Rødt-bloggen

Nei til amerikansk leiesoldatinvasjon av Venezuela

Norge har både plikt og egeninteresse av å ta avstand fra det USAs folkerettsstridige bruk av leiesoldater mot Venezuela.

LEDER I INTERNASJONALT UTVALG I RØDT: Marie Sørhaug. Foto: Ihne Pedersen.

3. og 4. mai forsøkte leiesoldater fra det private amerikanske leiesoldatfirmaet Silvercorp å trenge inn på Venezuelas territorium. Ifølge internasjonale medier, også de som støtter Venezuelas høyreside, som Washington Post og Miami Herald, var hensikten med invasjonsforsøket å styrte Venezuelas regjering og bortføre president Nicolás Maduro. Dette er også bekreftet av Silvercorps leder Jordan Goudreau, som har fortid fra USAs spesialstyrker i Irak. Etter det mislykkede invasjonsforsøket har en rekke internasjonale medier bekreftet at Silvercorp jobbet på kontrakt med den venezuelanske høyreopposisjonen, ledet av Juan Guaidó som med støtte fra Trump-administrasjonen har utnevnte seg selv til Venezuelas president.

Silvercorps leder Jordan Goudreau har innrømmet de faktiske forholdene rundt den militære aksjonen, inkludert USAs finansielle medvirkning, og Washington Post har lagt fram kontrakten som Guaidó personlig undertegnet. I kontrakten fremgår det at Guaidó skulle betale 213 millioner amerikanske dollar, over to milliarder kroner, til Silvercorp for å invadere og ta kontroll over Venezuela.

USAs president Donald Trump utlovet tidligere i år en dusør på 15 millioner USD for de som kunne bidra til å bortføre Venezuelas president. Dette er i seg selv et brudd på folkeretten, og gjør åpenbart USAs regjering direkte ansvarlig for at et amerikansk leiesoldatfirma gjennomførte et folkerettsstridig invasjonsforsøk i den hensikt å bortføre den venezuelanske presidenten og ta beslag i venezuelansk statseiendom. Norge har både plikt og egeninteresse av å støtte opp om folkeretten, og dens bestemmelser som beskytter mindre stater mot ulovlige inngrep fra militært overlegne stater. Rødts internasjonale utvalg ber regjeringen om å ta avstand fra de militære aksjonene.

Norges regjering har uttalt at den jobber med å legge til rette for samtaler mellom Venezuelas regjering og opposisjon. Militærkupp gjennom invasjon av leiesoldater, er også direkte uforenelig med en demokratisk og fredelig fremforhandlet løsning i tråd med Venezuelas grunnlov og internasjonal rett, som Norge skal legge til rette for.

Dette kommer i tillegg til USAs økonomiske blokade mot Venezuela, hvor Trump-administrasjonen har valgt å intensivere sin kampanje med «maksimalt press» mot Venezuela midt under koronapandemien. USAs sanksjoner mot Venezuela har ikke noe gyldig folkerettslig grunnlag og utgjør tvert imot en svært brutal form for kollektiv avstraffelse av hele landets befolkning. Financial Times omtaler USAs angrep på Venezuelas økonomi for «en nesten fullstendig økonomisk embargo, den første mot ete land på den vestlige halvkule på mer enn 30 år.» Det er ingen tvil om at blokaden som hindrer import av mat og medisiner og rammer landets helsevesen, har drept svært mange venezuelanere, også før pandemien

Økonomisk krise og USAs sanksjoner har over tid rammet Venezuelas helsesektor, der mange flere sykehus tidvis mangler rennende vann, elektrisitet og medisiner er dårlig rustet til å takle en global pandemi. Både FNs generalsekretær Antonio Guterres og FNs høykommisær for menneskerettigheter Michelle Bachelet har bedt at sanksjoner som rammer andre lands helsevesen under koronaepidemien heves. FNs generalsekretær har uttalt at «Dette er tida for solidaritet, ikke for ekskludering». I stedet har USA gjort det motsatte og rammer nå Venezuelas sykehus og medisintilgang med enda større kraft. Statlige midler i utenlandske banker, også i Europa, er frosset takket være USA. Dette er midler som Venezuela desperat trenger i kampen mot koronapandemien, til å kjøpe medisiner, helseutstyr og mat.

Rødts internasjonale utvalg krever at den norske regjeringen tar avstand fra det folkerettsstridige invasjonsforsøket som ble forsøkt gjennomført i Venezuela, og at sanksjonene mot Venezuela oppheves. WHO har nettopp utpekt Sør- Amerika som et nytt episenter for koronaepidemien, så det haster å oppheve sanksjonene for å forhindre en større humanitær katastrofe.