– Haster med økt barnetrygd
Barnefamiliene er blant de største taperne når prisene stiger og lønningene står stille, ifølge nye tall fra Statistisk Sentralbyrå. – Tallene viser at det haster med å gjennomføre Rødts forslag om økt barnetrygd, sier økonom og nestleder i Rødt, Marie Sneve.
TAPER: Til tross for veksten i norsk økonomi blir folk flest fattigere. Foto: YAY Micro.
SSBs inntekts- og formuesstatistikk for 2016 viser en betydelig realnedgang i husholdningenes inntekter på 2,2 %. Dette er en så stor tilbakegang at all realvekst fra og med 2013 ble «spist opp». Nedgangen er størst for barnefamilier, og spesielt for enslige forsørgere.
– Dette er dramatiske tall for norske familier. Selv om økonomien som helhet vokste i 2016, er det liten trøst når folk flest rett og slett ble fattigere. Lønna man fikk utbetalt vokste mindre enn prisene i butikken, i tillegg til at flere sto uten arbeid eller bare i delvis arbeid. Det får store konsekvenser for familiens økonomiske trygghet, sier Sneve.
NESTLEDER I RØDT: Marie Sneve. Foto: André Løyning.
– Tallene er en fallitterklæring over regjeringens økonomiske politikk. Veksten kommer ikke folk flest til gode, den samles hos dem som har mest fra før. Nå må Erna Solberg våkne. Med dagens kurs vil en vanlig familie være fattigere når hun gir seg som statsminister enn da hun tiltrådte.
– Regjeringen må heve barnetrygden. Inntektsnedgangen var spesielt stor for barnefamilier, og SSB selv påpeker at uendret barnetrygd har noe av skylden. Når prisene øker og barnetrygda står stille, blir utbetalingen verdt stadig mindre. Dette har skjedd hvert eneste år siden 1996, og det er på høy tid å ta igjen det store etterslepet. Derfor har Rødt foreslått å bruke 3,1 mrd kroner på økt barnetrygd i statsbudsjettet for 2018. Det vil gi 200 kroner ekstra i måneden, og tar igjen en tredjedel av etterslepet siden 1996.
Les mer om Rødts forslag til statsbudsjettet: 100 steder å starte
– At enslige forsørgere kommer spesielt dårlig ut på inntektsstatistikken er dessverre ingen overraskelse. Denne regjeringa har kuttet i flere av ordningen for denne gruppen, særfradraget for enslige forsørgere og overgangsstønaden.
– Å sikre at ingen barn vokser opp i fattigdom må være en hovedoppgave for politikerne, derfor er det sjokkerende at barnetrygda ikke har blitt økt siden 1996 og at ordningene for enslige forsørgere stadig svekkes, sier Sneve.
Les mer:
Fri Fagbevegelse: Folk flest har fått dårligere råd, viser nye SSB-tall
Dagens Næringsliv: Kraftig inntektsnedgang i 2016: I disse fylkene falt inntektene mest