Overforbrukets dag
I dag markeres at jordas ressurskvote for 2024 er nådd. Resten av årets forbruk er ressurser vi låner fra framtidige generasjoner. Samtidig er det noen som låner mer enn andre.
Verden er på feil kurs, og denne dagen er en dyster påminner. For å opprettholde dagens forbruksnivå, kreves det i realiteten 1,75 jordkloder. Det sier seg selv hva problemet er, for vi har bare én jordklode.
Dagens overforbruk finansieres ved at vi i praksis stjeler framtidens ressurser. Vi ofrer framtidige generasjoners velferd og muligheter, uten at de er til stede for å motsi dette. Personlig vil jeg skyte fra hofta, og påstå at de tvilsomt ville gått med på dette.
I dag er verdens overforbruksdag, men i Norge nådde vi vår grense allerede 12. april. Hvis hele jorden skulle hatt et forbruk tilsvarende Norge sitt, måtte vi hatt 3,6 jordkloder. Hvem i Norge som faktisk står for overforbruket er noe annet.
Alle må selvsagt bli flinkere til å redusere sitt forbruk, men det er store forskjeller mellom hvem står for mest utslipp her til lands. Tall fra World Inequality Index viser at i gjennomsnitt slipper Norges fattigste 50% ut 7,4 tonn Co2 årlig, imens Norges topp 1% rikeste slipper ut ut 69,8 tonn. Altså står de aller rikeste for over 9 ganger så mye utslipp som folk flest.
I en tid hvor både prisene og renten stiger, så har ikke vanlige folk mye igjen til unødvendig overforbruk. På den andre siden flyr Petter Stordalen og Reitan familien sine privatfly som det suser. Bare i juni måned alene stod disse for rett under 200 tonn med Co2 utslipp. Dette tilsvarer 26 ganger så mye som en av de 50% fattigste gjør på et helt år.
Det er høyt på tide at Norge tar egne grep for å redusere luksusforbruket til de rikeste. Vanlige folk skal ikke stå alene i å redusere sitt forbruk, bare så dette kan dekke opp for private flyturer til London. For å få til en rettferdig omstilling må faktisk alle bidra, og nå er det høyst på tide at de rikeste også gjør sitt.