Veteranene har blitt svikta alt for lenge
I Norge har vi omtrent 54 000 veteraner. Kvinner og menn som har vært på oppdrag for Norge ute i verden. En del av dem kommer hjem med fysiske skader, eller opplevelser som har gitt eller kommer til å gi psykiske problemer. Til tross for at det er norske politikere ved regjering og Storting som har fattet beslutningen om å send soldater ut på oppdrag, er ikke de samme politikerne like gode til å følge opp veteranene etter at de er kommet hjem.
«Rødt har alltid vært krystallklare motstandere av å sende norske soldater ut i diverse kriger i andre land, det være seg Libya eller Afghanistan, men vi er like krystallklare på at når det først har skjedd, så skal Norge stille opp etter soldatene har kommet hjem.»
Det sier stortingsrepresentant og medlem i utenrikskomiteen, Bjørnar Moxnes.
«Dessverre har vi sett gang på gang at ulike regjeringer svikter veteranene våre. Da må Stortinget på banen og gjøre forbedringer.»
Han har flere ganger fått med seg Stortinget på å gjøre forbedringer for norske veteraner.
Den siste undersøkelsen blant Afghanistanveteranene viste at 78% oppgir at de deltok i operasjoner med høyt trusselnivå og at 10,4% hadde en eller flere psykiske helseplager på undersøkelsestidspunktet (https://www.forsvaret.no/aktuelt-og-presse/publikasjoner/afghanistan-undersokelsen-2020 ).
«Vi vet dessuten at mange av de psykiske helseplagene kommer som senskader, flere år etter oppdraget. Derfor var det et stort problem at det var kort foreldelsesfrist for å søke erstatning, samt at det var vanskelig å bli trodd om sine skader.» sier Moxnes
Da forsvaret betalte ut mindre og mindre i erstatning til skadde veteraner, og i stedet brukte penger satt av til veteraner på å heve fregatten Helge Ingstad (https://www.aftenposten.no/norge/i/6jWVqW/penger-satt-av-til-skadede-veteraner-gaar-til-heving-av-knm-helge-ingstad ), tok Rødt og Moxnes grep på Stortinget. Der fikk Rødt flertall for bedre erstatningsordninger, som gikk lenger tilbake i tid og omfattet psykiske senskader. (kilde: https://www.aftenposten.no/norge/i/X8wvqo/frp-garanterer-at-de-stoetter-veteransaken-som-roedt-har-reist
En annen viktig seier i Stortinget, var feriepenger til Heimevernssoldater. Etter en lang kamp i tre rettsinstanser, vant soldater i heimevernets innsatsstyrker frem med krav om å få feriepenger, noe forsvarsdepartementet nektet å gjøre. Da rettsakene var vunnet ville ikke daværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) betale ut lenger tilbake enn til 2016. Etter forslag fra Rødt og Arbeiderpartiet ble departementet likevel tvunget til å snu og måtte betale tilbake feriepenger helt tilbake til 2005, slik soldatene hadde bedt om. (lenke: https://www.aftenposten.no/norge/i/2d1bA4/regjeringen-snur-betaler-likevel-feriepenger-til-soldater-tilbake-til-2005 )
Nå mener Moxnes tiden er inne for at Stortinget igjen kommer på banen for veteranene:
«I 2020 la Solberg-regjeringen frem en stortingsmelding om veteraner som var så å si blottet for nye tiltak. Både Ap og SP påpekte mangelen på konkrete tiltak i planen. Som en forlengelse av meldinga, skal nå AP og SP i regjering legge frem en tiltaksplan for ivaretagelse og oppfølging av veteraner. Dessverre er det ingen automatikk i at denne planen behandles i Stortinget.»
For å sikre bred politisk forankring, og gi Stortinget muligheten til å komme med forbedringer for veteranene, har Rødt foreslått at tiltaksplanen legges frem for Stortinget. Forslaget skal stemmes over 1. februar. Forslaget har fått støtte fra en rekke av veteranorganisasjonene og fagforeningene til soldatene, men verken AP, SP, Høyre eller FrP har så langt varslet sin støtte. Forslaget: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Representantforslag/2023-2024/dok8-202324-026s/
« I tillegg til å sikre bred forankring, har det tidligere vist seg at Stortinget stiller bedre opp for veteranene enn hva den til enhver tid sittende regjeringa gjør. Dette tror jeg også veteranenes organisasjoner vet. Både AP, SP og FrP har tidligere vært med på å sikre forbedringer for veteranene i stortinget, de har frem til 1. februar på seg, for å gjøre det samme igjen.»