Fire utfordringer fra Rødt til Støre
Rettferdig omstilling av industrien kan bli et samlende prosjekt for hele venstresida i klimapolitikken. Nå virker det som Støre ønsker å tenke nytt. Derfor vil jeg gi han fire utfordringer.
I Klassekampen 24. september varsler Jonas Gahr Støre at klima og omstilling blir en hovedsak for Ap: «Ap skal bruke tid på dette og utvikle en industripolitikk der vi skal leve av å redde klima. Der vi skal vise at vi bygger industri på skuldrene av eksisterende industri. Vi skal utvikle, ikke avvikle», sier Støre, og slår fast at «Ap tar vår tids viktigste sak»
I samme åndedrag kritiserer Støre Rødt for målet vårt om en styrt og kontrollert nedtrapping av olje- og gassproduksjonen. At kritikken kun rettes mot Rødt, og ikke også MDG – som mener omtrent akkurat det samme – er litt underlig, men det lar vi ligge i denne omgang. Grunnen til at Rødt går inn for dette, er at vi har dårlig tid: Bare på 11 år må vi halvere utslippene våre for å unngå farlige klimaendringer. Innen 2050 skal vi være karbonnøytrale. Hvordan skal vi klare dette uten å trappe ned olje- og gassproduksjonen, som står for nærmere 30 prosent av norske klimautslipp?
Her står Støre i en spagat. Det er vanskelig å forene utsagnet om klima som vår tids viktigste sak, med støtten til den rådende oljepolitikken. Ikke minst når vi veit at to tredeler av verdens kjente fossile energiressurser må bli liggende i bakken hvis vi skal unngå farlige klimaendringer.
Vil Støre si nei til å gi EU mer makt over norsk energi- og industripolitikk?
En nedtrapping må kombineres med en plan for industrivekst på andre områder, slik at de som i dag jobber i olje og gass ikke «omstilles» til arbeidsledighet. I vår var Rødt første partiet i Norge til å gå inn for en slik grønn, ny deal med forslaget vårt om «En ny industriell revolusjon – miljøvennlig og rettferdig», som er en plan for storstilt, grønn industribygging i hele landet. SV jobber med noe liknende, så dette kan bli et samlende prosjekt for hele venstresida i klimapolitikken. Ap stemte dessverre mot forslaget vårt i Stortinget før sommeren, men nå virker det som Støre ønsker å tenke nytt. Derfor vil jeg gi han fire utfordringer:
- Vil Støre være med og stanse strømkabelen NorthConnect? Tilgang på ren og rimelig kraft er, sammen med dyktige arbeidsfolk, den norske fastlandsindustriens viktigste konkurransefortrinn. Ved å bygge flere kraftkabler til utlandet importerer vi europeiske kraftpriser og bidrar med det til å sparke bein under nettopp den omstillingen Støre vil satse på. Derfor må NorthConnect stanses.
- Er Støre enig i at det trengs et statlig pilotprosjekt for elektrisitetsproduksjon fra dyp, geotermisk energi? Et slikt prosjekt er nettopp å bygge ny, grønn industri på skuldrene av eksisterende industri: Basert på geologisk kunnskap og boreteknologi fra petroleumssektoren, kan vi utvikle nye arbeidsplasser innen fornybar energi.
- Vil Støre si nei til å gi EU mer makt over norsk energi- og industripolitikk? I Acer-saken gikk Ap inn for at EU skal få mer kontroll over norsk energipolitikk og -utbygging i framtida. Hvis Støre mener alvor med ønsket om grønn omstilling, håper jeg han lytter til industriarbeidere landet rundt som krever at krafta brukes som et industripolitisk virkemiddel underlagt norsk politisk kontroll. Da bør han være med på å kreve ny behandling av Acer i Stortinget slik at det er norske folkevalgte som bestemmer kraftpolitikken, ikke EU. Ap må også stemme mot norsk tilslutning til de nye energimarkedspakkene som kommer fra EU. Vil Støre gå inn for det?
- Er Støre enig i at staten må sikre investeringer i ny, grønn industri? Private investorer ønsker rask avkastning på kapitalen, men det tar tid å bygge opp nye næringer og få kommersiell lønnsomhet. Viljen til å sette risikokapital i grønn energi gikk ned fra 2017 til 2018. Norge har på sin side over 9000 milliarder kroner investert alle andre steder enn i Norge, blant annet i selskaper som Facebook, Google og Amazon.
Med oljeformuen vår bygger vi i dag opp andres næringsliv, men ikke vårt eget. Etter Rødts syn bør vi bruke noe av de oppsparte midlene til investeringer i produktiv virksomhet innenlands. Er Ap villig til å diskutere om Norge bør bruke en andel av oljefondet til et nasjonalt grønt industrifond?
Rødt ønsker et slikt fond som gjør strategiske investeringer i hjemlig industriproduksjon, med mål om å kutte utslipp, sikre teknologisk utvikling, gi økt eksport av grønn teknologi og varer, flere industriarbeidsplasser og mer videreforedling i Norge.