Rødt-bloggen

Styggen på ryggen handler ofte om gjeld og inkasso

Regjeringas nye opptrappingsplan for psykisk helse er helt blind for at dårlig økonomi er en vanlig årsak til psykiske helseproblemer.

Foto: Gian Reichmuth/Unsplash.

Psykisk helse kan ikke ses på isolert fra livsbetingelser og økonomi. Forskning viser at økonomiske vanskeligheter både kan være utløsende og vedlikeholdende for psykiske vansker som angst, depresjon og selvmordstanker.

Regjeringa har nylig lansert en opptrappingsplan for psykisk helse. Den er totalt blottet for tiltak rettet mot økonomi. Det bekymrer meg at regjeringa ikke ser sammenhengen mellom økonomisk usikkerhet, uhåndterlig gjeld og mental helse. Særlig fordi vi står i en tid der en stor del av befolkningen går i minus hver måned.

Det siste året har økonomien blitt mye vanskeligere for mange med økte strømregninger, rentehopp og høy prisstigning. Dette gjenspeiler seg i økte saker hos inkassofirmaene. Intrum har 44% flere saker enn første halvår i fjor, Kredinor har hatt en økning på 38%. en økende andel av disse sakene er boliggjeld som har løpt til inkasso. Det gjør noe med oss.

STORTINGSREPRESENTANT: Seher Aydar. Foto: Ihne Pedersen

En fersk svensk studie som undersøkte over 600 mennesker med store gjeldsproblemer fant at en av fem hadde minst en gang hadde forsøkt å ta sitt liv. Sammenhengen mellom gjeldsproblemer og psykiske helseproblemer er godt etablert. Særlig gjelder dette såkalt usikret gjeld som inkasso og kredittgjeld.

Det er bra at regjeringa nå satser på å bygge ut og styrke lavterskeltilbud som på Rask psykisk helsehjelp, men spørsmål om økonomi må følge med inn i rommet. Samtaler med en psykolog eller psykiatrisk sykepleier kan være god hjelp, men det er ikke riktig medisin hvis det som holder deg våken om natta er at regningsbunken vokser og du står i fare for å miste hjemmet ditt.

Rødt vil jobbe for at økonomi og gjeldsproblematikk skal få en plass i opptrappingsplanen for psykisk helse og i arbeidet med å forebygge selvmord. NAV og psykisk helsevern, både i kommunene og på sykehusene, må samarbeide. Alle som søker psykisk helsehjelp må spørres om økonomi, og alle som har inkasso- eller kredittgjeld som er vanskelig å håndtere må få hjelp til å få på plass gode gjeldsordninger. Banknæringen og inkassobransjen må også ansvarliggjøres. De må ha kompetanse og redskaper til å hjelpe folk som får betalingsvansker.

Vi må snakke om elefanten i rommet. Å ha dårlig økonomi sliter på helsa, både fysisk og psykisk. Det er veldig alvorlig at regjeringa ikke tar inn dette perspektivet når de nå planlegger det de selv omtaler som bred og spissa innsats for å styrke den psykiske helsa vår.

Viktigst av alt, det haster å gjøre noe med forskjellskrisa, og løse de grunnleggende problemene som gjør at flere og flere har gjeldsproblemer og økonomiske vansker.