Rødt-bloggen

Forskjellskrisa tar ikke ferie

Regjeringa og stortingspolitikerne må åpne opp øynene og innse at vi har en fattigdoms-krise i Norge.

Foto: Joel Muniz/Unsplash

I Klassekampen 24. juli kan vi lese om hvordan fattige familier må forholde seg til et lappeteppe av ulike økonomiske stønader fra det offentlige for å få endene til å møtes.

Halvparten av de 168 undersøkte familiene har fire eller fem ulike stønader, og en familie hadde åtte. Disse ordningene regnes sammen og avkortes også opp mot hverandre, noe som gjør at inntekten til folk kan variere fra måned til måned.

I en av de omtalte familiene i forskningsartikkelen hadde de voksne i familien deltidsjobber i lavlønnsyrker og seks barn. De sparte opp noe av barnetrygden for å bruke på datautstyr til barna. Da kommunen fant ut at familien hadde en sparekonto, fikk ikke lenger familien sosialhjelp.

STORTINGSREPRESENTANT: Tobias Drevland Lund. Foto: Ihne Pedersen.

Slike historier er dessverre ikke noe nytt. Folk som henvender seg til Nav for å søke om økonomisk sosialhjelp kan bli avkrevd å vise frem kontoutskriftene sine, selge bilen, tømme BSU-kontoen til barna sine eller selge kjæledyret sitt. Regjeringa har lempet noe på dokumentasjonskravene i den midlertidige veilederen for sosialhjelp, og det mener Rødt er bra, men denne praksisen bør bli permanent.

Stortinget har tidligere vedtatt å fjerne muligheten kommunene har hatt til å avkorte barnetrygden mot sosialhjelpen. Rødt mener at å ta bort flere av disse urimelige avkortingene på ytelser vil bidra til å både senke presset på arbeidsfolka som jobber på Nav og være tillitsskapende i form av at vi får likere ordninger for folk ute i landets kommuner uavhengig av postnummer.

I tillegg bør man se på muligheten for at alle utbetalinger av offentlige ytelser bør samordnes slik at de kommer på en fast dag. Nav utbetaler AAP og dagpenger hver 14. dag. To til tre ganger i året får mottakere av disse ytelsene derfor tre utbetalinger som faller på samme måned. Og i disse månedene bortfaller bostøtte. Rødt mener dette må løses. Utbetalingene av ytelser må gi forutsigbarhet og trygghet, ikke en usikkerhet som dagens utbetalingsregime fører til.

Regjeringa og stortingspolitikerne må åpne opp øynene og innse at vi har en fattigdoms-krise i Norge. En stor andel av gjestene på matstasjonene (84 prosent) mottar en eller flere ytelser fra Nav viste tall fra februar da forskere ved Fafo har fulgt Frelsesarmeens tilbud om matutlevering i Oslo, Drammen og Sarpsborg. Det er en fallitterklæring mot velferdsstaten vår at folk på ytelser stiller seg i matkø. Derfor trenger vi et sterkere sikkerhetsnett for alle. Velferdsstaten må stille opp når vi trenger den, med et tilgjengelig Nav, høyere minstesatser på sosiale ytelser og lavere egenandeler i helsevesenet.

Fra Stortinget skal Rødt fortsette å kjempe for å få ytelsene opp på et mer rettferdig og levelig nivå. I mellomtida går Rødt til valg på økt sosialhjelp i landets kommuner ved høstens lokalvalg. Det er et konkret grep kommunepolitikerne våre kan gjøre for å bekjempe fattigdommen som i dag brer om seg.

Publisert i Klassekampen tirsdag 1. august 2023