Rødts koronaprogram 2020: En mer rettferdig og kortreist vei ut av krisa
Rødt legger onsdag 3. juni fram «Rødts koronaprogram 2020: Jobb, inntekt og velferd til alle. En mer rettferdig og kortreist vei ut av krisa». Dette er et motsvar til regjeringas tiltakspakker og forslaget til revidert nasjonalbudsjett.
Rødt vil gå i spissen for et alternativt kriseprogram
– Det trengs et kriseprogram som sikrer inntekt, arbeid og velferd for alle, og som tar Norge ut av koronakrisa som et mer rettferdig og kortreist samfunn. Rødt vil gå i spissen for disse kravene og invitere venstresida og arbeiderbevegelsen med i det videre arbeidet, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.
– Vi legger fram Rødts koronaprogram for å vise at det heldigvis finnes alternativer til regjeringas kurs. Høyresida tror krisa vil løses av kapitaleiere og markedsøkonomi, men for å komme ut av krisa trengs kraftfulle politiske tiltak og aktiv samfunnsstyring. Venstresida kan derfor ikke nøye seg med å forhandle med høyresida om tiltakspakker, sier Moxnes.
Programmet bruker 47 milliarder mer til umiddelbare og viktige krisetiltak, og inneholder i tillegg et investeringsprogram rettet mot leverandørindustrien på 50 milliarder for 2020–2023 og forslag om å skille ut totalt 1000 milliarder fra Oljefondet til investeringsfond for miljøvennlig industri og infrastruktur i Norge.
– Krisepolitikk koster. Men det koster mer å la arbeidsledigheten bite seg fast og det vil koste mer ikke å stoppe klimaendringene. Derfor foreslår vi akutte tiltak som skaper arbeid her og nå, og samtidig legger grunnlaget for miljøvennlig verdiskaping i hele landet, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt og samfunnsøkonom.
Les hos ABC Nyheter: Rødt vil kutte politikerlønninger med 20 prosent
Økt skatt på korona-utbytte
– Kriser kan gjøre at forskjellene vokser raskere. Stortingsflertallet har sagt nei til alle forslag om å hindre at krisehjelp ender i utbytte og annen privat berikelse. Det kan ikke være frivillig for de velstående om de skal delta i dugnaden. Når regjeringa nekter å stille nødvendige betingelser for å hente ut statlig krisehjelp, må det rettes opp i etterkant gjennom særskatt på utbytter og overskudd for de som har tjent på krisa. Regninga må deles rettferdig, sier Marie Sneve Martinussen.
Rødt foreslår også å sette ned et utvalg mot koronaulikhet, som skal følge med på økonomiske forskjeller og opphoping av rikdom på grunn av krisa, og vurdere ytterligere tiltak mot ulikhet og urettmessig gevinst.
Sikre folk arbeid og inntekt
Rødt foreslår et bemanningsløft med 10.000 nye stillinger i velferden, en kraftfull styrking av kommuneøkonomien, og å styrke NAV med 800 nye stillinger og øke antallet tiltaksplasser.
– Rødt har dratt politikken i riktig retning på Stortinget. Vi har fått økt dagpengene for dem som har blitt permittert og mistet jobben i krisa. Mange faller fortsatt utenfor ordningene og får ikke penger fra NAV. Derfor foreslår vi en sterkere inntektssikring for alle som står uten arbeid, at økningen i dagpenger skal gjelde også for de som ble ledige før krisa og at ordningene forlenges, sier Bjørnar Moxnes.
Dekningsgraden på 80 prosent dagpenger opp til 300.000 gjelder i dag bare for de som ble permitterte eller mistet jobben etter koronakrisa, og regjeringa vil kutte i dagpengene for alle fra 1. november.
Rødt krever også en helhetlig politikk for statlig arbeidsformidling og sysselsetting.
– Samtidig som flere hundre tusen er ledige mangler det arbeidskraft i viktige sektorer. Vi trenger en aktiv statlig politikk for å få folk i jobb og gi ledige opplæringa de trenger for å kunne ta ledige jobber. En slik helhetlig arbeidsformidling er en oppgave for det offentlige, ikke for kommersielle bemanningsbyråer, sier Moxnes.
Les hos Aftenposten: Rødt vil la staten overta for bemanningsbyråene
Et mer kortreist samfunn
Rødt vil skille ut 500 milliarder til et investeringsfond for miljøvennlig infrastruktur og 500 milliarder til et investeringsfond for miljøvennlig industri. Dette for å få fart på en rettferdig og kontrollert omstilling som skaper arbeidsplasser og legger til rette for verdiskaping i hele landet.
– Vi må sikre miljøvennlig verdiskaping, ruste opp samfunnets infrastruktur for framtida og ha kortreiste løsninger. Vi trenger mer selvforsyning og selvberging, både av mat, medisiner, arbeidskraft og industriprodukter. Vi må bli mindre avhengige av sårbare internasjonale forsyningslinjer, sier Marie Sneve Martinussen.
Rødt foreslår derfor å investere i etablering av statlige beredskapslagre av mat og medisiner, å styrke norsk landbruk med tilskudd og momskutt for frukt og grønt, og å innføre en rettferdig flyavgift som lar en vanlig familie reise på sommerferie uten å betale noe ekstra, men rammer hardt for de som flyr mye på business class.
Les hele Rødts koronaprogram her: Jobb, inntekt og velferd til alle