Rødt-bloggen

Revidert budsjett: Regjeringa pauser kampen mot Forskjells-Norge

Folk sitter igjen med mindre, boligmarkedet nærmer seg en priseksplosjon og nødhjelp til Afganistan og Sør-Sudan kuttes. I det nye forslaget til revidert nasjonalbudsjett for 2024 er det lite handlekraft.

I dag la regjeringa frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Hele dokumentet kan du finne her.

Regjeringa trykker med forslaget sitt på pauseknappen i kampen mot Forskjells-Norge, uten et eneste nytt tiltak for å øke inntektene eller kutte i regningsbunken for folk flest.

Det er en pause verken Norge eller regjeringa har råd til, etter flere år med høye priser som har gjort at folk sitter igjen med mindre. Dette hadde vært det perfekte tidspunktet til å annonsere skikkelige skattekutt for vanlige arbeidsfolk og økte ytelser til de som har minst.

Vedum har fått hakk i plata og håper nok en gang på at lysere tider er på vei. Men det landet trenger er politisk handlekraft og ikke enda en prognosemaker. Jeg skjønner at folk blir provosert når regjeringa er så selvtilfreds samtidig som mange folk fortsatt sliter med å få endene til å møtes.

Det er helt uforståelig at Husbanken ikke får mer penger og økte lånerammer når boligbyggingen står i stampe og næringen sliter. Skal vi hindre en priseksplosjon, må vi ta tilbake kontrollen over boligmarkedet og sørge for at det bygges mer. Da er det galskap å ikke fylle på når Husbanken allerede er tom for i år, og flere prosjekter står i kø.

Det er bra at regjeringa øker støtten til Gaza, men det er hjerterått at regjeringa gjør opp regninga med å kutte i nødhjelp til Afghanistan, Sør-Sudan og andre konfliktområder. Oljefondet vårt vokser som følge av krig og konflikter, og da har vi råd til å sette inn friske midler og ikke sette folk i ulike land opp mot hverandre.

Venstre og Høyre må tørke krokodilletårene. De kritiserer alltid oljepengebruken, men vil sjeldent si hvor de ville kuttet for å bruke mindre. Kjenner jeg dem rett er det usosiale kutt og arbeidsfolk som må finansiere regninga. Heller enn å kjefte på regjeringa burde de rette pekefingeren mot bankene som øker renta mer enn de må, og sitter igjen med store overskudd.