Hjelp oss med Libya-oppgjøret, SV og Sp
Etter åtte år har den norske krigføringen mot Libya endelig kommet til Stortinget. Utenriks- og forsvarskomiteen behandler nå både Petersen-rapporten og representantforslaget fra Rødt om et oppgjør med Libya-krigen og bruk av norsk forsvarsmakt i utlandet, skriver Bjørnar Moxnes i Klassekampen.
RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: André Løyning.
I et demokrati er det avgjørende at de folkevalgte tar sine beslutninger på et skikkelig informasjonsgrunnlag. Derfor har Rødt krevd at daværende statsminister Jens Stoltenberg, som tok avgjørelsen om å angripe Libya, kalles inn til Stortinget for å bidra til å oppklare de avgjørende spørsmålene som fortsatt står ubesvarte. Det kravet håper jeg SV og Sp støtter. Det er avgjørende for å få et reelt oppgjør med Libya-krigen.
Først til Stoltenbergs villeding av Stortinget, da han 29. mars 2011 uttalte at Norge ikke var i krig i Libya. Forsvarsdepartementet hadde da fastslått at Norge var i krig og at libyske styrker, i henhold til internasjonal rett, kunne angripe norske militære mål. Det er alvorlig nok å skape en situasjon som gjør Norge til et legitimt angrepsmål. Det blir enda mer alvorlig når man i tillegg holder dette skjult ved å villede Stortinget. Høyre har også varslet at de vil ha Stoltenberg til Stortinget for å forklare seg om dette, da det ble påpekt av Petersen-utvalget.
Før krigen forsikret Nato-landene FNs sikkerhetsråd om at intervensjonen skulle beskytte sivile, ikke styrte president Gaddafi. Dette ble gjentatt av Stoltenberg-regjeringen. At dette var et falskt løfte ble klart da Nato og Norge bombet Gaddafis residens. Krigen endte med at regjeringshæren og statsapparatet ble utradert, og Nato jaktet ned en flyktende Gaddafi, som så ble torturert, voldtatt og drept. Det er viktig at Stortinget får vite om det var Nato som villedet Stoltenberg om regimeskifte, eller om Stoltenberg visste, men holdt sannheten skjult for Stortinget og regjeringspartnerne.
En av de viktigste aktørene på bakken i Libya var Libyan Islamic Fighting Group (LIFG). I 2001 ble LIFG definert som terrorgruppe av FN, og i 2007 erklærte Al Qaidas daværende nestleder at LIFG offisielt var blitt en del av selve Al Qaida. Likevel ble LIFGH-kommandant Abdelhakim Belhadj utpekt som hovedstadens øverste militære leder da militsene han ledet erobret Tripoli i samarbeid med Nato. Rødt spurte utenriksminister Søreide om Norge ble varslet av våre Nato-allierte om at en kjent Al Qaida-kommandant ledet styrkene som ble hjulpet fram av Nato og Norge. Søreide vedgikk i sitt svar at Norge ikke kan basere seg på informasjonsgrunnlaget fra Nato, men konkluderte med at det er Stoltenberg som må svare på hva han fikk vite om Al Qaidas rolle i Libya-krigen.
Både Høyres stortingsgruppe, det regjeringsnedsatte Petersen-utvalget og utenriksministeren har pekt på behovet for at Stoltenberg forklarer seg om krigen. SV og Sp vil gjøre klokt i å vise at de støtter et fullverdig oppgjør med Libya-krigen ved å gjøre som Rødt og kreve høyt og tydelig at Stoltenberg kommer til Stortinget. Muligheten er nå.
Publisert i Klassekampen 15. mars 2019.