Rødt-bloggen

La oss slippe det evige slankemaset i januar

For å si det enkelt: mange tjener store penger på at vi går rundt og misliker kroppen vår.

Foto: Anthony Skhraba/Unsplash.

Like sikkert som at avisene og ukebladene bugner av fristende oppskrifter på julemat og søtsaker i desember, er det at de samme avisene og ukebladene byr på slanketips og dietter i januar. Til påske kommer de deilige påskeoppskriftene og etter påske kommer oppskriften på en slankere «sommerkropp».

Denne årlige runddansen fortsetter til tross for at vi både vet at dietter ikke virker, at kroppspress hever terskelen for fysisk aktivitet og at et stort antall sliter med vanskelige følelser rundt mat og kropp.

Tjener penger på at vi misliker kroppen vår

Slanking er en millionindustri, det samme kan sies om fastfood eller prosessert mat. På hver sin side sitter store kommersielle aktører og tjener penger på at vi dras i en evig spagat mellom tilgjengelig mat og idealet om en slank, muskuløs kropp.

For å si det enkelt: mange tjener store penger på at vi går rundt og misliker kroppen vår. Og dessverre er det stadig flere som ikke er fornøyde med egen kropp. Tall fra 2014 viser at det kan dreie seg om så mye som 70 prosent av norske jenter som er misfornøyde med egen kropp. Halvparten har forsøkt å gå ned i vekt, og blant guttene er det en av fem.

Det trenger ikke å være sånn.

STORTINGSREPRESENTANT: Seher Aydar. Foto: Ihne Pedersen.

Hvor er satsningen på psykisk helse?

Samtidig som media og kommersielle aktører skaper et økende kroppspress, skjer det for lite fra politisk hold. Jeg var selv med å starte nettverket «Ungdom mot retusjert reklame» som jobbet mot reklameindustriens kroppspress i over ti år, før kravet endelig ble vedtatt på Stortinget.

Nå trengs det politisk oppfølging for å sørge for at merkingen blir reell og at brudd på reglene får konsekvenser. Ikke minst må regelverket henge med i tiden og slik at store påvirkere også må innrette seg etter regelverket. Kanskje er det også på tide å begrense den enorme reklamen i det offentlige rom?

Og minst like viktig, hvor er satsningen vi vet at trengs på psykisk helse? Og hvor er de gode folkehelsetiltakene fra regjeringen?

Det vi trenger er ikke flere dietter fra ukebladene, men flere lavterskeltilbud for fysisk aktivitet og rimeligere, sunnere mat. God helse for alle. La neste år bli det året vi slipper det evige slankemaset i januar, og heller kan kjøpe billigere frukt og grønt i butikkene.

Publisert i Nettavisen søndag 9. januar 2022