Rødt-bloggen

Høyres maktnettverk

Solberg-regjeringa framstår i den siste tidens avsløringer som et skolebokeksempel på elitesamrøre. Rødt vil til bunns i saken og har fremmet en rekke initiativer som kan få sannheten på bordet.

Foto: Brage Aronsen

Dagens Næringsliv har avslørt det som ser ut som en koordinert kampanje for å påvirke hvem Erna Solbergs regjering skulle oppnevne til mektige posisjoner i staten, drevet av ektemannen til Erna Solberg, ektemannen til daværende kulturminister og sentralstyremedlem i Høyre, Thorhild Widvey, med Widvey selv involvert.

Kort fortalt lagde Solbergs ektefelle Sindre Finnes en liste over hvem som burde byttes ut i statlige styrer, bla. basert på om de var Høyre-orienterte nok. Deretter redigerte Widveys ektefelle Osvald Bjelland en annen liste over kandidater som burde få de statlige maktposisjonene, som ifølge DN inkluderer «milliardærer, bekjente, forretningskontakter og partikolleger. Det er også flere personer som donerte penger til Høyre før 2013-valget.» Bjelland fikk listen fra Widvey og kommuniserte med Finnes underveis. Bjelland var også i direkte kontakt med kandidater på listen og ga dem inntrykk av å kunne påvirke hvem som får vervene, til tross for at han ikke hadde noen posisjon i regjeringen.

Erna Solberg var øverste ansvarlig for en regjering som i DNs avsløringer framstår som et skolebokeksempel på elitesamrøre, hvor venner, forretningsforbindelser og Høyre-donorer virker å ha blitt gitt særlige påvirkningskanaler inn i regjeringsapparatet.

STORTINGSREPRESENTANT: Seher Aydar er medlem av Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Ihne Pedersen.

Rødt har ved hver korsvei tatt initiativ til at Stortingets kontrollkomite også skulle se på tidligere regjeringers habilitetshåndtering. Det får vi nå understreket at var lurt. Det virker å ha pågått en systematisk kampanje for å sikre innflytelsesrike, statlige verv og stillinger til forretningsforbindelser og venner mens Erna Solberg var statsminister. Da er det naturlig at Solberg svarer for avsløringene om maktnettverkene knyttet til hennes regjering i en kontrollhøring.

Rødt vil til bunns i denne saken. Vi har derfor bedt om at Erna Solbergs ektefelle, Sindre Finnes, samt Thorhild Widveys ektefelle, Osvald Bjelland, forklarer seg til Stortingets kontrollkomite, i tillegg til flere impliserte personer tilknyttet Solberg-regjeringen og partiet Høyre. Rødt har også bedt om at Erna Solberg tar ansvar og får offentliggjort listene så alle får se hva de inneholder.

DN har senere avslørt at det borgerlige maktnettverket ikke bare eksisterte, men også at det kunne gi resultater og at pengegaver til regjeringspartiene var hard valuta. Høyre-donor og milliardær Kristian Siem brukte nettverket til å sikre seg et møte med Arbeidsdepartementet, og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ba deretter Arbeidstilsynet om å dempe seg. Dette i forbindelse med at Arbeidstilsynet hadde politianmeldt Siems bror.

Det er enhver regjerings ansvar å sikre habile utnevnelser og ryddig saksbehandling. De gjør det på vegne av befolkninga, ikke for vennene sine. Det er avgjørende å sikre at de som forvalter fellesskapets ressurser gjør det i henhold til reglene og til samfunnets beste, ikke for å mele sin egen kake. Nå må vi feie elitesamrøret helt ut.

Dette er «listesaken»

DN har avslørt eksistensen av 3 lister:

1. Thorhild Widveys kandidatliste fra sent 2013, kalt «Kandidater styrer oppnevnt av regjeringen». Det er en powerpoint med 248 navn. På denne finnes «milliardærer, bekjente, forretningskontakter og partikolleger. Det er også flere personer som donerte penger til Høyre før 2013-valget.» DN har så langt funnet 35 navn fra lista som senere fikk statlige styreverv av Erna Solbergs regjering.

Widvey sendte denne lista til sin ektemann Osvald Bjelland på nyåret 2014. Bjelland fjerner og legger til navn og deler den med medarbeidere og kamerater. Bjelland sier han «er bedt om å komme opp med gode navn».

Bjelland kommuniserer med sine forretningsforbindelser Henrik Madsen og Bjørn Haugland om styreledervervet i Forskningsrådet, som Solberg-regjeringa skal utnevne. Bjelland gratulerer Madsen når han får vervet og lover at «vi» leiter etter en lignende stilling til Haugland. Haugland blir senere styremedlem ved Universitetet i Bergen. Ansvarlig for begge utnevninger er daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Denne lista er et nøkkeldokument for å forstå utnevningene og habilitetsvurderingene som ble gjort i Erna Solbergs regjeringstid. Rødt krevde umiddelbart at Solberg tok ansvar for å få den publisert. Noen dager senere publiserte DN den på eget initiativ.

2. Sindre Finnes (Erna Solbergs ektemann) liste, kalt «Statlige styrer, status juni 2013» over statlige styremedlemmer som Solberg-regjeringen må bytte ut. Forslagene på hvem som skal ut virker ideologisk og partipolitisk funderte. Finnes hevder innledningsvis at han har lagd notatet på oppdrag fra Høyres daværende generalsekretær, Lars Arne Ryssdal.

Finnes arbeidet i 3 måneder med denne listen, formidlet den til Widvey og Ryssdal og hadde møte om den på Høyres Hus. Han har nå endret forklaring til at han lagde den på eget initiativ.

Rødt har bedt Høyre-leder Erna Solberg om å sørge for at denne lista blir publisert. Solberg sier hun ikke har sett den personlig, men hevdet likevel i partilederdebatten i Arendal at det stod mange kompetente mennesker på den.

3. First House sin liste over valgkomitemedlemmer i statseide selskaper fra november 2014. Denne fikk Bjelland fra en rådgiver i First House. Han sendte den til sin ektefelle og daværende kulturminister Thorhild Widvey med beskjed om å videresende til statsminister Solbergs ektemann Sindre Finnes. Det er uklart hvem som ga First House oppdraget med å lage den.

Dokumentet viser statens eierskap i ulike selskaper, samt hvilke departementer som satt med eierandelen. Den inneholdt også rundt 30 navn på medlemmer av selskapenes valgkomiteer. Medlemmene av valgkomiteene peker ut kandidater til selskapenes generalforsamlinger, og er derfor helt sentrale for å endre statlige styrer.