Ta krafta tilbake - politisk kontroll over strømmen nå!
Lyse AS er eid av 14 kommuner i Rogaland der Stavanger og Sandnes er de største eierne. Rødt stiller liste i 8 av disse Lysekommunene, og mener at kommunene kan bruke eierskapet i Lyse til å ta krafta av børsen og tilby en lav makspris på strøm til alle innbyggere.
Hva er problemet?
I dag er systemet for omsetning av kraft basert på strømbørsen NordPool. De to siste årene har vi hatt skyhøye strømpriser, og de siste ukene har vi hatt strømpriser i Sørvest-Norge langt over prisen i resten av Sør-Norge, 70 % høyere de siste ti ukene. Ikke fordi det er kraftmangel, men fordi vi får prissmitte gjennom å være særlig utsatt for utenlandskablene.
Hva vil Rødt gjøre?
Rødt vil egentlig ha en makspris på strøm, for innenlands forbruk, satt av myndighetene. Men når det ikke er mulig å få flertall for på Stortinget ønsker vi å omgå det gjennom å bruke kommunenes eiermakt. I stedet for å selge all strømmen over strømbørsen NordPool, eller gjennom dyre fastprisavtaler som også er basert på børsprisen, vil vi tilby folk og bedrifter rimelige fastprisavtaler til rundt 35 øre/kWt.
Kommunene kan pålegge kraftselskapene å selge all eller deler av krafta utenfor strømbørsen over slike fastprisavtaler.
NordPool og Finansdepartementet har bekreftet at dette er mulig. Man må ikke bruke NordPool, og skatteloven er endret for fastprisavtaler. For eksempel produserer Lyse hvert år i snitt 10 TWh, det dobbelte av det næringsliv, folk og industri i eierkommunene brukte i 2022 – 5 TWh.
Hvorfor er dette lurt?
Vi vil ta kontroll over krafta, og gjøre rimelig vannkraft til en fordel for folk og næringsliv. Rødt har foreslått å ta kontroll over krafta og sette en innenlands makspris nasjonalt. Siden vi ikke har fått gjennomslag for det, prøver vi nå i kommunene. Å tilby folk og næringsliv fastprisavtaler på ca. 35 øre/kWt er på lista til Rødt når vi skal forhandle om makt i kommunene sør i Rogaland. Særlig Stavanger og Sandnes, de største eierne. Dette blir en slags lokal makspris, i mangel på å kunne innføre det nasjonalt og for hele Rogaland.
Det er ingen lov som tvinger kraftselskapene å selge strøm over strømbørsen til husholdningene. De kan selge til kunder direkte gjennom fastprisavtaler, og det er unntak i skatteregelverket som nå gjør det lettere. Snittprisen på stor vannkraft, den såkalte konsesjonskraftprisen, er på under 12 øre (11,77). Det er dette Lyse i hovedsak produserer.
Kommentarer fra Rødt-kandidater i Lysekommunene
Ole Ronny Koldal, ordførerkandidat i Rødt Sandnes har følgende kommentar:
- Sandnesgauken har lidd under de høye strømprisene av ingen grunn. Dette kunne vi altså gjort noe med fra dag en. Staten og Sandnes kommune har tjent seg gode penger på å dra inn store summer fra vanlige folk. Skal folk bli fattig i jakten på å gjøre staten og kommunen rik?
- FRP sier de ønsker en makspris på Strøm. Lyse sin bedriftsforsamling ledes faktisk av Borgli som har store ønsker om å bli Sandnes sin nye ordfører, men jeg mistenker at FRP’s lovnader om makspris på strøm er like mye verdt som deres lovnader om ingen bompenger i 2017. På vegne av Sandnesgauken kommer jeg nå med en oppfordring til Borgli. La oss legge til side politisk tilhørighet og ideologi og la oss sørge for at det blir makspris på strøm i Sandnes, sier Ole Ronny.
Sara Nustad Mauland, ordførerkandidat i Rødt Stavanger:
- Strøm ikke er en vanlig markedsvare, men viktig infrastruktur. Strømpriskrisen har vist at vi må sette innbyggerne og det lokale næringslivet sine behov foran ønsket om maksimal profitt.
Øystein Rugland, 2. kandidat Rødt Gjesdal, kan fortelle at Rødt Gjesdal kommer til å stille forslag om at Lyse tar strømmen av børs og setter makspris på strøm.
Bjørn Ove Hersdal, ordførerkandidat i Rødt Strand er enig og legger til at strømmen tilhører folket og skal komme innbyggerne til gode!
Samuel Emmanuel Nasser, ordførerkandidat i Rødt Hå har følgende kommentar:
- Jeg mener det er viktig for beboerne i Hå kommune at vi bruker eiermakten i Lyse til å ta strømmen av børs. Dette viser hvor viktig det er å ha offentlig eierskap over strømselskapene.
Marius Løhre Svanteson, ordførerkandidat i Rødt Randaberg drister seg med et passende ordspill:
- Ingen skal fryse med strøm fra Lyse. Hvis de har råd da, selvsagt. Slik kan vi ikke ha det! Strøm til folket!
Gard Dyrset, ordførerkandidat i Rødt Klepp legger til:
- Det er ingen grunn til at vi skal konkurrere med halve Europa om pris på vår egen strøm. Ei heller bør vi straffes for andre lands kortsiktige, arbitrære energipolitikk. Vi må kunne kjøpe vår egen strøm til en akseptabel pris, og heller selge overskuddet på markedet. Det er også lettere at vi bare har en fast pris/makspris, enn at vi hele tiden skal bruke masse ressurser på strømstøtteordninger.
Olav Magne Voll, ordførerkandidat i Rødt Time er enig og legger til:
- Straum er det store konkurransefortrinnet me har hatt i førehald til Europa, og har gjort Noreg til eit land med industri. Når me no importerar europeiske prisar, har me sagt frå oss det fortrinnet, og ved å bygga datasenter gjer me vondt verre.
Knut Albert Gjedrem Auestad, ordførerkandidat i Rødt Sola støtter også forslaget om å ta Lyse av børs. Helge Josef Haaland, ordførerkandidat i Rødt Eigersund legger til at strømmen er allemannseie. Den skal prises så alle får det levelig, og minst et to-prissystem er hans forventning.
Naomi Wessel stiller ikke til valg i en Lysekommune, men er 1. kandidat både i Rødt Haugesund og Rødt Rogaland, og har følgende kommentar:
- Det er viktig at kommunen endrer eierskapsprofilen i Haugaland Kraft fra profitt til samfunnsnytte, slik at folk i Haugaland kan få lave og stabile strømpriser!