Foreslår sju nye inn i Rødts sentralstyre

Rødts valgkomité innstiller på at Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen fortsetter i ledelsen av Rødt. Charlotte Therkelsen foreslås til det andre nestledervervet og Reidar Strisland som ny partisekretær. Her kan du se valgkomiteens forslag til nytt sentralstyre.

DOBBELT GJENVALG: Partileder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen er innstilt på to nye år i Rødts toppledelse. Foto: Ihne Pedersen.

Rødt har brutt sperregrensa, vokst kraftig og blitt en maktfaktor i norsk politikk, men mye er fortsatt ugjort. Regjeringspartiene tar ikke kraftfulle grep for å løse strømpriskrisa og få ned forskjellene, og vi ser en Høyre-bølge på målingene. Dette skal vi snu, og det motiverer meg til å søke gjenvalg som Rødt-leder, sier Bjørnar Moxnes.

Les hele innstillingen fra valgkomiteen:

Valkomiteens innstilling til sentralstyre 2023

Valkomiteens innstilling til nytt sentralstyre i Rødt før landsmøtet i 2023

Moxnes framhever tre ting som viktige for å snu skuffelsen etter regjeringsskiftet, og skape nytt håp og virkelig forandring:

– For det første trengs det en venstreside som kjemper for et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge og gjenreising av velferdsstaten. For første gang i manns minne opplever ikke flertallet økonomisk trygghet. Folk må velge mellom mat, strøm og tannlegetime. Når folk som trenger hjelp oppsøker matkøer framfor NAV, har velferdsstaten spilt fallitt.

– For det andre trengs det et enda sterkere Rødt for å drive fram endringer i strømpolitikken og ta tilbake kontrollen over krafta. Gjennom hundre år har vi bygd landet på rimelig strøm fra fornybar vannkraft under nasjonal kontroll. Dette er grunnlaget for verdiskaping i hele landet og for en sterk velferdsstat. I dag har Norge forlatt denne linjen gjennom politiske valg.

– For det tredje er det et tomrom i norsk politikk når Arbeiderpartiet slår ring rundt markedstankegang som har preget politikken til skiftende regjeringer i flere tiår. Det tomrommet skal Rødt fylle med en politikk for å ta tilbake kontrollen med en makspris på strøm og et sterkere felles sikkerhetsnett.

ET NYTT HÅP: Bjørnar Moxnes håper at Rødt kan bidra til virkelig forandring framover. Foto: Peter Mydske/Stortinget.

Moxnes ser nå fram til høstens lokalvalg, og er klar for å bidra til forandringer.

– Målet må være å skape flertall for forandring. Rødt må ta vår del av ansvaret for å skape et sterkt fellesskap av folk, fagbevegelse og partier som sammen kan jobbe for politikk som løser vanlige folks problemer.

– Vi vil bruke høstens lokalvalg til å holde høyresida unna makt landet rundt og sikre flere røde kommuner og fylker som motorer for forandring. Et større og sterkere Rødt skal drive fram kampen for mindre forskjeller, mot velferdsprofitørene, for et organisert arbeidsliv og en rettferdig miljøpolitikk.

Glad for gjenvalg i toppen

Sofie Marhaug fra Bergen har ledet valgkomiteens arbeid. Hun er fornøyd med innstillingen de legger fram.

– Partiet har hatt en vanvittig medlemsvekst de siste årene, og Rødt har brutt sperregrensen som første nye parti siden den ble innført. Derfor er vi glade for at både Marie Sneve Martinussen og Bjørnar Moxnes er motiverte til å fortsette som henholdsvis nestleder og leder av partiet.

FORNØYD: Sofie Marhaug har ledet valgkomiteen fram mot landsmøtet. Foto: Ihne Pedersen

– Valgkomiteen vil takke de som gir seg nå, som gjennom flere år har bidratt til Rødts vekst. Vi er stolt over å ha funnet solide kandidater til det andre nestledervervet og til partisekretær i Charlotte Therkelsen og Reidar Strisland. Vi føler vi oss trygge på at den ledelsen vi nå innstiller på vil gjøre en god jobb med å bygge organisasjonen videre. Vi har en stor jobb foran oss, fordi vi har store visjoner for norsk politikk, sier Marhaug.

Valgkomiteens innstilling er enstemmig. Valget av ny partiledelse skjer på Rødts landsmøte 21. - 23. april, som holdes i Stavanger.

For spørsmål om valgkomiteens innstilling, kontakt komiteleder Sofie Marhaug:

Sofie Marhaug

Sofie Marhaug

Leder i valgkomiteen

97609595

sofie.marhaug@stortinget.no