Vi må si nei til monstermastene Statnett nå foreslår
Har ikke vestlandsnaturen egenverdi?
Denne uken går høringsfristen for innspill til Statnetts linjetrasé ut. Saken engasjerer stort, og det er ikke rart: Det blir nemlig foreslått å bygge monstermaster tvers gjennom verdifull natur, fra Samnanger gjennom Vaksdal, Osterøy, Alver og Askøy, hele veien til Kollsnes i Øygarden.
Til grunn for utbyggingen ligger en forutsetning om at kraftbehovet skal øke i tiden som kommer. En av driverne bak det økte forbruket er elektrifiseringen av norsk olje og gass. Folk spør seg med rette om det er klokt å flytte fornybar kraft fra indre strøk, for å produsere fossil energi på sokkelen.
Dette pynter riktignok på norsk klimaregnskap, men har i beste fall en diskutabel effekt på de globale utslippene.
Samtidig vet vi at slike linjetraseer bidrar til å bygge ned norsk natur. De siste fem årene har kraftutbygging, inkludert tilhørende linjenett, stått for 55 til 60 prosent av nedbyggingen av norsk natur, ifølge Miljødirektoratet. Statnett foreslår å gjøre vondt verre når de vil skjære gjennom vestlandslandskapet med enda en kraftlinje.
Nordhordland er valgt ut som Unescos første biosfæreområde i Norge, nettopp på grunn av hvordan innbyggerne har tatt vare på sitt økosystem. Som stortingspolitiker undrer det meg at Statnett ikke tar hensyn til dette i sine planer om ny kraftforsyningslinje fra Samnanger til Kollsnes.
Hovedregelen for nettutbygging i Norge er at transmisjonsnettet, altså sentralnettet, skal bygges i luftlinje. I 2022 fikk Rødt med flertallet på Vestland fylkesting om at jord- og sjøkabel skal være hovedalternativet ved fremtidig linjeutbygging. Jeg og Rødt har også foreslått å endre på denne hovedregelen i Stortinget, for å ta større hensyn til naturen. Vi fikk ikke flertall for dette, og ble møtt med argumenter om at det allerede går an å gjøre unntak.
Jeg mener det er grunn til å stille spørsmål ved hele premisset om at vi trenger en helt ny linje. Rødt er som kjent motstander av elektrifiseringen av sokkelen. Vi mener dette er unødvendig klimasminke, som har svært negative konsekvenser for naturen. Det siste peker også Klimautvalget 2050 på, som fraråder elektrifisering med kraft fra land.
Hvis det likevel skal bygges en ny kraftlinje, er det minste vi må kunne forvente være at mer naturvennlige alternativer blir utredet.
Og det finnes eksempler på at politikerne har overstyrt Statnett tidligere. Da det skulle bygges luftledning på Vestkanten, nærmere bestemt mellom Oslo og Bærum, bestemte regjeringen å legge denne som kabel i jord. Dette skjedde etter betydelig press fra både lokalpolitikere og Stortinget.
Dermed melder spørsmålet seg: Kommer nasjonale politikere til å vise like stor omsorg for vestlandsnaturen som for boligprisene på vestkanten, dersom Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) går videre med Statnetts forslag?
Denne uken vil det renne inn høringssvar fra kommuner og lokalbefolkning som er bekymret.
Da vil jeg oppfordre mine kollegaer, fra alle partier, om å gjøre som Rødt: Lytt til disse bekymringene, og si nei til monstermastene Statnett nå foreslår. Bind nasjonale politikere til masten – ikke til monstermasten, heller en båtmast eller simpel telefonstolpe.
Det minste vi bør kreve, er at mer naturvennlige alternativer blir utredet.
Publisert i Bergens Tidende torsdag 16. januar 2025