Etterlyser kritikk av spansk maktbruk
Den norske regjeringen har ligget lavt når det gjelder kritikk av voldsbruken fra spansk politi under den forbudte folkeavstemningen i Catalonia 1. oktober. Partisekretær i Rødt, Benedikte Pryneid Hansen, etterlyser et tydeligere standpunkt fra norske myndigheter.
FOLKEAVSTEMNING: Til tross for politiet og militærpolitiets brutale framferd klarte omkring 2.2 millioner katalanere å avlegge stemme i den forbudte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet fra Spania 1. oktober. Foto: HazteOir.org/CC
Norge anser uenigheten mellom regjeringen i Madrid og regionale myndigheter vedrørende en folkeavstemning i Catalonia «som et internt spansk anliggende, som bør løses innenfor rammen av landets lover», meldte UD søndag.
– Men er det et internt anliggende når Russland eller Tyrkia arresterer opposisjonelle? Uavhengig av hva man måtte mene om katalansk uavhengighet kan vi ikke sitte stille og se på at et europeisk naboland behandler borgere på denne måten, sier Benedikte Pryneid Hansen, partisekretær i Rødt.
Hun peker videre på at den spanske regjeringas håndtering av folkeavstemningen i Catalonia føyer seg inn i en rekke repressive tiltak mot demokratiske bevegelser i Spania de siste årene, og nevner blant annet den omstridte kneblingsloven fra 2015.
– Vi er vitne til stygge bilder fra et land som har en nær fortid som fascistisk diktatur. Spania har en særlig utfordring med rettsliggjøring av politikken der myndighetene gjemmer seg bak domstolene i stedet for å ta en reell politisk debatt om utviklingen i landet. Statsminister Mariano Rajoy behandler opposisjonelle som et ordensproblem. Det er ikke en farbar vei for et moderne demokrati.
– Vi håper norske myndigheter vil ta et klarere standpunkt mot politivolden og for dialog mellom den spanske staten og de katalanske selvstyremyndighetene, avslutter Pryneid Hansen.
LES OGSÅ:
Klassekampen: Catalonias vanskelige vei
Klassekampen: Grov politivold mot velgere