Rødt-bloggen

Happy Pride!

I mange land er det fortsatt ikke bare vanskelig, men også forbudt, å være seg selv og elske den man vil.

Foto: Norby Gyachung/Unsplash.

Juni er pridemåneden. Pride, eller Gay pride, har sin bakgrunn i et opprør som homofile, bifile, transpersoner og støttespillere startet i New York i juni 1969. Det såkalte Stonewall-opprøret begynte etter en razzia mot klubben Stonewall der homofile vanket.  Det førte til en massebevegelse for å sikre skeives rettigheter. Litt over femti år etter markerer vi Pride hver juni, som har blitt en feiring av mangfold og skeiv frigjøring, men også en markering av kampene som gjenstår.

I mange land er det fortsatt ikke bare vanskelig, men også forbudt, å være seg selv og elske den man vil. I noen land risikerer man dødsstraff som homofil, men faktisk er det så mange som 40 prosent av FNs medlemsland som fengsler homofile. Derfor må Pride også handle om internasjonal solidaritet. Norge har samarbeid med mange av landene som undertrykker skeive. Deres rettigheter må være tema i Norges internasjonale arbeid!

Feiringen blir ekstra spesiell i Norge i år, siden vi markerer at det er 50 år siden forbudet mot homofili ble opphevet. Det markeres gjennom initiativet Skeivt kulturår. Dette vil også prege programmet på Rødts egen festival Popvenstre i august. Der blir det samtaler om skeiv kamp gjennom 50 år og diskusjon om veien videre. I tillegg toppes musikkprogrammet med den prisbelønnede, skeive rapperen Silvana Iman som headliner.

STORTINGSREPRESENTANT: Hege Bae Nyholt. Foto: Ihne Pedersen.

Selv om vi har kommet langt i Norge når det gjelder rettigheter for homofile, bifile og transpersoner, så gjenstår det mye arbeid. Vi vet at unge homofile opplever mer hets, trusler og sliter mer psykisk enn heterofile. Helsetilbudet for transpersoner i Norge er begrenset og nåløyet er trangt. Fordommer kommer stadig til uttrykk i sosiale medier, og nylig ble en mann i 20-årene dømt til bot og betinget fengsel for å ha ytret seg hatefullt mot en transperson i et kommentarfelt hos NRK på Facebook. Sakene som kommer til retten er dessverre bare toppen av isfjellet, og viser at det er en lang vei å gå før skeive nyter samme trygghet og frihet som alle andre.

Hatet kommer også til uttrykk når det hvert år skjer at regnbueflagget, homobevegelsens symbol, blir revet ned fra flaggstenger på skoler og andre offentlige bygg enkelte kommuner som har valgt å flagge med regnbueflagg i juni.

Derfor er Pride fremdeles viktig. Det er viktig at vi synliggjør mangfoldet, viser støtte og tilegner oss kunnskap om kampen for skeives rettigheter. I år er det endelig mulig å samles som fysiske parader igjen for å feire Pride, og jeg oppfordrer alle til å bli med på feiringen!