Rødt-bloggen

Ikke send regninga til de syke

Når vi står i en priskrise som gjør økonomien trangere for de fleste må regningsbunken kuttes. Men regjeringa øker den for folk som blir syke.

Foto: Ihne Pedersen

Fattige folk er sykere. Og det er dyrt å være syk.

Både fordi det følger mye utgifter med sykdom, og fordi muligheten til å ta lønna arbeid ofte svekkes. Folk med kronisk sykdom lever med små økonomiske marginer.

De ekstra hundrelappene de nå må ut med før frikortet slår ut betyr noe.

Hvis de må betale mer nå for å hente ut medisinene på blåresept, betyr det at de kan legge mindre mat i handlekurven etterpå.

Det koster mer for mat på bordet, varme i hjemmet og tak over hodet. Det kan ikke også koste mer å gå til legen eller hente ut medisinen i tillegg.

Regjeringa har foreslått å heve frikortgrensa til 3040 kroner. Egenandelene du betaler hos legen, psykologen, fysioterapeuten og de fleste andre helsetjenester øker.

STORTINGSREPRESENTANT: Seher Aydar. Foto: Ihne Pedersen.

Regjeringa foreslår også å øke egenandelen på medisiner og materiell på blåresept. Du leste riktig. Men sånn trenger det ikke å være.

I Rødt sitt alternative statsbudsjett har vi reversert økningen i alle egenandeler. Det er mulig, og det er nødvendig.

Dette er en regning som skulle bli lempa på folk som er syke. Men vi må heller ha en omfordeling fra de som har tjent store penger gjennom koronakrisa og priskrisa, til fellesskapet og de som sliter med å få endene til å møtes.

Det er ikke de som er syke, men super-rike, som bør betale mer.

Når regjeringa velger å hente inn mer penger ved å kutte i hjelpa til de som trenger helsetjenester, viser de en klasseblindhet.

De pengene som er lommerusk for noen, er det som velter lasset for andre. Når prisene på mat, strøm og bolig øker, er det minste en ansvarlig regjering kan gjøre å sikre at ikke prisen på helt nødvendige helsetjenester og medisiner også øker.

Rødt viser at det er mulig.

Regjeringa må bestemme seg om de skal videreføre høyrepolitikk i flere år til, eller om de skal gi folk den forandringa de stemte på.

Publisert i Nettavisen onsdag 16. november 2022.