak for de som rammes hardest av krisa: mer i dagpenger til de som har blitt permittert og mistet jobben, at vi sikra inntekten til arbeidsledige lærlinger, og vi har lagt politisk press på bankene, sånn at de kutta rentene raskere for folk med gjeld
– Rødt er selvsagt for å redde arbeidsplasser. Men vi er mot at rike eiere av bedrifter og eiendom skal misbruke fellesskapets krisemilliarder til privat berikelse. Derfor var vi det eneste partiet på Stortinget som stemte mot regjeringas åpning for at bedriftene som mottar kontantstøtte som krisehjelp, skal kunne ta de pengene ut som profitt. I stedet fremma vi egne forslag:
- at velstående aksjonærer som får kontaktstøtte skal ikke få ta ut utbytte
- at utleiere må sette ned husleia for bedrifter som mottar statlig krisehjelp
- eiere som misbruker krisepakkene skal få en avskrekkende straff
– Rødt har også foreslått kutt i politikerlønningene på 20 prosent i lønn. Det er mindre enn hva mange arbeidsledige har mista under krisa. Men alt dette ble dessverre stemt ned.
– Det hjalp ikke at de rødgrønne partiene satt i lukka forhandlinger med de borgerlige, der Rødt var utelatt. Muren rundt privilegiene til toppolitikerne og den økonomiske eliten sto dessverre støtt gjennom stormen. Med et sterkt Rødt på Stortinget fra 2021 skal vi slå sprekker i denne muren, sier Moxnes.
– Da vi ble kasta ut av forhandlingsrommet, kasta vi ikke inn håndkleet i kampen for en rettferdig krisepolitikk. Vi har, som første parti på Stortinget, lagt fram vårt eget kriseprogram. I dag er arbeidsløsheten den største siden 1930-tallet. Også den gang trodde høyresida at kapitalen og markedet skulle ordne opp. Men da vant arbeiderbevegelsen fram med et offensivt kriseprogram for samfunnsstyring, sysselsetting og velferd. Rødts kriseprogram bygger på den samme tanken om en rettferdig vei ut av krisa, sier Sneve.
Rødts koronaprogram 2020: Jobb, inntekt og velferd til alle
Rødts vekst
– Det er nå tre år siden Rødt for første gang kom inn på Stortinget, og i valget i høst fikk vi flere stemmer og flere folkevalgte enn noen gang. Stadig flere melder seg inn og blir aktive medlemmer i den bevegelsen om Rødt er. Vi var 2000 medlemmer i 2012 - nå er vi straks 10 000 medlemmer. Vi har satt ny rekord på meningsmålingene med 4 prosent eller mer på snittet i 16 av de siste 17 månedene. Og nå går vi sommeren i møte med 5,5 på siste meningsmåling, sier Sneve.
– Det er ganske langt unna der vi var da fornyelsen av Rødt starta for fullt i 2012, men det er fortsettelsen av det samme prosjektet. Den gang satt vi kampen mot forskjells-Norge øverst. Vi skulle bli et nytt parti som står opp for arbeidsfolk. Og vi satset på organisasjonsbygging – fra grasrota og opp.
Av alle faktorer som kan forklare Rødts vekst, trekker nestlederen fram tre som hun mener er viktige:
- Rødt setter ord på den uroen og frustrasjonen mange opplever i hverdagen.
- Rødt styrker seg i fagbevegelsen, og er nå blitt fjerde største parti blant LO-medlemmene, like store som Høyre.
- Rødt trekker Norge i riktig retning på flere områder, for eksempel når det gjelder profittfri velferd og kutt i lønnsnivået til politikere og ordførere.
Støre bør forberede seg på dette med en gang: han kommer ikke utenom Rødt hvis han vil ha et handlekraftig flertall på Stortinget.
Veien mot valget
13. september i år er det ett år til valget. Det markerer starten på den lange valgkampen for Rødt.
