– Kan ikke se på at militæret igjen tar over gatene i Chile
– Folket i Chile og Latin-Amerika trenger vår solidaritet. Norge må fordømme unntakstilstanden, militariseringen og statens voldsbruk, sier Marie Sørhaug, leder av Internasjonalt utvalg i Rødt.
Demonstranter på Plaza Baquedano i Santiago 22. oktober 2019. Foto: Carlos Figueroa/Wikimedia Commons.
Mer enn en uke etter at Chiles president Piñera erklærte militær unntakstilstand og portforbud fortsetter protestene for fullt. Regjeringsapparatets reaksjon har ikke latt vente på seg, og over 20.000 politi og militæret er i gatene. Så langt er minst 18 personer drept, 226 personer er såret, flere kvinner er voldtatt, opp mot 2400 personer er anholdt og 26 rettsforfulgt.
Dagbladet: 18 drept, 2400 pågrepet i gateopptøyer i Chile
– Med denne unntakstilstanden er militæret i gatene for første gang siden Augusto Pinochets fall. Piñeras krigserklæringer og handlinger bringer grusomme minner til den statlige terroren under diktaturet. Den norske regjeringen må umiddelbart og utvetydig fordømme Piñera og regjeringens handlinger, kreve at unntakstilstanden oppheves umiddelbart og at militæret trekkes tilbake, sier Marie Sørhaug, leder av Internasjonalt utvalg i Rødt.
LEDER AV INTERNASJONALT UTVALG I RØDT: Marie Sørhaug. Foto: Ihne Pedersen.
Chile erklærte unntakstilstand 18. oktober etter massive protester i de store byene. Norske medier har omtalt dette som en protest mot økte kollektivpriser. Men det handler om mer enn dét, ifølge Sørhaug.
– Dette er i realiteten et akkumulert sinne og motstand mot de økte økonomiske forskjellene i landet, et arbeidsliv i full oppløsning og miserable lønninger, dårlige offentlige helse- og utdanningstilbud, og mye mer som gjør folks liv stadig vanskeligere. De økonomiske forskjellene i Chile er blant de høyeste i Latin-Amerika. Undertrykkingen av urbefolkningsgrupper som mapuchene har også økt de siste årene.
Unntakstilstanden innebærer at retten til fri bevegelse, forsamlingsfrihet og ytringsfrihet begrenses mens militæret tar over kontroll over gatene.
– Organisasjons og forsamlings-retten er grunnleggende i et demokratisk samfunn, og denne politiske volden kan ikke tolereres. Over tid har klasseforskjellene i det chilenske samfunnet vokst seg så store at man ikke lenger kan ignorere dem. Folk har fått nok, og deres demokratiske rett til fredelige demonstrasjoner må forsvares.
Latin-Amerika brenner
Det er ikke bare i Chile det er store protester for tiden. Over hele Latin-Amerika er det opprør og demonstrasjoner, for eksempel i Colombia og Haití. I Ecuador var det nylig også erklært unntakstilstand etter massive nasjonale protester mot strukturtilpasningsreformene påtvunget av Det internasjonale pengefondet (IMF). I Honduras er de inne i en ukelang nasjonalstreik med krav om å kaste presidenten, som i tillegg til å rasere offentlige tjenester til fordel for privatisering og den internasjonale kapitalens interesser er anklaget for narkokonspirasjon og handel i USA.
– Selv om de ulike protestene svarer til ulike situasjoner og historiske kontekster har de noen viktige fellesnevnere: de er rettferdige protester mot nyliberalistiske økonomiske pakker, rasering av offentlig sektor, økende ulikhet, privatisering, korrupsjon og militarisering. Protestene er brede, spontane og massive. Som de sier i Chile: vi er hverken på venstre- eller høyresiden, vi er underklassen og vi kommer for å ta de som undertrykker oss
– Rødt stiller seg solidarisk sammen med alle organisasjoner, bevegelser og folk som trosser frykt og vold for å gi uttrykk for sin rettmessige misnøye – i Chile, Ecuador, Colombia, på Haití og i Honduras. Vi vil oppfordre alle til å delta på solidaritetsmarkeringer der disse arrangeres, eller arrangere selv der det ikke er. Fordi våre hjerter banker nedenfra og til venstre, sammen med de som kjemper mot urettferdighet og for verdige liv.
Les også: Latin-Amerikagruppene i Norge er bekymret for meneskerettssituasjonen i Chile