Vi trenger en rettferdig boligpolitikk
Rødt har fått nok av et handlingslamma byråd som ikke klarer å se forbi markedet som løsning på boligkrisene. Boligkrisa i Oslo blir verre for flere og flere. Vi har hørt på byrådets festtaler i 7 år, nå trengs det handling. Rødt leverer derfor en pakke med tiltak de kan igangsette nå for en mer rettferdig og sosial boligpolitikk i Oslo.
(Les hele forslaget nederst i saka)
Det er stadig vanskeligere å skaffe seg bolig i Oslo for mennesker med ordinære inntekter. For lavtlønna er det nesten umulig. I Oslo er det galopperende priser. Månedsleia steg i snitt med 2000 kroner første halvår 2022, mens prisene på eieboliger nesten har dobla seg de siste 10 årene. Ifølge sykepleierindeksen kan en sykepleier kjøpe 1,2 prosent av boligene i Oslo.
Selv om eierlinja står sterkt i Norge er det likevel omtrent en million som leier bolig. Mer enn hver fjerde Osloborger leier bolig. Samtidig som det bør gjøres tiltak for å redusere prisene for eierboliger er det helt nødvendig å komme med tiltak som reduserer leiene og styrker leieboeres rettigheter.
Norsk politikk favoriserer de som eier bolig, mens leieboerne blir sittende med svarteper. De får ikke de økonomiske godene, og de er prisgitt utleiere som ofte bryter lov og regler. Leieboerne trenger noen som står opp for dem og deres rettigheter. Rødt vil være det partiet.
Bolig bør ikke være en vare i et marked, siden alle har behov for et trygt sted å bo. Til tross for flere bystyrevedtak som pålegger byrådet å legge til rette for tredje boligsektor og ikke-kommersielle boliger har lite skjedd i praksis. Det er på høy tid med tiltak som sikrer at det er mulig å få en anstendig bolig til en pris man kan leve med.
Rødts bystyregruppe har derfor levert et omfattende privat forslag med 27 punkter for en mer rettferdig boligpolitikk. Hele 18 av dem er ting byrådet kan gjøre her og nå.
Her er noen av forslaga:
1. Bystyret ber byrådet øke boligbyggingen i kommunal regi på kommunalt eide tomter
4. Bystyret ber byrådet arbeide for at kommunen går inn i utbyggingsprosjekter og garantere kjøp av en gitt andel nye boliger, for å inkludere disse boligene i tredje boligsektor som ikke-kommersielle eie- eller leieboliger.
10. Bystyret ber byrådet umiddelbart igangsette forberedelsene til å innføre boplikt i Oslo. En sak om boplikt skal inkludere, men ikke begrenses til et forslag til nullgrenseforskrift etter konsesjonsloven. Saken legges fram for bystyret senest innen utgangen av første kvartal 2023.
12. Bystyret ber byrådet øke kontrollen med og stille strengere krav til bruksendring etter plan- og bygningsloven for utleie som kan regnes som næringsvirksomhet.
16. Bystyret ber byrådet kraftig øke kontrollen med ulovlig hyblifisering
21. Bystyret ber byrådet opprette et kommunalt boligtilsyn og boligombud.
22. Bystyret ber byrådet umiddelbart kontakte studentsamskipnaden for å få et samarbeid om utleie av tomme kommunale bygg som studentboliger for minimum et år. Samtidig som byggene leies ut skal permanent bruk planlegges.
24. Bystyret ber byrådet i større grad legge vekt på samfunnsansvar generelt og bygging av rimelige boliger enn maksimal inntjening i forvaltning av kommunalt eide eiendommer, og oppfordre staten til det samme for deres eiendommer. Senest i revidert budsjett 2023 skal byrådet legge fram endrede formålsparagrafer for kommunalt eide foretak og selskaper sammen med de nødvendige tiltakene for å få dette på plass.