Rødt-bloggen

Helseministeren må sikre at fødeavdelingen i Kristiansund gjenåpner

Når et Stortingsvedtak, en instruks fra regjering og 25 millioner kroner ikke er nok til å holde en fødeavdeling åpen så er det et tydelig signal på at vi med helseforetaksmodellen har gitt fra oss styringen over sykehusene.

Foto: Pixnio

Fødeavdelingen i Kristiansund skulle åpne 1. desember etter at Stortinget instruerte regjeringen i at fødeavdelingen skulle holdes åpen. Det ble bevilget 25 millioner til rekruttering. Åpningen ble utsatt fordi helseforetaket ikke hadde bemanningen oppe til fristen. I sommer åpnet den endelig, holdt så åpnet noe få uker, før den stengte ned på grunn av en sykemelding og et svangerskap hos ansatte. Fødeavdelinga er nå stengt på ubestemt tid.

At befolkningen i Norge har et helsetilbud som er i tråd med det Stortinget har bedt om er regjeringens ansvar å se til. NRK siterer Kjerkol sånn om saken: «Det er helseforetaket som har ansvaret for et forsvarlig tilbud, og stortingsvedtaket er en ambisjon om hvordan en vil det skal være.»

STORTINGSREPRESENTANT: Seher Aydar. Foto: Ihne Pedersen.

Når Kjerkol omtaler stortingsvedtaket som en «ambisjon» og legger ansvaret på helseforetakene burde alle som er opptatt av demokrati og distriktspolitikk reagere. Stortingsvedtaket er ikke en ambisjon som helseforetakene kan velge om de har lyst til å følge. Det er et vedtak gjort av de folkevalgte for å sikre trygge fødsler for kvinner.

Helseministeren må rydde opp i dette. Hun må sikre at fødeavdelingen gjenåpner. Hun må sørge for at vedtaket følges opp, uten flere utsettelser, som setter flere kvinner i fare. For jo lengre reisevei, jo større risiko for komplikasjoner for mor og barn.

Det er mange verktøy helseforetaket har valgt å ikke ta i bruk for å få fødeavdelingen opp og kjøre. De har ikke annonsert bredt, tilbudt økt lønn eller villet bruke vikarer. Helse Møre og Romsdal har sagt de ikke ønsker å bruke økt lønn for å rekruttere. Når det er ledere som skal rekrutteres holder helseforetakene ikke igjen på lønna – og da brukes argumentet om å sikre rekruttering for å forsvare millionlønninger.

Helseforetakene selv hevder at det er umulig å rekruttere slik at det går an å sikre forsvarlig drift. Dersom det er tilfelle at vi står i en situasjon der det ikke er mulig, selv med 25 millioner i potten å skaffe nok helsepersonell til å drifte en liten fødeavdeling på Nord-Vestlandet, er situasjonen så alvorlig at helseministeren må gjøre mer drastiske tiltak enn å sette opp en kommisjon for å løse helsepersonellmangelen.