Rødt-bloggen

Vi kan ikke akseptere at sikkerheten til befolkningen i Nord-Norge avgjøres i styrerommet i Helse Nord

I et demokrati må vi kunne forvente at det er de folkevalgte som har hånda på rattet når avgjørende beslutninger om livsnødvendige tjenester til befolkningen blir tatt. Sånn er det ikke i Norge i dag.

Foto: YAY Micro.

Om befolkninga i Nord-Norge fortsatt skal kunne føle seg trygge på at de får hjelp i tide når de skal føde, blir skadd eller akutt syke blir bestemt i styrerommet i Helse Nord. Ikke av folkevalgte.

I regjeringas politiske plattform, Hurdalsplattformen står det: «Regjeringen skal sikre nærhet og likeverdig behandling for pasienter i hele landet». De ordene er ikke verdt mer enn papiret det står på. Gang på gang har vi forsøkt å stille Helseministeren til ansvar for kutt og nedleggelser i sykehusene, og svaret er alltid det samme: Det er helseforetakene som har ansvaret, det er de som bestemmer hvordan sykehustilbudet i regionene skal være.

Nå planlegger Helse Nord kutt i akuttberedskap og fødselsomsorg som vil være en trussel mot pasientsikkerheten til befolkningen. Det er ikke sånn at folk i nord kan planlegge når de skal føde eller blø saktere når de har skadet seg. Reisetid er alltid en risiko når behovet for helsehjelp er akutt.

STORTINGSREPRESENTANTER: Geir Jørgensen og Seher Aydar. Foto: Ihne Pedersen.

Vi driver ikke med helsetjenester fordi det lønner seg, men fordi vi er en velferdsstat som er forplikta til å gi helsehjelp til befolkningen. Sykehusdrift kommer til å være dyrere i områder der det er lengre mellom folk enn det er i storbyene.

Helse Nord har ikke dårlig økonomi fordi de har sløst med pengene, men fordi det har blitt dyrere å drive, dyrere å bygge og vanskeligere å rekruttere. Det kan ikke gå ut over sikkerheten til befolkningen. Det er regjeringas ansvar at pasienter i hele Norge har trygge og gode helsetjenester. Også i nord.

Sentralisering er ikke svaret i en landsdel med store avstander og utfordrende vær- og føreforhold. Det er heller ikke sånn at helsepersonell er brikker kan flytte rundt på et spillbrett. Å tro at jordmødre, sykepleiere, bioingeniører og kirurger i Lofoten, på Helgeland eller Narvik vil flytte til Bodø eller Tromsø om avdelingen der de bor på forsvinner, gir bare mening på skrivebordet.

Helseforetaksmodellen flytter ansvaret vekk fra regjeringen. Men det er til syvende og sist helseministerens ansvar å sikre likeverdige helsetjenester til hele befolkningen. Hun har myndighet til å gripe inn når det skulle være.

Tilliten til Helse Nord er tynnslitt både hos befolkningen, ordførerne i berørte kommuner og blant de ansatte i helseforetakene. Nå settes sikkerheten til befolkningen i nord settes på spill uten at de folkevalgte har noen fot på bremsen. Hvis regjeringas løfter om lokal beredskap og likestilte tjenester i hele landet skal innfris, må helseministeren ta ansvar og sette foten ned for kutt i akuttberedskap og fødselsomsorg.

Seher Aydar og Geir Jørgensen, stortingsrepresentanter for Rødt

Publisert hos Nordnorsk debatt torsdag 12. oktober 2023