Djevelen i detaljene

Det finnes viktige forskjeller mellom Rødt og de andre partiene som valgomatene sier lite om.

Profittfri velferd

Rødt jobber for profittfri velferd: At velferdstjenester skal drives av det offentlige selv eller ideelle aktører.

Arbeiderpartiet er utydelige på om de ønsker profittfri velferd eller ikke, særlig når det gjelder barnehager. Vi er enige om enkelte innstramminger, men i Stortinget har de stemt mot forslag fra Rødt om å gradvis gjøre all velferd profittfri. De har også stemt mot våre forslag om å å sikre profittfri skoledrift. De stemte i tillegg mot forslag om avvikling av anbudssystemet i barnevernet, som ville sikret at dagens kontrakter med kommersielle drivere ikke fornyes når de går ut.

Senterpartiet er også uklare, og har stemt mot flere av Rødts forslag om å begrense eller fjerne muligheten til å ta ut profitt av velferdstjenester. Innen barnehage går de ikke inn for å fase ut kommersielle eiere. Det samme gjelder for MDG.

Miljøpolitikk

Rødt sier nei til vindkraft til lands, til havs og i fjæra. Vi mener det er unødvendig å ødelegge viktig natur når mer fornybar energi kan bygges ut på andre vis. Både MDG og Arbeiderpartiet sier ja til vindkraft på land og ønsker en storsatsing på flytende havvind. SV er mer kritiske, men åpner for noe vindkraft til lands og til havs.

Rødt er uenige med MDG, SV og Arbeiderpartiet om nullutslipssoner i byene. De mener det bør innføres soner hvor kun nullutslippsbiler får kjøre. Rødt mener det fort blir usosialt om kun de som har råd til elbil får kjøre i deler av sentrum. Da er det bedre å innføre soner forbeholdt kollektivtrafikk og annen nyttetrafikk, og si nei til alle privatbiler.

Arbeidsliv

Framveksten av bemanningsbyråer og løsarbeid er den største trusselen mot et organisert og godt arbeidsliv. Rødt vil derfor forby bemanningsbyråene. Vi vil heller dekke behovet ved bedre grunnbemanning, økt innleie mellom bedrifter og ved å gjenreise offentlig arbeidsformidling. Senterpartiet ønsker også store innstramminger, men vil fortsatt tillate bemanningsbyråer som leier ut «reelle vikarer». Arbeiderpartiet vil ikke stramme inn like mye som Sp, de vil åpne for innleie etter avtale med tillitsvalgte i bedrifter med landsdekkende tariffavtale.

Rødt mener verken Ap eller Sps forslag er nok til å rydde opp. Mye innleie foregår allerede i bedrifter med landsdekkende avtaler, så med Ap sin modell vil fortsatt veldig mye av det bemanningsbransjen driver med være lovlig. Og hvem skal kontrollere at det kun brukes reelle vikarer? Verken lokale tillitsvalgte eller arbeidstilsynet vil være i stand til å hindre misbruk i stort omfang.

En annen viktig sak er satsene for dagpenger, støtten arbeidsledige og permitterte får fra NAV. Dagpengesatsene ble økt da koronapandemien slo inn i Norge, særlig for folk med lav inntekt. Regjeringen planlegger å sette ned satsene igjen fra 1. oktober. For en som tjener 35 000 kr i måneden, vil dagpengene falle fra 26 522 kr til 21 840 kr. Rødt er mot dette kuttet og har på Stortinget foreslått at de økte satsene skal bli permanente. Her er både Ap, Senterpartiet og MDG uenige.

Rødt har også foreslått at regjeringa sammen med partene i arbeidslivet skal se på hvordan man kan sikre en grundigere vurdering av faren for liv og helse ved en streik. Målet er å unngå at tvungen lønnsnemnd brukes for å undergrave streikeretten. Senterpartiet og Arbeiderpartiet støtter ikke forslaget.

Gratis tannhelse

Rødt jobber for en tannhelsereform med mål om gratis tannhelse. Mange partier er positive til tannhelsereform, men ser man på de konkrete forslagene til hvordan første trinn bør se ut, er det noen forskjeller. I vårt forslag til statsbudsjett setter Rødt av 2 985 millioner kroner til første trinn på veien mot gratis tannhelse. SV foreslo i sitt budsjettforslag å bruke 433 millioner. Arbeiderpartiet vil bruke 250 millioner. Aps forslag holder kun til å dekke gratis tannhelsetjeneste opp til du er 21 år, og halv pris til du er 25 år, samt noen forbedringer for utsatte grupper. Rødts første trinn vil gjøre tannhelse gratis for alle opp til 25 år, og dekke 40 prosent av alle utgifter utover 2000 kr.

Politikerlønninger

Rødt jobber for at de folkevalgte ikke skal rykke fra folket de er valgt av. Rødt har ved fire ulike anledninger i inneværende stortingsperiode foreslått å kutte politikerlønna med om lag 20 prosent, uten å få støtte fra noen av de andre partiene.

Les også: Fem tøffe – Bjørnar Moxnes svarer på noen av de vanligste kritiske spørsmålene om Rødt