På terskelen til en storkrig
KRONIKK: Vi husker opptakten til Libya- og Irak-krigen. Norge må gjøre alt for å hindre enda en folkerettsstridig krig, skriver Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.
KRISGJHERJET: Syria trenger ingen ny storkrig. Her fra Azaz i 2012. Foto: Christiaan Triebert/CC.
USAs uforutsigbare president Donald Trump truer nå med å angripe den syriske hæren, Assad-regimet og russiske styrker i Syria. Dette skjer etter at Trump, sammen med den britiske og den franske regjeringen beskylder Syria og Russland for et gassangrep i Douma utenfor Damaskus, som ennå ikke har blitt verifisert av internasjonale observatører. Området er kontrollert av den al-Qaida-allierte islamistgruppa Jaysh al-Islam, som er sponset av Saudi-Arabia.
Flere hundretusen syrere er allerede drept og millioner drevet på flukt som følge av krigen. Vår solidaritet går til alle som er rammet, ikke minst de som håpet på en demokratisk utvikling i Syria, men i stedet har sett landet bli revet i filler i en krig dominert av utenlandske stormakter, et brutalt regime, og morderiske islamistgrupper som IS og al-Qaida-allierte grupper på opprørssiden.
Det er Norges plikt å sette alt inn på å hindre dette.
Nå tvinges Norge til å ta stilling for eller imot et angrep fra USA og andre vestlige stormakter, støttet av Saudi-Arabia og Israel. Et slikt angrep vil bety en ytterligere utvidelse og forlenging av krigen. Mye minner om opptakten til USA og NATOs ulovlige regimeskiftekriger mot Irak og Libya. Vestlige statsledere, politikere og medier som ivrer for krig framfører harde anklager, men uten å legge fram beviser.
Det er uklart hva Frankrike og Storbritannia nå vil gjøre, men både May og Macron taler for harde straffeaksjoner mot Assad og Putin, dersom det skulle vise seg at regjeringshæren sto bak. Minst en FN-rapport fastslår imidlertid at det er bevis for at også islamistiske opprørsgrupper har brukt kjemiske våpen i Syria gjentatte ganger. Jaysh al-Islam, som kontrollerer Douma, er anklaget for å bruke giftgass mot syriske kurdere.
RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: André Løyning.
NATO-lederne har ikke foreslått noen sanksjoner i tilfellene der islamistgruppene har brukt eller mistenkes for å ha brukt kjemiske våpen. Nato har heller ikke denne gangen foreslått å reagere mot Jaysh al-Islam, som tidvis har samarbeidet med lokale al-Qaida-grupper, dersom det er de som står bak det angivelige gassangrepet. Det er påfallende hvordan USA og NATO lar islamistiske terrorgrupper slippe unna mistanke når disse gruppene kan være nyttige for å vinne en regimeskiftekrig. Dette mønsteret har gjentatt seg, blant annet fra støtten til Osama bin Laden på 1980-tallet, krigen mot Libya i 2011 og de siste årene også i Syria.
Det som derimot er helt nytt med denne situasjonen er Russlands tilstedeværelse i Syria. Det betyr at et storskala vestlig angrep på Syria vil øke risikoen for krig mot Russland betydelig. Russland har svart på Trumps varslede angrep med å uttale at de vil skyte ned amerikanske missiler. Den russiske ambassadøren i Libanon skal ha sagt at de russiske styrkene også vil ta ut eventuelle amerikanske skip eller fly som missilene avfyres fra. Vi er med det allerede flere skritt nærmere krigshandlinger mellom to atommakter, og det er usikkert hva som venter de neste timene og døgnene.
Hva skal Norge gjøre i denne situasjonen? Rødt står for en ansvarlig sikkerhetspolitikk, som setter Folkeretten og norske borgeres sikkerhet foran USA, NATO-eliten og Saudi-Arabias geopolitiske interesser. Etter vårt syn vil det å sette i gang et folkerettsstridig krigseventyr uten FN-mandat i Syria som øker risikoen for krig med vårt naboland Russland, være et svik mot det norske folks sikkerhetsinteresser.
Ikke noe norsk parti som hevder å bry seg om menneskerettigheter, internasjonal lov og Norges sikkerhet kan sitte stille uten å protestere når Trump nå truer med et ulovlig angrep som vil forlenge og forverre krigen og de sivile lidelsene i Syria, styrke al-Qaida og i verste fall føre til en helt unødvendig krig mot Russland med ekstremt ødeleggende konsekvenser for Norge. Det er den norske regjeringens plikt å sette alt inn på å hindre dette.
Rødt har hele tiden ment at Syria-krigen må løses gjennom våpenhvile, forhandlinger og en fredelig løsning i tråd med folkeretten. Våre krav er at:
- Regjeringen må si tydelig nei til at USA eller NATO bryter internasjonal lov igjen med et angrep på Syria.
- Alle styrker som ulovlig oppholder seg i Syria trekkes tilbake. Dette gjelder også tyrkiske styrker, noe vi fremmet forslag om på Stortinget.
- Partene innleder våpenhvile og forhandler med sikte på en fredelig løsning på krigen.
- Alle land avstår fra ytterligere trusler om krigshandlinger mot andre stater.
- Alle parter i krigen avstår fra bruk av ulovlige våpen og alle andre handlinger som strider med humanitær rett.
- Alle involverte land slutter opp om OPWCs granskning av hendelsene i Douma.
- Norge må umiddelbart trekke seg fra NATO dersom USA starter en militær konfrontasjon mot Russland, for å unngå å trekkes inn i eventuell krig mellom NATO og Russland.
Det er mye som er uklart med konflikten i Syria. En ting som imidlertid er sikkert er følgende: Henholdsvis 17, 15 og 6 år etter at USA og NATO gikk til krig mot Irak, Afghanistan og Libya er alle landene preget av krig, eksplosiv vekst for al-Qaida og IS og generelt kaos.
Krigen i Syria har den siste tida gått mot slutten. IS var praktisk talt nedkjempet, og den syriske hæren hadde med russisk støtte gjenerobret Aleppo, Homs, Palmyra og praktisk talt hele Ghouta, det siste opprørskontrollerte området i nærheten av den regimekontrollerte hovedstaden Damaskus.
Samtidig tydet mye på at kurderne kunne oppnådd en fredelig forhandlingsløsning med Damaskus om kurdisk selvstyre i områdene de gjenerobret fra IS, men det var før NATO-landet Tyrkia ulovlig invaderte de kurdiske områdene av Syria.
Rødt støtter ønsket om demokratiske reformer i Syria. Når Irak, Afghanistan og Libya fortsatt ligger i ruiner etter vestlige intervensjoner der, er det imidlertid naivt å tro at det vil hjelpe den syriske sivilbefolkningen om USA eller NATO hjelper Saudi-Arabia og de islamistdominerte opprørsstyrkene med å forlenge krigen ved å slå til mot Den syriske hæren.
Publisert i Klassekampen 13.04.2018.