Rødt-bloggen

Om habilitetssakene, gjennomslag og Erna Solberg

Vi har hatt en statsminister som har vært notorisk inhabil. Nå har Rødt heldigvis fått viktige gjennomslag om strengere regler.

Foto: Ihne Pedersen

I dag offentliggjorde kontrollkomiteen sine konklusjoner i de såkalte habilitetssakene, som handler om ulike saker knytta til habilitet i regjeringen, bl.a. Erna Solbergs sak om ektemannens aksjehandler. Her er et utdrag av det jeg sa på pressekonferansen da saken ble lagt fram, i tilfelle du vil lese mer om Rødts syn på saken:

«Habilitetssakene handler ikke kun om enkeltpolitikere. Dette er en ildprøve for hele demokratiet vårt.

Rødt har vært opptatt av tydelige konklusjoner og at vi sikrer et bedre, og åpnere regelverk. Kun da vil det være mulig å gjenreise tilliten til demokratiet i befolkninga. Uten den tilliten har vi som er folkevalgte ingenting.

I fjor sommer la Rødt fram en tiltakspakke for å gjenreise
tilliten til demokratiet. I dag blir den imøtekommet av en samlet komité på de fleste punkter.

Vi er glade for at komiteen står sammen om:
· bedre og felles rutiner for habilitet i departementene.
· økt skriftliggjøring og åpenhet.
· at vi i løpet av stortingsperioden skal følge opp forslagene om habilitet fra forvaltningslovutvalget, som at vesentlig økonomisk interesse leder til inhabilitet. Vi har også vært opptatt av å finne sammen om så mye som mulig.


Samtidig er det noe vi rett og slett vurderer ulikt og er uenige om. Høyre er gjennomgående opptatt av de formildende omstendighetene i saker om inhabilitet og aksjehandel. Mens Rødt foreslår å forby kjøp og salg av aksjer for regjeringsmedlemmer, ektefeller og samboere. Slik at vi kan eliminere risikoen for nye tilfeller som de vi har sett. Noen av sakene har fellestrekk. Ingen er like.

Og saken om tidligere statsminister Erna Solberg er i en særklasse, både i omfang og alvor. Den tidligere statsministerens ektemann bedrev omfattende handel og spekulasjon i aksjemarkedet gjennom alle de åtte årene hun var statsminister.

Vi har hatt en statsminister som har vært notorisk inhabil.

Det totale omfanget har vært umulig å komme til bunns i. Men eierskapet i Norsk Hydro var kjent. Solberg bekreftet selv at hun visste om aksjer for 150-200.000.

Ifølge Statsministerens kontor handlet den daværende statsministerens ektefelle aksjer i Hydro en rekke ganger mens hun satt på forretningssensitiv og innside- informasjon.

Vi har aldri sett makan.

Habilitetsfeil er alvorlig uansett hvem som står bak. Derfor får skiftende regjeringer siden 2013 systemkritikk. Vi går inn for kritikk av Huitfeldt og Brennas tilfeller av inhabilitet.

Og siden Solberg-saken er ekstraordinær, går vi inn for den sterkeste formen for kritikkvedtak, sterk kritikk, av Erna Solberg.

Når folk som sliter aller mest møtes av statens jernhånd, kan opplevelsen av at maktpersoner slipper unna med en fattig beklagelse bidra til en større tillitskrise.

Tillit kan svekkes og slå sprekker. Den kan også repareres. Mange har hatt forventinger til oss. Både for å rydde opp, og for å vise at vi ikke tar lett på inhabilitet hos makthavere. Arbeidet for å gjenreise tilliten til demokratiet er med dette forhåpentligvis i gang, men det har bare så vidt
begynt.»