Rødt støtter pensjonistenes krav
– Rødt var, og er, motstander av hele pensjonsreformen. Vi jobber for at folketrygden skal være grunnpilaren i velferdsstaten og sikre pensjon og ytelser som gir økonomisk trygghet til alle uavhengig av kjønn, klasse og helsetilstand, sier Markus Hansen, faglig leder i Rødt.
KRONER OG ØRE: Rødt er bekymret over de usosiale utslagene av pensjonsreformen. Foto: Stig Morten Waage/CC
Et flertall bestående av Høyre, Ap og sentrumspartiene vedtok i 2005 å innføre et nytt pensjonssystem som bryter fullstendig med disse prinsippene. Tidligere var alderspensjonen fra folketrygden basert på solidaritet og utjevning, mens det nå er lagt opp til en forsikringsordning hvor hver og en tjener opp en egen pensjonsbeholdning. Det er kun de som har aller minst fra før som vil få litt hjelp fra fellesskapet. Reformen vil, når den er fullt utbygd, medføre en dramatisk dårligere pensjon for de aller fleste.
– Torsdag 6. juni arrangerer Pensjonistforbundet en markering utenfor Stortinget angående trygdeoppgjøret for 2019. Pensjonistene krever reell forhandlingsrett og stans av underreguleringen av pensjonene. Vi oppfordrer alle som har mulighet til å møte, sier Hansen.
FAGLIG LEDER I RØDT: Markus Hansen. Foto: Ihne Pedersen.
Kravene fra Pensjonistforbundet innebærer:
- Den automatiske underreguleringen på 0,75 prosent må oppheves.
- Regulering av pensjon og uføretrygd under utbetaling skal være gjenstand for forhandlinger med en ramme på linje med lønnsveksten. Slik kan vi bedre pensjonistenes kjøpekraft, samtidig som vi sikrer at oppgjørene får en sosial profil med rettferdig fordeling, fattigdomsbekjempelse og likestilling.
– Pensjonistforbundet har helt rett i at det har festet seg et inntrykk av at vi i Norge ikke har råd til å regulere pensjonene i takt med lønnsutviklingen. Og de har rett i at det er feil. Dette er et spørsmål om fordeling av fellesskapets midler. Og det er helt meningsløst at pensjonistene skal tape kjøpekraft når nasjonalinntekten øker, sier Hansen.
– En annen urettferdighet som oppsto med pensjonsreformen var levealderssjusteringen. Levealdersjustering betyr at pensjonene blir lavere jo lenger befolkningen lever i gjennomsnitt. Det er svært kritikkverdig. En bieffekt av levealdersjustering er at den rammer grupper som lever kortere fordi de har hatt hardt fysisk arbeid. En villet politikk som åpenbart ville gå ut over de med nedsatt helse som ikke orker eller klarer å stå i arbeid til oppfylt pensjonsalder. Rødt mener derfor at levealdersjusteringen m�� avvikles.
Betydelige kjønnsforskjeller
Pensjonistforbundet peker i sitt krav til trygdeoppgjøret på at det finnes betydelige kjønnsforskjeller i pensjonsutbetalinger:
«Kvinners pensjon fra folketrygden er 21 prosent lavere enn menns. Det er 141 900 minstepensjonister, og 86 prosent av disse er kvinner. Ser vi på samlet inntekt i alderdommen, utgjorde kvinners inntekt i 2014 67 prosent av menns.»
Les mer: A.W. Pedersen: Disentangling the gender gap in pensions (2016)
Videre skriver de:
«Dagens reguleringsmekanisme med en lik prosentvis økning av pensjonene, forsterker kjønnsforskjellene utover alderdommen. Lik prosentvis regulering betyr at pensjonen øker med flere kroner desto høyere pensjonen er. Ved å gjeninnføre forhandlinger i trygdeoppgjøret, kan deler av økningen gis som kronetillegg for å ivareta kjøpekraften til de lave pensjonene og trygdene. Siden kvinner har høyere forventet levealder enn menn og lever flere år som enslig, er det spesielt viktig for kvinners velferd i alderdommen at pensjonen opprettholder verdien utover pensjonisttilværelsen. Kravet om forhandlingsrett på løpende pensjon er derfor viktig ut fra et kjønns- og likestillingsperspektiv.»
Rødt har etter pensjonsreformen støttet opp om kampene for å bevare:
- AFP som en sliterordning både i privat og offentlig sektor.
- Offentlig tjenestepensjon med en garanti på 2/3 av lønnen med full opptjening.
PENSJON FRA FØRSTE KRONE: Fra en markering i november 2018. Foto: Brage Aronsen.
– Rødt er for å endre hele den usosiale pensjonsreformen, men så lenge vi ikke har flertall for en grunnleggende endring, vil vi særlig jobbe for og støtte alle kamper som pågå, med ulike krav om forbedringer av de vilkårene som gjelder nå. For eksempel støtter vi streiken i helseforetakene med krav om pensjon fra første krone i tjenestepensjonsordninga, og samme prinsipielle krav som er reist i privat sektor.
– Rødt støtter Pensjonistforbundet sine rettferdige krav, og oppfordrer så mange som mulig til å støtte opp til markeringen 6. juni, avslutter Hansen.