Rødt-bloggen

Et EØS-kritisk flertall i emning

Nei, Mellem, EØS-debatten er så visst ikke over og med et sterkt Rødt ligger heller ikke EØS-avtalen fast etter valget.

Foto: Brage Aronsen

Takk til Europabevegelsen for det mislykkede forsøket på å avlyse debatten om EØS-avtalen. Mellem tar feil om det norske folk, hvor et voksende antall ser at EØS-avtalen flytter styring vekk fra folkevalgte og over til makteliten i EU.

Rødt vil erstatte dagens EØS-avtale med en balansert handelsavtale som gjenreiser Norges nasjonale suverenitet, og det alternativet har ikke velgerne fått seg presentert i noen meningsmåling. Men de skal få svare på det i valget til høsten, og da kan det for første gang bli et EØS-kritisk flertall i Stortinget.

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: Ihne Pedersen.

Rødt vil bruke dette flertallet til noe mer enn å utrede alternativer. Vi vil reversere udemokratiske EU-regler som går foran norske tariffavtaler og arbeidslivslover, og direktiver som ACER og Jernbanepakke 4.

Til dette vil sikkert Mellem si at det går ikke an å si opp direktiver slik, og sannheten er at det vet vi ikke enda. Det er fordi ingen av partiene på Stortinget, heller ikke de partiene som snakker mest om det såkalte handlingsrommet, noen gang har prøvd.

Så, nei, Mellem, EØS-debatten er så visst ikke over og med et sterkt Rødt ligger heller ikke EØS-avtalen fast etter valget.

Publisert i Dagbladet mandag 3. mai 2021