– Jeg så at vi som velgere måtte gjøre noe for å få gjennomslag for endringer

Under valgkampen i 2019 gikk Tove Wikstrøm over til å stemme Rødt etter å ha stemt Arbeiderpartiet hele livet.

FRA AP TIL RØDT: Tove Wikstrøm. Foto: Ihne Pedersen.

Før forrige valg ble Wikstrøm intervjuet av Aftenposten om partibyttet sitt. Rødt-leder Bjørnar Moxnes la merke til saken og hang den opp på kontoret. Han viser fram kontoret sitt der oppslaget med Tove fortsatt henger på veggen, to år senere.

– Ser du det? Jeg hang opp avisoppslaget som en påminnelse. Rødt har vokst mye de siste åra, og særlig den siste tida. Det er viktig å huske hvem man står på for, sier Moxnes, som møter Tove Wikstrøm for en prat i forkant av årets valg.

Tove Wikstrøm er fornøyd med innsatsen til Rødt på Stortinget i perioden. Med nytt stortingsvalg for døra trekker hun fram tannhelse, ruspolitikk og motstand mot privatisering som viktige områder for henne:

– Jeg har ikke vært så veldig politisk aktiv i partiet, men jeg er tillitsvalgt i Fagforbundet. Min inngangsport til Rødt er arbeidet i fagbevegelsen, sier Wikstrøm.

Hun peker på lederen sin fra Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd Oslo, Stine Westrum, som en tydelig Rødt-profil.

– Stine, ja, lyser Moxnes opp. Westrum er 3. kandidat for Rødt i Oslo. Moxnes gleder seg over at Rødt i stadig større grad blir oppfatta som et parti for arbeidsfolk, og et godt valg for folk som er aktive i fagbevegelsen.

Jeg tror Ap er avhengig av å få hjelp for å kunne sikre en faktisk kursendring

GAMLE KJENTE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Tove Wikstrøm under Rødts sommerpressekonferanse på Jæger i Oslo. Foto: Ihne Pedersen.

– Rødt profilerer seg bedre og har blitt mer stuerene nå, sett opp mot de reaksjonene jeg fikk i 2019, mener Wikstrøm.

– Ja, hvordan var det egentlig å bli ansiktet utad, et symbol for velgerne som går fra Ap til Rødt? spør Moxnes nysgjerrig.

– Alle er ikke like flinke til å skille person og politikk, så jeg fikk noen tilbakemeldinger som var preget av det. Men så skal det sies at jeg fikk en masse positive tilbakemeldinger også! Ellers har det nå blitt noen kommentarer og diskusjoner i etterkant, sier Wikstrøm, som kommer fra en familie med lang Ap-tradisjon.

– Det er nok en holdning blant mange at Arbeiderpartiet skal vinne valget selv, men jeg tror Ap er avhengig av å få hjelp for å kunne sikre rødgrønt flertall og en faktisk kursendring, sier Wikstrøm.

At det fort kan bli noen friske diskusjoner om hvilke partier man stemmer på, kan Rødt-leder Bjørnar Moxnes bekrefte:

– Noen vennskapelige stikk om partivalg er jo greit, så lenge det ikke blir ondskapsfullt, smiler Moxnes. Han er på sin side ikke fremmed for å utfordre Ap-velgere til å søke seg mot Rødt i stedet.

Foto: Ihne Pedersen.

– Handlekraft er nok en viktig grunn til at folk stemmer Rødt etter å ha stemt Arbeiderpartiet lenge. Folk er lei av at det bare er prat, de vil se at det skjer noe. Den aller viktigste saken for oss er kampen mot Forskjells-Norge. Her har vi mer troverdighet enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet, siden disse partiene også har vært med på å kutte skattene for de rikeste, sier Moxnes.

Partilederen lurer på om Wikstrøm har oppdaget noen saker der hun har trengt å holde Rødt i øra etter at hun selv ble Rødt-velger.

– Egentlig ikke, men jeg var veldig spent på utfallet av mistillitsaken mot byrådet i Oslo nylig. Og jeg vet at mange andre var spent på det også, med tanke på konsekvensene det kunne få både for Rødt og hele byrådet. Det var viktig for meg at utfallet ble som det ble. Vi trenger åpenhet, sier Wikstrøm.

Les også: Fem tøffe – Bjørnar Moxnes svarer på noen av de vanligste kritiske spørsmålene om Rødt