Rødt-bloggen

Skal det være vanlige folks tur, kan det ikke være velferdsprofitørenes tur

Så lenge kommersielle aktører driver barnehager, kan vi ikke være sikre på at offentlige midler og foreldrebetaling går til barna.

Foto: Magne Hagesæter.

Høyresiden har nylig tatt til orde for et nytt, bredt forlik i barnehagesektoren, slik de fant sammen med den rødgrønne regjeringen i barnehageforliket fra 2003.

Kunnskapsminister Tonje Brenna åpner døra for borgerlig samarbeid og ønsker et slikt forlik velkommen. Regjeringa kan ikke la seg lure av fagre ord om forlik fra høyresida - det viktigste for Høyre og Venstre er å forsvare retten til privat profitt på felles velferd.

Dette er stikk i strid med hva vanlige folk ønsker. Meningsmålinger viser at det store flertallet av folk i Norge ønsker at velferdstjenester, som barnehager, skal drives av ikke-kommersielle aktører og at det ikke skal være mulig å ta ut profitt på vår fellesfinansierte velferd.

Blant de rød-grønne velgerne, som sørget for et politisk skifte i høst, står dette kravet enda sterkere.

Et barnehageforlik med høyresida er det siste vi trenger. Vi er i den situasjonen som vi er i nå, på grunn av det brede barnehageforliket som ble inngått for snart 20 år siden, med SV og Frp som initiativtakere, og som åpna låvedøra på vidt gap for kommersielle aktører.

En barnehagesektor uten kommersielle aktører er fullt mulig. Før barnehageforliket var det klare skiller mellom ulike former for privat barnehagedrift, og barnehager med «forretningsmessig drift» fikk ikke statsstøtte.

STORTINGSREPRESENTANT: Hege Bae Nyholt. Foto: Yngve Mandal Svendsen.

Likebehandlingen av ulike private eierformer som kom med barnehageforliket ga de kommersielle barnehagene større driftstilskudd, og etter hvert fullfinansiering av driften. Gjennom årenes løp har konsekvensene av dette blitt mange, og grelle:

  • Eierne av FUS-barnehagene lånte en milliard fra barnehagekjeden og investerte i olje, et vikingskip og en spansk luksuseiendom.
  • Eieren av Skogro barnehage brukte pengene på en leilighet i Tyrkia, BMW X5 til privat bruk, VIP-billetter, sponsing av idrettslag og overprisede tjenester fra eiernes egne selskap.
  • Akasia-kjeden sparte penger på å ha i alt 60 årsverk for lite over tre år.

Dette er bare noen av avsløringene som viser at milliarder av kroner ikke går til barna, men til privat berikelse, og hensynet til profitt går på bekostning av kvaliteten på tilbudet til ungene.

En håndfull store konserner får stadig større kontroll over de private barnehagene. Det er åpenbart at den stadig større konsentrasjonen av store kommersielle kjeder bidrar til at mangfoldet av barnehager svekkes.

Det offentlige har i dag ingen virkemidler for å styre eierskapet i den private delen av barnehagesektoren, og kjedene kan fritt kjøpe opp mindre aktører. Nå spises de små ideelle gradvis opp av de store og kommersielle kjedene.

Høyresidens politikk er med på å fremme denne utviklingen, med økt maktkonsentrasjon og kjedestyrt pedagogisk tilbud som resultat.

Rødt frykter at man nå vil gjenta gamle synder. Regjering etter regjering har gitt etter i møte med sterke lobbykrefter - nå må Arbeiderpartiet og Senterpartiet vise muskler og sørge for den nye kursen som velgerne har etterlyst. Det er helt nødvendig hvis vi skal sikre at hver eneste krone går til barnas beste, og for å sikre et reelt mangfold i barnehagesektoren i framtida.

Kunnskapsministeren snakker ut av begge munnvikene. På den ene siden er det i retorikken stor støtte til prinsippet som enhver rødgrønn velger naturligvis er enig i: å sikre at pengene går til barna. Men på den andre siden åpner hun opp for å inngå et nytt barnehageforlik med Høyre og Venstre - velferdsprofitørenes varmeste forsvarere. Dette er en motsetning det er umulig å løse.

Dersom regjeringa skal få realisert sin egen politikk i Hurdalsplattformen og følge opp Storberget-utvalget sine anbefalinger slik de har lovet, er det vanskelig å se at de skal finne støtte hos de kommersielle eiernes fremste støttespillere.

Skal regjeringa få til den nye kursen velgerne har etterlyst, kan de ikke lage suppe i sentrum med høyresida. Regjeringen må ta et valg:

Skal de lage samarbeid med høyresiden, hvor det fortsatt blir åpning for kommersielt eierskap i barnehagesektoren, eller skal de være tro mot egne løfter, egne velgere, fagbevegelsen og det stortingsflertallet, og sikre at pengene går til barna - en gang for alle?

Rødt står med døra åpen om regjeringa vil få fart og tydelig retning på den politikken de selv har lovet velgerne sine.

Publisert hos Nettavisen søndag 27. februar 2022