Krever bedre barselsomsorg

– Fødsel og barsel-politikken i Norge trenger en opprydding. Det bør være en selvfølge i Norge at mor og barn ivaretas slik at man er trygg og klar for det nye livet som familie, sier Seher Aydar, stortingsvara for Rødt.

Hvert år føder nesten 60 000 kvinner i Norge. Nå er stadig flere bekymret for konsekvensene av at kvinner som har født sendes fortere hjem enn tidligere. Mange jordmødre rapporterer at tilbudet om hjemmebesøk i kommunene er mangelfullt. I landets største kommune, Oslo, får kun 10 prosent av barselkvinnene hjemmebesøk.

Seher Aydar er 1. vara for Rødt på Stortinget

Det bekymrer Seher Aydar:

– I praksis er størsteparten av barselomsorgen flyttet fra sykehuset til hjemmet. Hvile etter fødsel og hjelp til amming er viktige forutsetninger for kvinners og barns helse, både på kort og på lang sikt.

Hun roper nå varsku om utviklingen, og krever at forsøk på effektivisering ikke går utover barselsomsorgen.

Kvinner må få være på sykehus så lenge de trenger.

Særlig er hun kritisk til skjulte utgifter knyttet til det å føde.

– I dag må partner betale for opphold på pasienthotell. Det er en av tinga som gjør at fødsel kan bli en stor økonomisk belastning for familien. Unge par som får barn for første gang vet ikke alltid hva de skal gjøre. God oppfølging i tiden etter og god informasjon til både mor og partner er viktig, sier hun.

Stort arbeidspress

Også på fødestuene ropes det varsko. Jordmorforeningen melder om jordmødre som forteller om et så stort arbeidspress at de ikke får gjort jobben sin.

– Vi kan ikke ha en fødselspolitikk som umuliggjør at jordmor får gjort sitt arbeid. Grunnbemanning ved fødeinstitusjonene må økes, sier Aydar.

– Hele ideen om sentralisering og markedstankegang i helse har skapt problemer i oppfølgingen av fødende. Det er viktig at alle får mulighet til en-til-en omsorg over hele landet. Alt for ofte har jordmødrene ansvar for flere enn én kvinne i aktiv fødsel samtidig.

Hun mener fødeavdelingene ved de store sykehusene har for liten kapasitet, og viser til Aker sykehus. Lokalsykehuset øst i Oslo hadde rundt 4000 fødsler i året og et allsidig tilbud for kvinner. Men tilbudet ble lagt ned.

Sentralisering

Antall fødsler som skjer utenfor sykehus er nesten doblet de siste tretti årene.

– Gravide kvinner og kvinner i fødsel har fått stadig lengre vei til fødetilbud fordi helseforetakene med skiftende regjeringers godkjenning har lagt ned fødeavdelinger og fødestuer på lokalsykehus. Det praktiseres også sommerstenging av fødeavdelinger flere steder i Norge. Det er en utvikling som må snus. Risikoen for at barnet skal dø i forbindelse med fødsel er dobbelt så stor dersom fødselen skjer utenfor sykehus. Sentralisering er med andre ord ikke tryggere, sier Seher Aydar.

– Når reiseveien i distriktene kan være både to og tre timer, med skiftende vær- og føreforhold, fører det til utrygghet. Også i Oslo er det mange transportfødsler - det er fullt på institusjonene så folk blir bedt om å vente mer hjemme. Når de kommer får de beskjed om at det er for full og må sendes til et annet sted.

Les mer om hva Rødt mener