Rødt-bloggen

På tide å vise muskler mot dagligvarebaronene, Støre!

Samtidig som folk er nødt til å bruke stadig mer av lønninga på mat, kan dagligvarebaronene le hele veien til banken med rekordprofitt og økte overskudd i milliardklassen. (Denne teksten er først publisert hos ABC Nyheter).

For en vanlig familie har utgiftene til mat økt med 33 prosent de siste tre årene. Dagligvaremarkedet er blitt Forskjells-Norge i praksis.

Denne uka inviterte statsminister Støre og næringsminister Cecilie Myrseth til pressekonferanse for å orientere om sine fire tiltak for dagligvarehandelen. Regjeringa syns også at mat er blitt fryktelig dyrt, og lover å se på og vurdere tiltak.

Jeg er veldig glad for at regjeringa ser at matvareprisene er en kjempetrussel mot folks økonomi, men med all respekt å melde så var mandagens seanse nok et eksempel på at regjeringa svarer ut sjokk i vanlige folks privatøkonomi gjennom å vente og se an situasjonen nøye.

Regjeringa skal se litt på om bonusprogrammer og tilbud kan virke forvirrende for kunder, og så skal de bla litt i lov om god handelsskikk.

Rødt har levert 40 forslag for å få ned matprisene og for en mer rettferdig dagligvarehandel, som skal stemmes over i Stortinget denne uka. Vi foreslår blant annet bestemmelser for å åpne opp grossist- og distribusjon, for forbrukermakt, og for å få på plass verktøy for å splitte opp dagligvarekjedene.

To av Norges aller rikeste familier, Reitan- og Johanson-familien, får stadig sterkere kontroll helt fra kyllingfjøset og ut til matbutikken. Gjennom selskapet Asko har også Johansons NorgesGruppen klart å få nesten full kontroll over grossist- og distribusjonsleddet, altså hvordan varer fraktes og distribueres ut til butikk.

Det betyr at uavhengige produsenter er helt avhengig av Reitan- og Johanson-familiens trailere for å få produktene sine ut til folk, og de vet å ta seg betalt i makt, penger og innflytelse. Denne maktkonsentrasjonen, dette oligopolet, er dårlig for matprodusenter, for bønder, for lokale kjøpmenn og for oss helt vanlige folk som spiser mat.

Et av Rødts forslag er at kjedene som har tatt over hele infrastrukturen rundt distribusjon, må tilby distribusjon til alle aktører på like vilkår. Dette er ikke et nytt krav, det ble senest i 2021 fremmet av både NHO Mat og Drikke, Fagbevegelsen og Bondelaget. Her kunne Arbeiderpartiet vært med å danne flertall i Stortinget for en mer rettferdig dagligvarehandel. Men det gjør de ikke.

At dagligvaregigantene og styremedlemmene deres fra partiet Høyre kjemper med nebb og klør for at deres kontroll over dagligvaremarkedet og matprisene ikke utfordres, er bare å forvente.

Foto: Ihne Pedersen

Men det er skuffende at Arbeiderpartiet faktisk ikke kommer til å stemme for et eneste av Rødts forslag. Til og med å pålegge dagligvaregigantene å skille mellom de ulike leddene de eier i dagligvarehandelen, et tiltak de selv tok opp denne ukens pressekonferanse, kommer de til å stemme ned.

Stadig flere ser at vi ikke lenger kan leve med dagens dysfunksjonelle dagligvaremarked. Vi trenger tiltak og vilje, fremfor pressekonferanser og handlingslammelse.

Rødt fortsetter å kjempe for at makten over maten skal flyttes fra de aller rikeste og til folk flest, og til de som jobber med å gro, produsere og frakte maten vår fra gårdstun til butikker over hele landet.