– Vårt mål er et rekordvalg i 2021. Et rekordvalg for Rødt er den sikreste måten å få slutt på at de på toppen får alt det de peker på. Flere Rødt-representanter på Stortinget vil gjøre at høyresida mister flertallet, og er garantien for at ikke alt blir som så mange ganger før – at forskjellene øker, at miljøpolitikken lages for dem som tjener best og bor i byene, og at velferd og naturressurser er til salgs, uansett hvem som styrer, sier Moxnes.
– Og Støre bør forberede seg på dette med en gang: han kommer ikke utenom Rødt hvis han vil ha et handlekraftig flertall på Stortinget.
– Vi tror tre saker blir avgjørende fram mot valget i 2021. Arbeid, profittfri velferd og rettferdig miljøpolitikk.
– Flere hundre tusen er nå helt eller delvis arbeidsledige. Om ledigheten biter seg fast, så får vi en forskjellseksplosjon i Norge. Samtidig ser vi at de kommersielle bemanningsbyråene ikke er i stand til å skaffe ledige jobber til ledige folk.
– Når bemanningsbyråene kommer inn, så forsvinner fagorganisering, heltid og trygge jobber ut. Det arbeiderbevegelsen har bygd opp brytes ned, med regjeringas velsignelse. Vi har en arbeidsminister som ikke står opp for folk i arbeid, og i hvert fall ikke for de som trenger fast jobb. Torbjørn Røe Isaksen er den useriøse bemanningsbransjens bestevenn. Men heldigvis har han nå signalisert at han selv sitter på oppsigelse.
– Rødt mener tida nå er inne for å fremme et alternativ: nemlig offentlig arbeidsformidling. Staten må, sammen med partene i arbeidslivet, sørge for å få arbeidsledige i jobb igjen. Dette gir tre i ett: vi får ned ledigheten, stanser bemanningsbransjens rasering av det organiserte arbeidslivet og bekjemper forskjells-Norge.
– Da Ap-leder Støre nylig ble spurt hva han gjør hvis han trenger støtte fra Rødt for å danne regjering, slik målingene tyder på nå, sa han at da må Rødt velge om vi vil støtte en rødgrønn mindretallsregjering eller fortsatt høyrestyre. Men Rødt er helt krystallklare på at vi vil kaste høyreregjeringa. Så spørsmålet som jo Ap må svare på, er om de vil ha et en reelt ny politikk, et brudd med forskjells-Norge eller ikke, sier Moxnes.
Ny kurs i klimapolitikken
Det første Rødt gjorde i denne stortingssesjonen var å samle venstresida rundt et krav om rettferdige planer for utslippskutt fram mot 2030. Sneve varsler at partiet framover vil gå i spissen for de konkrete tiltakene som sikrer handlekraft for klima.
– Norge trenger en ny kurs i klimapolitikken. Vårt mest undervurderte miljøproblem er at folk oppfatter klimapolitikken som urettferdig. I en undersøkelse Rødt har fått utført svarer 60 % at de mener klimapolitikken er tilpasset de med god råd, og 70 % at den er tilpassa folk i storbyene.
– Dette er et miljøproblem fordi vi aldri kommer til å vinne klimakampen uten å ha med oss vanlige folk i by og bygd. Når Norge skal halvere utslippene de neste 10 år og nærmest fjerne de totalt på 30 år så må vi ha med oss både de som allerede deltar i klimakampen og de som i dag ikke gjør det. Og med god grunn så godtar ikke folk en miljøpolitikk som skyver regninga for klimakrisa over på folk flest, i form av urettferdige avgifter og vindmøller utafor stuedøra, mens eliten får fortsette flyfesten på businessclass. Man godtar ikke at det er de som har råd til den største, dyreste og fresheste elbilen får mest støtte mens fergene, togene og bussene blir dyrere.
– Derfor er det helt avgjørende for miljøet at vi kaster Solberg-regjeringa i 2021, og erstatter en blå Tesla-politikk med en rød og rettferdig klimapolitikk for hele landet, sier Sneve.