Rødt-bloggen

La oss komme oss ut av venteværelset

Finnes det politisk vilje til å få på plass en ordentlig tannhelsereform?

EN DEL AV KROPPEN: Fra presentasjonen av Rødts tannhelseplan. Foto: Brage Aronsen.

Kampen mot Forskjells-Norge foregår på mange ulike arenaer, til og med i munnen. Hvis du har så uflaks at du har kombinasjonen store tannhelseproblemer og dårlig råd, har du antagelig lagt merke til at det å få hjelp av tannlegen er enormt mye dyrere enn å få hjelp av fastlegen. Dette mener de aller fleste av oss at er helt urimelig. Faktisk vil 89 prosent av de spurte i en ny Sentio-undersøkelse at tannhelse skal likestilles med andre helsetjenester. Hvorfor klarer ikke stortingsflertallet å tette dette hullet i velferdsstaten?

I høst kom det regjeringsoppnevnte Tannhelseutvalget med sin utredning. Et samla utvalg mener Norge bør gå inn for en universell tannhelseordning. Målet er at alle skal ha rett til nødvendige tannhelsetjenester ved sykdom og skade i munn og munnhule, slik det er ved sykdom og skade i resten av kroppen. Høringsfristen til denne utredningen går ut på lørdag. Deretter blir det opp til politikerne hva som skal gjøres. Finnes det politisk vilje til å få på plass en ordentlig tannhelsereform? Vel, i forrige stortingsvalg gikk de fleste partiene til valg på å likestille tannhelse med annen helse, i en eller annen form.

Altfor lite har skjedd siden valget, og i stortingsvalget i 2025 ser forskjellene ut til å bli tydeligere mellom partiene til høyre og til venstre. Høyre har allerede, som et av sine første valgkampløfter, sagt at de ikke vil prioritere en tannhelsereform. Under valgkampen i 2023 uttalte Erna Solberg i en partilederdebatt at «Jeg kan betale for tannlegeregningen min, det kan veldig mange andre også». For de rundt 329.000 nordmennene som ifølge SSBs levekårsundersøkelse faktisk ikke har råd til å gå til tannlegen, hjelper slike uttalelser fint lite. Frp varsler nå at de går bort fra målet om å behandle tennene som en del av kroppen. Arbeiderparti/Senterparti/SV-flertallet har kuttet prisene for unge, men det er langt fra nok. Det gjenstår å rulle ut en ordentlig tannhelsereform for hele befolkningen.

RØDT-LEDER: Marie Sneve Martinussen. Foto: Ihne Pedersen.

Vi vil utvide dagens frikort til å også omfatte egenandeler for tannhelsetjenester

I Rødts tannhelseplan, som vi la fram denne uka, viser vi hvordan en tannhelsereform – med mål om at det ikke skal koste mer å gå til tannlegen enn til fastlegen – kan gjennomføres. Planen tar utgangspunkt i Tannhelseutvalgets anbefaling om å utvide dagens frikort til å også omfatte egenandeler for nødvendige tannhelsetjenester. På veien dit er vårt forslag at det opprettes et eget frikort for tannhelsetjenester som en overgangsordning, og at det skal på plass i løpet av neste stortingsperiode. Refusjonen over et egenandelstak på 2500 kroner økes gradvis opp til 100 prosent over fire år. Med dette forslaget vil over én million mennesker årlig få tannlegeregningen redusert, og egenandelstaket vil ha mer å si jo større tannlegeregning du har. I snitt vil egenbetalingen for folk halveres fra dagens nivå.

Det er selvsagt ikke gratis å gjennomføre en slik tannhelsereform. Men heldigvis har Norge råd til nye velferdsreformer som tetter hullene i velferdsstaten. Det handler om prioriteringer. Dersom vi øker skatten på selskapsoverskudd med to prosentpoeng, med andre ord tilbake til nivået selskapsskatten lå på i 2017, vil dette kunne gi en ekstrainntekt på ni milliarder kroner årlig. Disse inntektene er nok til å kunne finansiere en tannhelsereform med de hovedgrepene Rødt foreslår.

Stortingsvalget 2025 blir et valg mellom høyresida med dyrere tannhelse, færre rettigheter og frislipp av markedet, og venstresida med et stort og sterkt Rødt som kan drive frem en ordentlig tannhelsereform hvor tennene behandles som en del av kroppen.

Publisert i Klassekampen fredag 14. mars 2025