I Ankara for å observere rettsprosess mot kurdiske partiledere

Tidligere partisekretær og 2. vara til Stortinget, Mari Eifring er i den tyrkiske hovedstaden Ankara, som internasjonal observatør av en høring i saken mot Figen Yüksekdağ og Selahattin Demirtaş, de to lederne av det pro-kurdiske partiet HDP.

OPPOSISJONSPARTI: HDP er Tyrkias tredje største parti. Her fra en markering i 2015. Foto: Dogan Ucar/CC.

Fra Norge er også Beth Hartmann og Turid Thommasen fra Solidaritet med Kurdistan med. Nordmennene skal observere høringen i saken mot de to lederne av det pro-kurdiske partiet Partiya Demokratîk a Gelan (HDP). Figen Yüksekdağ og Selahattin Demirtaş har begge sittet fengslet siden 4. november 2016, i likhet med et titalls andre HDP-parlamentarikere.

– Arrestasjonene skjedde etter at en endring i den tyrkiske grunnloven fjernet den parlamentariske immuniteten til en rekke parlamentsmedlemmer. De to partilederne er anklaget blant annet for medlemskap i en terrororganisasjon og for å oppfordre til kriminalitet. Påtalemyndighetene har nedlagt påstand om henholdsvis 83 år (Yüksekdağ) og 142 år (Demirtaş) fengsel, forteller Eifring.

I ANKARA: Mari Eifring. Foto: André Løyning.

HDP er Tyrkias tredje største parti. I 2015 ble de representert i parlamentet for første gang i det som beskrives som et gjennombruddsvalg for progressive og demokratiske krefter. Etter kuppforsøket i juli 2016 og den påfølgende unntakstilstanden som ble innført, har Tyrkia imidlertid gjennomført en dramatisk innskrenkning av demokratiske rettigheter. Over 100 journalister sitter fengslet og en rekke medier er stengt. For øyeblikket er ni parlamentarikere fra HDP i fengsel, i tillegg ti 85 ordførere og tusenvis av aktvister.

HDP-LEDERE: Selahattin Demirtaş og Figen Yüksekdağ. Foto: HDP.

– Fengslingene av HDP-politikerne er fordømt fra mange hold, blant annet av FNs høykommissær for menneskerettigheter og den internasjonale advokatforeningen. Rundt 40 internasjonale observatører er her i Ankara for å følge høringen, forteller Eifring.

– Det er dessverre liten grunn til å tro at Yüksekdağ og Demirtaş får en rettferdig behandling. Anklagene i seg selv går på tvers av grunnleggende ytringsfrihet, og advokatene forteller om særdeles vanskelige arbeidsforhold. Under forrige høring i saken mot Yüksekdağ ble de internasjonale observatørene nektet adgang til rettssalen, noe som bryter med retten til offentlige høringer (ECHR, art 6, §1)

Les mer:

The Guardian: Democracy in Turkey is going on trial

VG: Tyrkia: Partilederne er fengslet, men pro-kurdiske HDP kjemper videre

NRK: Partileder kan få 600 år i fengsel

Les mer om hva Rødt mener