Rødt-bloggen

Et flertall på Stortinget åpner for masseovervåkning av lovlydige borgere

Regjeringens forslag til endringer i politiloven og politiregisterloven er nesten som tatt ut av et orwelliansk univers.

Foto: Thomas Lefebvre/Unsplash

Med de nye endringene Stortinget debatterte i går kan PST lagre alt som skjer på det åpne internettet i Norge. Det sier Rødt helt tydelig nei til.

Vi står alle sammen i kampen mot kriminalitet og terror, la det ikke herske noen tvil om dette. Men, denne kampen kan ikke være ensbetydende med å tillate masseovervåkning av sivilbefolkningen.

Datatilsynet, NIM, Advokatforeningen og Tekna påpeker alle sammen at de omfattende overvåkningshjemlene som forslaget innebærer vil kunne ha en «nedkjølende» effekt på ytringsfriheten, der folk vil vegre seg for å delta og ytre meninger i frykt for at de overvåkes av myndighetene.

Denne loven som regjeringen og Høyre nå vil trumfe gjennom vil medføre et stort inngrep i retten til privatliv.

STORTINGSREPRESENTANT: Tobias Drevland Lund. Foto: Ihne Pedersen.

Den vil kunne få alvorlige konsekvenser for nordmenns ytringsfrihet og i verste tilfelle føre til at færre ønsker eller tør å ytre seg i det offentlige rom. Slik kan vi ikke ha det.

Vi lever i et demokrati der vi alle må verne om våre felles verdier: ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og tros- og meningsfrihet – også på internett.

I dagens samfunn tilbringer vi mer tid på nett enn tidligere. Internett og sosiale medier er manges måte å søke etter informasjon, delta i fellesskap og dele interesser. Enten det handler om strikking, lokalhistorie, matlaging eller deltakelse i politiske organisasjoner.

Internettet og sosiale medier har blitt manges vei inn i den offentlige debatten, det har senket terskelen for deltakelse – på godt og vondt.

Ingen av oss er tjent med et masseovervåkningssamfunn der befolkningens tillit til styresmakter og myndighetene svekkes, hvor helt vanlige mennesker kvier seg for å delta i offentlige debatter eller ytre meninger i frykt for at de skal bli lagret av PST i gud vet hvor mange år.

Ja, det er viktig at politiet og PST har verktøyene de trenger til å forebygge kriminelle handlinger eller terror, men la ikke befolkningens tillit, ytringsfrihet og rett til privatliv ofres på dette alteret.

Det må finnes bedre måter å drive med kriminalitetsbekjempelse som ikke omfatter masseovervåkning av folks aktivitet på nett og sosiale medier.

Det er også litt paradoksalt å se at Senterpartiet går i bresjen for denne loven, med tanke på at de selv stemte mot Datalagringsdirektivet i sin tid.

Nå har visst pipa fått en annen lyd. Noen av oss holder derimot fremdeles fast ved at en stat som vilkårlig overvåker sine innbyggere ikke vekker tillit, og det vil være en svekkelse av vårt demokrati at denne loven blir vedtatt.

Når nyheten kom om at PST ikke startet skjult etterforskning før terroren i Oslo, på tross av varsel fra E-tjenesten, kan man spørre seg om det heller er praksis som må gjennomgås heller enn å gi PST utvidede fullmakter.

Det blir ikke lettere å finne nåla i høystakken hvis du kun tilfører mer høy.

I en tid der demokratiet og demokratiske verdier er på tilbakegang globalt, må land som Norge verne om menneskerettighetene og ytringsfriheten.

Derfor er det skuffende at et flertall på Stortinget åpner for masseovervåkning av lovlydige borgere.

Publisert i Nettavisen onsdag 22. mars 2023