– Norge må bidra til at okkupasjonen av Palestina avsluttes

– Den kollektive avstraffelsen av sivile palestinere er en krigsforbrytelse som må ta slutt, sier Bjørnar Moxnes, utenrikspolitisk talsperson i Rødt. Nå har Rødt et forslag til behandling på Stortinget som kan bidra til å avslutte okkupasjonen og legge press på Israel til å følge folkeretten.

Foto: Magne Hagesæter.

– Israel blokkerer livsviktige forsyninger til palestinerne på Gazastripen og bomber skoler, boligblokker og flyktningeleire i grus. Per 18. oktober er 3478 palestinere døde og 12065 såret. Dette er en kollektiv avstraffelse av sivile og en krigsforbrytelse som verdenssamfunnet har en plikt til å få slutt på, sier utenrikspolitisk talsperson i Rødt, Bjørnar Moxnes.

– Bakteppet for konflikten er at Israel okkuperer palestinsk jord, bygger ulovlige bosetninger på Vestbredden og i 16 år har holdt befolkningen på Gaza innesperret. Både FNs spesialrapportør og Amnesty International har konkludert med at Israels behandling av palestinerne er apartheid, forklarer Moxnes.

STORTINGSREPRESENTANT: Bjørnar Moxnes er utenrikspolitisk talsperson i Rødt. Foto: Ihne Pedersen.

Selv om Norge som leder av giverlandsgruppen for Palestina arbeider aktivt for å sikre et institusjonelt grunnlag for en palestinsk stat med full suverenitet og økonomisk bærekraft, har Norge ikke anerkjent Palestina som stat, men anerkjenner staten Israel innenfor det territoriet landet kontrollerte frem til seksdagerskrigen i 1967.

– Rødt har et forslag til behandling på Stortinget som kan bidra til å avslutte okkupasjonen og legge press på Israel til å følge folkeretten. Vårt forslag går ut på å anerkjenne Palestina som stat. Norge anerkjenner i dag bare Israel.

– Videre må Norge forby varer produsert på folkerettsstridige bosetninger. Norge må også tilslutte seg FNs apartheidkonvensjon og ta initiativ til å gjenopprette FNs spesialkomite mot apartheid, som bidro til å avslutte apartheidregimet i Sør-Afrika og kan gjøre det samme når det gjelder Israel, sier Moxnes.

Les også: Nå er det på tide at Norge anerkjenner Palestina

Slik kan du bidra

💳 Støtt Norsk Folkehjelps hjelpearbeid

Vipps til #8000 eller bruk kontonummer: 5005.14.00000. Så snart det er mulig vil Norsk Folkehjelp gå i gang med livsviktig humanitært arbeid i Gaza, som å dele ut mat, vann og hygieneartikler. Les mer hos Norsk Folkehjelp.

🍊 Unngå varer produsert på okkupert jord

Boikott er et effektivt og ikke-voldelig virkemiddel i kampen for en rettferdig og demokratisk løsning for palestinerne. Sjekk Palestinakomiteens liste over hvilke varer du bør ungå.

✍️ Skriv under for Palestina

Skriv under på Palestinakomiteens opprop om at Norge må anerkjenne Palestina, bli med i FNs apartheidkonvensjon, støtte gjenoppretting av FNs apartheidkomité og forby varer fra okkupert grunn.